Р Е Ш Е Н И Е

  85

гр. Първомай, 11.11.2009 год.

 

В   И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на  двадесет и осми ноември през две хиляди и седма година в състав:

                                                                                    Съдия: Елена Калпачка

при секретаря Мария Запрянова

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 143 по описа на съда за 2009г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Иск за делба във фазата на допускането й.

            Ищецът моли да бъде допуснат до делба придобитият по време на прекратения брак с ответника недвижим имот, чрез покупко-продажба, оформена с нотариален акт № ***, том ***, нот. дело № **** год., по описа на нотариус Н. К., с район на действие района на РС Първомай, рег. № *** на Нотариалната камара на РБ, при равни права.

            Ответникът, чрез процесуалните си представители, признава иска. Моли да бъде допуснат до делба описания в исковата молба недвижим имот, придобит от него по време на брака му с ищцата, въз основа на покупко-продажба, при равни квоти.

Съдът, като прецени събраните доказателства, с оглед становището на страните и разпоредбите на чл. 235 от ГПК, намери за установено от фактическа и правна страна следното:

            С нотариален акт № ***, том ***, нот. дело № *** год., по описа на нотариус Н. К., с район на действие района на РС Първомай, рег. № *** на Нотариалната камара на РБ ответника е закупил описаното в исковата молба дворно място от *** кв. м, заедно с построените в него жилищна сграда със застроена  площ от *** кв. м, стопанска постройка със застроена площ от ***кв. м , лятна кухня със застроена площ от *** кв.м и навес с площ от *** кв. м, находящо се в гр. П., съставляващо УПИ ***, предназначен за жилищно строителство, в кв. *** по действащия регулационен план на гр. П., при граници и съседи: улица, УПИ ***, УПИ *** и УПИ ***. Описанието на имота съвпада и с представената скица № *** год. на Община П., приета като доказателство по делото.

            Видно от приложеното копие на решение № *** год. по бр. дело № *** по описа за *** година на РС П., бракът между страните, сключен на *** год., е бил прекратен, като решението е влязло в сила на *** год.

За собствеността на имота спор не се повдигна. Имотът е придобит от ответника на *** год., видно от представения нотариален акт, по време на бракът му с ищцата, сключен на *** год. Съгласно действащата към момента на придобиване на собствеността разпоредба на чл. 19, ал. 1 от СК (отм.) вещите и правата върху вещи, придобити от съпрузите през време на брака в резултат на съвместен принос, принадлежат общо на двамата съпрузи независимо от това, на чие име са придобити. Следователно собствеността върху закупения недвижим имот е станала обща между съпрузите. Съгласно цитирания закон съпружеската имуществена общност се прекратява с развода, а при прекратяване на имуществената общност, съгласно презумпцията на чл. 27 от същия, дяловете на съпрузите са равни.

 

 Поради това съдът счита, че следва да допусне до делба описания в исковата молба недвижим имот между страните, при равни дялове.

            Водим от горните съображения, съдът

 

Р Е Ш И:

 

            ДОПУСКА да се извърши делба между В.Х.А., с ЕГН: **********,***, с адрес за призоваване гр. П., ул. „***” № 1 – адв. С.М., и А.Н.А., с ЕГН: **********,***, с адрес за призоваване гр. П., бул. „***” № 169, адв. Г. и адв. К., на:

дворно място от *** кв. м, заедно с построените в него жилищна сграда със застроена  площ от *** кв. м, стопанска постройка със застроена площ от *** кв. м , лятна кухня със застроена площ от *** кв.м и навес с площ от *** кв. м, находящо се в гр. П., съставляващо УПИ ***, предназначен за жилищно строителство, в кв. *** по действащия регулационен план на гр. П., при граници и съседи: улица, УПИ ***, УПИ *** и УПИ  ****, при равни дялове.

 

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред ПОС в двуседмичен срок от връчването му, от страните, чрез РС Първомай.

                                                                                      

Съдия: /п/

ЕК/НК