РЕШЕНИЕ

 

№ 59

 

град Първомай, 22.07.2009 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав в открито съдебно заседание на седемнадесети юли две хиляди и девета година в състав:

 

Председател

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря Атанаска гаджева и прокурора Миглена Кирова, разгледа докладваното от Председателя гражданско дело № 138 по описа на Съда за 2009 година и за да се произнесе, взе предвид:

Искане на основание чл. 28, ал. 1 и чл. 27, ал. 2 във връзка с чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето.

Дирекция “Социално подпомагане” при Община Първомай иска настаняване на малолетната Г.В.Д. с ЕГН ********** в ДМСГД – Пловдив до навършване на тригодишна възраст или до промяна на обстоятелствата от значение за случая, поради нежеланието на майката да полага грижи за нея и нежеланието на близките и роднините да поемат отглеждането на детето в семейна среда и за осигуряване на подходящи условия и грижи за неговите живот и здраве.

В съдебно заседание представителят на Дирекцията поддържа молбата, като намира, че срокът за настаняване от три години е най-подходящ с оглед на най-добрия интерес на детето.

Прокурорът счита, че искането е основателно и че е в изключителен интерес на детето да бъде настанено в Дома за срок от три години.

Майката В.М.Д., редовно призована по реда на чл. 47, ал. 8 от ГПК, не се явява и не взема отношение.

Като прецени събраните доказателства, с оглед на становището на страните и разпоредбите на чл. 235 от ГПК, Съдът намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Г.В.Д.,***, с ЕГН ********** е с майка В.М.Д. с ЕГН ********** и с баща неизвестен.

Майката е неомъжена и живее в село Виница, община Първомай, област Пловдив в дома на майка си Я.М.Я., която отглежда другото й дете от предишна връзка – К.В.Д. с ЕГН **********.

Около година и половина В.Д. съжителства с около 45-годишен мъж в град Чирпан, за когото твърди, че е биологичен баща на дъщеря й. Не желае втората си бременност и прави опит да я прекъсне, но поради напредването й лекарите отказват. Планира веднага след раждането да изостави детето за осиновяване, но не го прави и по настояване на майка си и остава да отглежда новороденото в дома на бащата.

След раждането Г. се отглежда в Чирпан до 12.05.2009 година, когато майка й си тръгва от дома на лицето, за което твърди, че е биологичен баща на дъщеря й, тъй като то има друга жена с две семейни деца и внуци, за които тя не е знаела в началото на връзката им - всички живеят в един дом и тази ситуация става непоносима за нея.

В. се връща в къщата на майка си в село Виница и на 28.05.2009 година депозира молба до Директора на Дирекция „Социално подпомагане” – Първомай, в която заявява желанието си да настанят детето й в институция за осиновяване. Съобщава, че в същия ден е изписана от МБАЛ - Първомай след аборт, за който не е уведомен бащата. Пред социалните работници демонстрира безразличие към съдбата на Г. и въпреки полаганите грижи седем месеца, заявява, че бебето не й е мило, не изпитва майчински чувства и че единствено заради майка си не го е изоставила до момента.

На В.Д. е разяснена възможността за подкрепа от отдел „Закрила на детето” при Дирекция „Социално подпомагане” – Първомай, но тя заявява нежелание да ползва социални услуги и е категорична в решението за изоставяне на дъщеря си.

След получаването на сигнала и заявеното от Д. желание за настаняване на детето в институция за осиновяване отдел „Закрила на детето” извършва проучване на разширения семеен кръг и възможността за отглеждане на Г. от близки и роднини в семейна среда.

Установява се, че родителите на В.Д. са разделени от много години.

Бащата на В. – М.С.Д. ЕГН ********** *** и отказва да поеме грижите за Г., което декларира саморъчно.

Майката на В. е със здравословни проблеми, грижи се за другото й дете К. и е съгласна с решението на В.Г. да бъде оставена за осиновяване. В дома й живеят още две от дъщерите й, също неомъжени – М. и А. с 10-месечно дете. Често всичките й дъщери я напускат и тя остава да се грижи сама за трите си малки внучета.

Никой от членовете на домакинството не работи и няма доходи. Разчитат на средства от “каквото дойде” и всеки от заявява нежеланието си да се грижи за дъщерята на В..

При домашно посещение на 02.06.2009 година в село Виница социален работник установява, че жилището, което обитава домакинството, се състои само от една стая с 4 легла и маса. Битовите условия и хигиената са незадоволителни. Има електричество, но няма питейна вода и липсват условия за отглеждането на децата.

В.Д. *** с три деца под седемгодишна възраст и други две сестри в град Чирпан с малки деца.

С оглед на нежеланието на близките на В.Д., живеещи на територията на община Първомай, да се грижат за детето й, с писмо изх. № ЗД-242-194 от 05.06.2009 година отдел „Закрила на детето” - Първомай изисква допълнителни данни за разширения семеен кръг от Дирекция „Социално подпомагане” - Чирпан. Получава се информация, че двете сестри на В. – Ф.С. и Ф.Д. категорично отказват да поемат грижите за детето Г., а братът К. от дълги години е извън страната.

Бащата на Г. прави опити да върне детето и майка му да живеят в дома му, но Д. категорично отказва, което е и причината той да не желае да отглежда сам новороденото.

Поради липса на близки и роднини, желаещи да поемат грижите за детето Г., и категоричното желание на майката да го изостави в институция за пълно осиновяване, на същата повторно е разяснена възможността за подпомагане по чл. 5а, ал. 1, чл. 6, чл. 7 и чл. 8 от ЗСПД, по чл. 9 от ППЗСП, по чл. 48 от ППЗЗД или ползване на социалните услуги в КСУДС - звено „Майка и бебе”, за да задържи дъщеря си и да продължи да се грижи за нея в семейството си. В.Д. потвърждава категоричното си решение да даде съгласие за осиновяване. Разяснени са й последиците от допускането на пълно осиновяване на детето и на 17.06.2009 година тя подписва Декларация по чл. 56, ал. 3 от СК.

В резултат на извършеното проучване отдел „Закрила на детето” в Дирекция “Социално подпомагане” при Община Първомай преценя, че Г.В.Д. е дете в риск и тъй като са изчерпани всички възможности за отглеждане в семейна среда и поради липса на регистрирани кандидати за приемно семейство на територията на Община Първомай, са предприети действия за настаняването на детето в специализирана институция и е издадена Заповед от Директора на Дирекция „Социално подпомагане” при Община Първомай за временното му настаняване в ДМСГД - Пловдив.

Горното се установява от приложените документи и изслушване експерта, изготвил социалния доклад, въз основа на които може да се направи обоснован извод, че родителите на малолетната Г.В.Д. нямат възможност адекватно да се грижат за нея.

Налице са предпоставките на чл. 25, т. 1 и т. 2 от Закона за закрила на детето малолетната Г.В.Д. да бъде настанена извън семейството си. Бащата е неизвестен, а майката без основателна причина заявява категорично нежелание да се грижи за нея.

Фактическото положение към момента на разглеждане на делото е това, че по издадената от Директора на Дирекция “Социално подпомагане” при Община Първомай Заповед № РД * / 17.06.2009 година Г.В.Д. е настанена в Дом за медико-социални грижи за деца - Пловдив и няма причина детето да бъде премествано в друго специализирано заведение.

Същевременно в изключителен интерес на Г.В.Д. е да бъде настанена в специализираната институция, за да й се осигури добро социално развитие и задоволяване на свързаните с него физиологични, психологически и образователни нужди, поради което искането за прилагане на мерки за закрила при хипотезата на чл. 26, ал. 1, изречение първо, предложение последно от Закона за закрила на детето се явява основателно и следва да се уважи.

Настаняването в специализираната институция следва да е за срок от три години или до настъпване на основания за прекратяване на настаняването по смисъла на чл. 29 от Закона, в каквато насока са и исканията на страните.

Воден от горното и на основание чл. 28, ал. 3, 4 и 5 от Закона за закрила на детето, Съдът

 

РЕШИ:

 

Настанява малолетната Г.В.Д. с ЕГН ********** в ДМСГД - Пловдив за срок от три години или до настъпване на основание за прекратяване на настаняването на основание чл. 29 от Закона за закрила на детето.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд - Пловдив в 7-дневен срок от получаване на съобщението до страните за изготвянето му.

 

Председател:      (п)      

СЗ / АГ