Р Е Ш Е Н И Е

  42

гр. Първомай, 17.06.2009 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на седемнадесети юни през две хиляди и девета година, в състав:

                                                                        Районен съдия: Елена Калпачка

при секретаря Мария Запрянова

като разгледа докладваното от съдията бр. д. № 126 по описа на съда за 2009 г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Молба за развод по чл. 100 от СК.

            Молителите желаят да бъде прекратен бракът им, сключен на  *** г., по непоколебимо взаимно съгласие, като се одобри споразумението, с което са уредили всички въпроси, произтичащи от брака и неговото прекратяване.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, установи:

            Молителите са сключили граждански брак с акт № ** от  *** г. на Община „Родопи”, с. ***. Бракът е първи за съпрузите. От брака си имат родено едно непълнолетно дете Е. В. А., родена на *** год., видно от представените удостоверение за раждане и декларации на страните. Между съпрузите са се появили сериозни противоречия от различен характер, което е довело до формиране на общо съгласие за разтрогване на брака, тъй като същият е станал формален.

            Съдът намира, че молителите са категорични в желанието си за прекратяване на брака и имат непоколебимо взаимно съгласие за това. Бракът следва да бъде прекратен по взаимно съгласие на съпрузите.

С представеното споразумение страните са уредили взаимоотношенията си. Със същото е постигнато съгласие относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на роденото от брака непълнолетно дете, предоставяне ползването на семейното жилище.

Страните са поделили доброволно придобитите по време на брака недвижими имоти, видно от представените заверени копия на нотариални актове - със статут на съпружеска имуществена общност. Придобитите имоти са поставени в дял на съпруга, като е уравнен дела на съпругата с пари. Представени са и доказателства за стойността им, с оглед определяне на дължимите държавни такси.

Страните са декларирали, че придобитите по време на брака от търговска дейност фирми не са в резултат на съвместен принос, както и липсата на претенции по отношение на придобитите от всеки от тях търговски фирми.  

Семейното жилище страните са се споразумели и да се предостави за ползване на съпруга, който ще упражнява и родителските права върху роденото от брака непълнолетно дете. Представеното споразумение не противоречи на закона и е в интерес на детето, поради което следва да бъде одобрено от съда.

Страните следва да бъдат осъдени да заплатят допълнителна държавна такса, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК. Молителят следва да заплати, на основание чл. 7, т. 1 от къщата Тарифа, държавна такса в размер на 2% върху стойността на дела на всеки от съпрузите, както и държавна такса в размер на 2% върху тригодишните платежи по споразумението за издръжка на непълнолетното дете, в размер на 36 лева, на основание чл. 7, т. 2 от същата Тарифа, платима от молителката.

Водим от горните съображения, съдът:

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА сключения с акт № *** от *** г. в с. ***, обл. Пловдив, граждански брак между В.А.А., с ЕГН: **********,***, обл. Пловдив, ул. „***” № 17, и С.А.А., с ЕГН: **********,***, обл. Пловдив, ул. „***” № 17, по взаимно съгласие между съпрузите, на осн. чл. 100 от СК.

ОДОБРЯВА постигнатото между съпрузите споразумение, по силата на което:

1. Родителските права върху роденото от брака дете Е. В. А., ЕГН: ********** се предоставят на бащата - В.А.А., ЕГН: **********.

2. На майката С.А. А. се предоставя следния режим на свиждане с детето: да го вижда всяка първа и трета събота и неделя от месеца, включително с преспиване като предварително уведоми бащата за това. Един месец в годината да го води на почивка, където пожелае, когато бащата не е в годишен отпуск.

3. Майката С.А.А. се задължава да заплаща на непълнолетното дете Е. В. А., ЕГН **********, със съгласието на баща му В.А.А., ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 50 (петдесет) лева, начиная от постановяване на решението до настъпване на законоустановена причина за изменение или прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва върху просрочена вноска от падежа до окончателното изплащане.

4. Ползването на семейното жилище, находящо се в обл. Пловдив, общ Родопи, с. ***, ул. “***” № 17, се предоставя на бащата - В.А.А., ЕГН **********.

            5. Придобитите по време на брака недвижими имоти се разделят както следва:

В дял и изключителна собственост на В.А.А., ЕГН **********, притежаващ лична карта № ***, издадена на *** г. от МВР гр. Пловдив с постоянен адрес обл. Пловдив, общ. Родопи, с. ***, ул. „***” № 17, се поставят:

- Семейното жилище, придобито по време на брака и имащо статут на съпружеска имуществена общност, а именно: Дворно място цялото с площ застроена и незастроена от 1083 (хиляда и осемдесет и три) квадратни метра с административен адрес с. ***, общ. Родопи, обл. Пловдив, ул „***” № 17, за което е отреден  парцел. № ***, в квартал.*** по плана на  с. ***, общ. Родопи обл. Пловдив, при граници на имота: улица, Л. В., наследници на А. К. заедно с построените в него: жилищна сграда и всички подобрения и насаждения в имота – по Нотариален акт № ***, том. ***, нот. дело № *** година на Районен съд гр. Пловдив.

   Данъчната оценака на имота е в размер на 20 724.20  лв. (двадесет хиляди седемстотин двадесет и четири лева и двадесет стотинки) и

- Придобития по време на брака недвижим имот : Дворно място цялото с площ застроена и незастроена от 545 (петстотин четиридесет и пет) квадратни метра с административен адрес ***, с.***, общ. Родопи, обл. Пловдив, съставляващо имот планоснимачен № *** включен в парцел. № ***, в квартал. *** по плана на с. ***, общ. Родопи обл. Пловдив, като частта от имот *** включена в парцел № *** представлява *** квадратни метра собствено място, а останалите *** квадратни метра, включени в парцел *** се придават от имот *** и не са изкупени от собственика им, ведно с построената в това дворно място вилна сграда със застроена площ от *** квадратни метра,  при граници на имота: улица, братя Ч., братя Г., С. – по Нотариален акт № ***, том. ***, нот. дело № *** година на Районен съд гр. Пловдив

Данъчната оценка на имота е в размер на 1893.80(хиляда осемстотин деветдесет и три лева и осемдесет стотинки).

В дял на С.А.А., ЕГН  **********, недвижим имот не се поставя, а за дяловете си от посочените по-горе имоти получава общо сумата от 1000 (хиляда) лева.

6. С.А.А., ЕГН  **********, декларира, че няма претенции към фирма ЕТ „***– В.А.”,  със седалище и адрес на управление на дейността обл. Пловдив, общ. Родопи, с. ***, ул. „***” № 17  регистрирана с решение по фд № *** година, вписан - рег № ***, том ***, парт. *** в регистъра на едноличните търговци при Пловдивски окръжен съд, с ЕИК ПО БУЛСТАТ ***, като комплекс от права задължения и имуществени отношения.

7. В.А.А., ЕГН **********,  декларира, че няма претенции към фирма ЕТ „ С.А. – ***”,  със седалище и адрес на управление на дейността обл. Пловдив, общ. Родопи, с. ***, ул. „***” № 17  регистрирана с решение по фд № *** година, вписан том ***, стр.***, парт. *** в регистъра на едноличните търговци при Пловдивски окръжен съд, с ЕИК ПО БУЛСТАТ ***, като комплекс от права задължения и имуществени отношения.

8. Страните декларират, че към датата на сключване на споразумението нямат придобити в резултат на съвместен принос никакви движими вещи, парични влогове, ценни книжа, застраховки, дялове от капитала на търговски дружества и акции, които да имат статут на съпружеска имуществена общност.

9. Страните декларират, че към датата на сключване на споразумението всички останали движими вещи а поделени извънсъдебно и нито една от страните няма претенции от имуществен характер спрямо другата.

10. След прекратяване на брака съпрузите заявяват, че не си дължат издръжка.

11. След прекратяване на брака съпругата С.А.А. ще запази фамилното си А.

 

            ОСЪЖДА В.А.А., с ЕГН: **********,***, обл. Пловдив, ул. „***” № 17, да заплати държавни такси в размер на 458,80 лева /четиристотин петдесет и осем лева и осемдесет стотинки / по сметка на РС Първомай.

ОСЪЖДА С.А.А., с ЕГН: **********,***, обл. Пловдив, ул. „***” № 17, да заплати държавни такси в размер на 63,50 лева /шестдесет и три лева и петдесет стотинки / по сметка на РС Първомай.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

Районен съдия:/ П/

ЕК/НК