Р Е Ш Е Н И Е

37

гр. Първомай, 05.06.2009 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Първомайският районен съд, втори съдебен състав, в публично заседание на пети юни през две хиляди и девета година, в състав:

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: МАТЕЙ ЗЛАТАНОВ

 

при секретаря ТАНЯ ПЕТРОВА

като разгледа докладваното от съдията бр. д. № 125 по описа на съда за 2009 г. за да се произнесе, взе предвид:

Молба за развод по чл. 100 от СК.

Молителите желаят да бъде прекратен бракът им, сключен на 26.09.1992 година, по непоколебимо взаимно съгласие, като се одобри споразумението, с което са уредили всички въпроси, произтичащи от брака и неговото прекратяване.

Съдът, като прецени събраните доказателства, установи:

Молителите са сключили граждански брак с акт № *** от *** година на Община Пловдив. Бракът е първи за съпрузите. От брака си имат родени две деца – Г. А.В., роден на 26.02.1996 година и И.А.В., роден на 15.11.1998 година, видно от представените удостоверения за раждане. Между съпрузите са се появили сериозни противоречия от различен характер, което е довело до формиране на общо съгласие за разтрогване на брака, тъй като същият е станал формален.

Съдът намира, че молителите са категорични в желанието си за прекратяване на брака и имат непоколебимо взаимно съгласие за това. Бракът следва да бъде прекратен по взаимно съгласие на съпрузите.

С представеното споразумение страните са уредили взаимоотношенията си. Със същото е постигнато съгласие относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на родените от брака малолетни деца.

Страните са поделили доброволно придобитите по време на брака недвижими имоти, видно от представените заверени копия на нотариални актове – със статут на съпружеска имуществена общност. Придобитите имоти са поставени в дял на съпругата, като е уравнен дела на съпруга с пари. Представени са и доказателства за стойността им, с оглед определяне на дължимите държавни такси.

Семейното жилище, собственост на съпругата, страните са се споразумели да се предостави за ползване на нея, като тя ще упражнява и родителските права върху родените от брака деца. Представеното споразумение не противоречи на закона и е в интерес на децата, поради което следва да бъде одобрено от съда.

С оглед постигнатото споразумение съпругата следва да поеме дължимите такси и разноски в производството. Съгласно чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по гражданския процесуален кодекс, съпругата следва да бъде осъдена да заплати допълнителна държавна такса от 15 лева. Освен това – държавна такса в размер на 2% върху тригодишните платежи за издръжката, както и същият процент върху стойността на дяловете на всеки от съпрузите, съгласно чл. 7 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по гражданския процесуален кодекс. Съгласно постигнатото споразумение между съпрузите, месечната сума за издръжка е 200 лева, а следващата се държавна такса – 144 лева. Стойността на дела от недвижим имот е 28 316, 90 лева, а съответната държавна такса – 566,34 лева. Стойността на дела на съпруга за изравняване в пари е 1000 лв, а съответната държавна такса – 20 лв, или общият размер на дължимата от молителя държавна такса е 745,34 лева.

Водим от горните съображения, съдът:

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА сключения с акт № *** от *** година на Община Пловдив, граждански брак между Г.И.В., с ЕГН: ********** ****** № *** и А.Г.В., с ЕГН: ********** *** № ***, по взаимно съгласие между съпрузите, на осн. чл. 100 от СК.

ОДОБРЯВА постигнатото между съпрузите споразумение, както следва:

ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище, находящо се в гр. Пловдив, ул. *** № ***, индивидуална собственост на съпругата, придобито чрез дарение с НА № ***, т. **, д. № *** / *** г. по описа на нот. № *** при ПРС на съпругата – Г.И.В. с п.а. и родените от брака деца: Г.А.В., ЕГН: ********** и И.А.В., ЕГН: **********.

ПРЕДОСТАВЯ родителските права върху родените от брака деца – Г.А.В., ЕГН: ********** и И.А.В., ЕГН: ********** на майката Г.И.В. с п.а.

ОСЪЖДА А.Г.В. с п.а. да заплаща на детето си Г.А.В., ЕГН: **********, чрез неговата майка и законен представител Г.И.В. с п.а. ежемесечна издръжка в размер на 100 лева /сто лева/, считано от 01.06.2009г. до настъпване на законови обстоятелства за изменяването или прекратяването й.

ОСЪЖДА А.Г.В. с п.а. да заплаща на детето си И.А.В., ЕГН: **********, чрез неговата майка и законен представител Г.И.В. с п.а. ежемесечна издръжка в размер на 100 лева /сто лева/, считано от 01.06.2009г. до настъпване на законови обстоятелства за изменяването или прекратяването й.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на бащата А.Г.В. с п.а. с децата Г.А.В., ЕГН: ********** и И.А.В., ЕГН: ********** всяка първа и трета събота и неделя от месеца за времето от 10,00 часа в събота до 17,00 часа в неделя с преспиване, както и две седмици през лятото, във време различно от годишния отпуск на майката.

ПОСТАНОВЯВА след прекратяването на брака жената да носи брачното си фамилно име – В..

СТРАНИТЕ заявяват, че всички придобити по време на брака движими вещи остават в собственост на съпругата Г.И.В., с п.а.

В ДЯЛ И ИЗКЛЮЧИТЕЛНА СОБСТВЕНОСТ на съпругата Г.И.В., с п.а. се поставя придобитият по време на брака недвижим имот, подробно описан в НА № ***, т. **, д. № *** от ***г. по описа на нот. при ПРС и НА № **, т.**, д. № *** от *** г. по описа на нот. № *** при ПРС, а именно: ½ ид.ч. /една втора идеална част/ от: АПАРТАМЕНТ № 2 /две/, състоящ се от стая, дневна-трапезария, кухненски бокс, баня-тоалетна, коридор и тераса, със застроена площ от 48 кв. м. /четиридесет и осем квадратни метра/, находящ се на първия етаж на четириетажната със сутерен, партер и мансарда жилищна сграда на *** № ** /четиринадесет/ в гр. Пловдив, ведно с прилежащото избено помещение № 6 /шест/ с полезна площ от 9,57 кв. м. /девет квадратни метра и петдесет и седем квадратни дециметра/, ведно с гараж № 5 /пет/, построен в същата жилищна сграда с площ от 20,77 кв. м. /двадесет квадратни метра и седемдесет и седем квадратни дециметра/, ведно с 4,37% ид. от общите части на сградата, както 1/ 12 ид. ч. от дворно място, цялото с площ от 325 кв. м., съставляващо по титул за собственост УПИ № VІІІ – 461 от кв. 26 по плана на к-с „Младежки хълм” гр. Пловдив.

Имотът е придобит със средства, предоставени от родителите на съпругата, с оглед на което страните се споразумяват, че за уравняване на дяловете съпругата Г.И.В. с п.а. е заплатила на А.Г.В. с п.а. сумата от 1000 лв. /хиляда лева/.

По този начин съпрузите заявяват, че прекратяват съсобствеността, възникнала по между им по отношение на имота, описан в т. ІХ и че така са уредили напълно отношенията си по повод на този съсобствен недвижим имот, нямат други претенции за това имущество и считат, че настоящето отразява напълно волята им и те уреждат напълно и окончателно всичките си имуществени отношения във връзка със съсобствеността на описания по-горе недвижим имот и нямат други претенции един към друг относно същия.

СТРАНИТЕ заявяват, че след прекратяване на брака съпрузите не си дължат издръжка един на друг.

СТРАНИТЕ заявяват, че не са поемали други задължения за задоволяване на нуждите на семейството, за които носят солидарна отговорност. Във връзка с това те заявявт, че ако все пак се окаже наличие на такова задължение, отговорността по неговото погасяване ще тежи върху този, който го е поел.

СТРАНИТЕ заявяват, че разноските в производството ще се поемат от съпругата Г.И.В. с п.а.

СТРАНИТЕ заявяват, че с настоящето споразумение уреждат имуществените си и неимуществени отношения, произтичащи от прекратяването на брака.

ОСЪЖДА Г.И.В., с ЕГН: ********** ****** № ***, да заплати държавни такси в размер на 745,34 лева /седемстотин четиридесет и пет лева и тридесет стотинки и четири стотинки/ по сметка на РС Първомай.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

 

МЗ / ТП