Р Е Ш Е Н И Е

48

гр. Първомай, 03.07.2009 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

          Първомайският районен съд, втори съдебен състав, в публично заседание на тридесети юни  през две хиляди и девета година, в състав:

 

                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ:  Матей  Златанов

 

при секретаря Таня Петрова

като разгледа докладваното от съдията бр. д. № 123 по описа на съда за 2009 г.

за да се произнесе, взе предвид:

          Молба за развод по чл. 100 от СК.

          Молителите желаят да бъде прекратен бракът им, сключен на 08.01.1995 година, по непоколебимо взаимно съгласие, като се одобри споразумението, с което са уредили всички въпроси, произтичащи от брака и неговото прекратяване.

          Съдът, като прецени събраните доказателства, установи:

          Молителите са сключили граждански брак с  акт № *** от *** година на Община ***. Бракът е първи за съпрузите. От брака си имат родени две деца – З. П. Т., роден на *** година и Б. П. Т., родена на *** година, видно от представените удостоверения за раждане. Между съпрузите са се появили сериозни противоречия от различен характер, което е довело до формиране на общо съгласие за разтрогване на брака, тъй като същият е станал формален.

                    Съдът намира, че молителите са категорични в желанието си за прекратяване на брака и имат непоколебимо взаимно съгласие за това. Бракът следва да бъде прекратен по взаимно съгласие на съпрузите.

С представеното споразумение страните са уредили взаимоотношенията си. Със същото е постигнато съгласие относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на родените от брака малолетни деца.

Страните заявяват, че нямат семейно жилище, като след фактическата раздяла всеки от тях живее в жилището на родителите си, като децата живеят заедно със съпругата, като тя ще упражнява и родителските права върху родените от брака деца. Представеното споразумение не противоречи на закона и е в интерес на децата, поради което следва да бъде одобрено от съда.

С оглед постигнатото споразумение съпрузите следва да поемат поравно дължимите такси и разноски в производството, като се определи окончателна държавна такса за завеждане на дело в размер на 40 лв, от които 25 лв внесени предварително от съпругата. Съгласно чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по гражданския процесуален кодекс, съпруга следва да бъде осъдена да заплати  държавна такса в размер на 2% върху тригодишните платежи за издръжката. Съгласно постигнатото споразумение между съпрузите, месечната сума за издръжка е 120 лева, а следващата се държавна такса – 86,40 лева.

 

Водим от горните съображения, съдът:

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА сключения с акт № *** от *** година на Община ***, граждански брак между П.Д.Т., с ЕГН: ********** ***„***” № 22 и Н.З.Т., с ЕГН: ********** ***„***” № 22, по взаимно съгласие между съпрузите, на осн. чл. 100 от СК.

ОДОБРЯВА постигнатото между съпрузите споразумение, както следва:

ПРЕДОСТАВЯ родителските права върху родените от брака  деца – З. П. Т., ЕГН: ********** и Б. П.Т., ЕГН: **********  на майката Н.З.Т.  с п.а.

ОСЪЖДА П.Д.Т.  с п.а. да заплаща на детето си З. П. Т., ЕГН: **********, чрез неговата майка и законен представител Н.З.Т.  с п.а. ежемесечна издръжка в размер на 60 лева, считано от 06.07.2009г. до настъпване на законови обстоятелства за изменяването  или прекратяването й.

ОСЪЖДА П.Д.Т.  с п.а. да заплаща на детето си Б.П.Т., ЕГН: **********, чрез неговата майка и законен представител Н.З.Т.  с п.а. ежемесечна издръжка в размер на 60 лева, считано от 06.07.2009г. до настъпване на законови обстоятелства за изменяването  или прекратяването й.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на бащата П.Д.Т.  с п.а. с  децата З. П. Т., ЕГН: ********** и Б. П.Т., ЕГН: **********  всяка първа и трета събота и неделя от месеца за времето от 8,00 часа в събота до 18,00 часа в неделя с преспиване, както и един месец през лятото, във време различно от годишния отпуск на майката.

ПОСТАНОВЯВА след прекратяването на брака жената да носи предбрачното си фамилно име - К.

СТРАНИТЕ заявяват, че нямат придобити по време на брака недвижими и движими вещи семейна имуществена общност.

СТРАНИТЕ заявяват, че след прекратяване на брака съпрузите не си дължат издръжка един на друг.

СТРАНИТЕ заявяват, че не са поемали други задължения за задоволяване на нуждите на семейството, за които носят солидарна отговорност. Във връзка с това те заявяват, че ако все пак се окаже наличие на такова задължение, отговорността по неговото погасяване ще тежи върху този, който го е поел.

СТРАНИТЕ заявяват, че не претендират помежду си за направените по делото разноски.

СТРАНИТЕ заявяват, че с настоящето споразумение уреждат имуществените си и неимуществени отношения, произтичащи от прекратяването на брака.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 40  лв, 25  лв от които внесени предварително от Н.З.Т. .

ОСЪЖДА  П.Д.Т., с ЕГН: ********** ***„***” № 22, да заплати държавни такси в размер на 93,90 лева  по сметка на РС Първомай.

ОСЪЖДА  Н.З.Т., с ЕГН: ********** ***„***” № 22, да заплати държавна такса в размер на 7,50 лева  по сметка на РС Първомай.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:   /п/

МЗ/НК