№ 34

 

град Първомай, 25.05.2009 година

 

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав в открито съдебно заседание на двадесет и втори май две хиляди и девета година в състав:

 

Председател

Спасимир здравчев

 

при участието на секретаря Атанаска гаджева и прокурора Миглена кирова, разгледа докладваното от Председателя гражданско дело № 109 по описа на Съда за 2009 година и за да се произнесе, взе предвид:

Искане на основание чл. 28, ал. 1 и чл. 26, ал. 2, предложение 1 от Закона за закрила на детето.

Дирекция „Социално подпомагане” при Община Първомай иска настаняване на непълнолетната М.О.А. с ЕГН ********** в семейството на баба й и дядо й по бащина линия З.Х.А. с ЕГН ********** и А.О.А. с ЕГН ********** до навършване на пълнолетие на детето или до промяна на обстоятелствата от значение за случая по преценка на Съда с оглед на най-добрия интерес на детето.

В съдебно заседание представителят на Дирекцията поддържа молбата.

Прокурорът счита, че искането е основателно и че е в изключителен интерес на детето да бъде настанено в семейна среда до навършване на пълнолетие или до промяна на обстоятелствата за това, като в случая това е семейството на З.Х.А. с ЕГН ********** и А.О.А. с ЕГН **********.

Непълнолетната М.О.А. заявява, че иска да бъде настанена при баба си и дядо си, тъй като те се грижат за нея от месец март тази година. Споделя, че й харесва да живее при тях – осигуряват й храна, джобни пари, - ходи на училище всеки ден. Споделя с тях, ако има някакъв проблем, защото ги чувства близки. За майка си и баща си казва, че не ги е виждала и че е била на 4 години, когато са я изоставили. Чува се с тях по телефона, но те не й изпращат пари и не се грижат за нея.

З.Х.А. твърди, че със съпруга си полагат всички грижи за М., че детето не е лишено от нищо и иска да продължи отглеждането му.

А.О.А. също изявява желание да продължи отглеждането на внучката си. Разказва, че М. се чувства добре при тях, слуша ги, ходи на училище. Има си детска стая, която дели с братовчедка си.

Експертът, изготвил социалния доклад, го поддържа и изразява становище, че в изключителен интерес на М. е да бъде настанено в семейна среда - в семейството на баба си и дядо си по бащина линия до навършване на пълнолетие или до промяна на обстоятелствата за това, като не съществува пречка при желание от страна на майката и бащата да осъществяват контакти с дъщеря си, да я посещават и на по-късен етап при оценка на капацитета им, да поемат грижите за нея.

Като прецени събраните доказателства, с оглед на становището на страните и разпоредбите на чл. 235 от ГПК, Съдът намира за установено от фактическа и правна страна следното:

М.О.А. с ЕГН ********** и с постоянен и настоящ адрес:***, е родена от съвместното безбрачно съжителство между Х.С.А. ЕГН ********** и О.А.О. ЕГН **********, съгласно Удостоверение за раждане от 25.02.2009 година, издадено въз основа на Акт за раждане № *** / 01.09.1994 година на Община Димитровград. От съвместното безбрачно съжителство между Х.А. и О.О. е родено още едно дете – Б. на 8 години с постоянен и настоящ адрес в Република Гърция.

От раждането си детето М. се отглежда от Р.В.Ч., баба по майчина линия, в село Ч., тъй като родителите й от 1996 година живеят и работят в Република Гърция. М. не познава дядо си по майчина линия, тъй като същият е починал преди много години в Русия, където е работел.

На 26.09.2004 година бабата умира и М.А. остава на грижите на вуйна си и вуйчо си – Т.А.А. и А. ***.

След получен сигнал на 19.02.2009 година от кмета на село Ч., че М. е заведена насилствено от вуйна си в село Т., община М., за осъществяване на съжителство с мъж, отдел „Закрила на детето” при Дирекция „Социално подпомагане” към Община Димитровград уведомява полицейските органи. Установява се, че детето М. само отива да живее в дома на Б.Ю.З. на 16 години в посоченото село, но се кара с родителите му и на 11.03.2009 година се връща в дома на вуйчо си и вуйна си.

За случая Т.А.А. информира Х.С.А. по телефона, но получава отговор да остави дъщеря й да прави каквото си иска.

На 19.03.2009 година социален работник от отдел „Закрила на детето” при Дирекция „Социално подпомагане” към Община Димитровград посещава дома на Т.А. и А.А., при което се установява, че същите са заминали за Гърция, а М. е заведена от тях в дома на баба й и дядо й по бащина линия в село К. – З.Х.А. и А.О.А..

По сигнал с писмо изх. № ЗД-242-0037 от 24.03.2009 година на Дирекция „Социално подпомагане” към Община Димитровград случаят е прехвърлен в отдел „Закрила на детето” при Дирекция „Социално подпомагане” към Община Първомай.

След извършено домашно посещение и проведени разговори с детето, бабата и дядото по бащина линия се установява, че след заминаването си за Гърция родителите на М. повече не се връщат. Дъщеря им не ги помни и общува с тях само по телефона, като при тези разговори майка й заявява, че нямат никакво намерение да се връщат в България. Като мотив за невъзможността да вземе М. в Гърция майката изтъква, че нямат нужните документи да се върнат в България и да я вземат.

Жилището на семейство А., тяхна собственост, снабдено с електричество и питейна вода, се състои от 4 стаи, кухня и салон, като бабата и дядото обитават една от стаите, а М. и 17-годишната й братовчедка – друга, обзаведена с легло, гардероб, маса и телевизор.

От пристигането си в село К. М.А. е ученичка в седми клас на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, село К.

З.А. работи на трудов договор в *** ООД - Първомай. А.А. периодично работи на частни отношения

В резултат на извършеното проучване и констатация, че М.О.А. е клинично здрава, са предприети действия за настаняването й в семейна среда, като до произнасяне на Съда със Заповед № РД *** / 29.04.2009 година на Дирекция „Социално подпомагане” при Община Първомай детето е временно настанено в семейството на баба си и дядо си по бащина линия З. и А. А.

Горното се установява от приложените документи и изслушване на заинтересованите лица, въз основа на които доказателства може да се направи обоснован извод, че непълнолетната М.А. е дете в риск съгласно § 1, т. 11, буква А, предложение последно от ДР на Закона за закрила на детето.

Налице са предпоставките на чл. 25, ал. 1, т. 2 от Закона за закрила на детето М.А. да бъде настанена извън семейството си, тъй като майката и бащата без основателна причина трайно не полагат грижи за нея.

Въз основа на предприетите от страна Дирекция „Социално подпомагане” при Община Първомай действия се установява, че най-близки на М.О.А., при които тя да бъде настанена, са баба й З.Х.А. и дядо й А.О.А., при които детето се чувства спокойно.

Фактическото положение към момента на разглеждане на делото е това, че по издадената от Директора на Дирекция “Социално подпомагане” при Община Първомай Заповед № РД *** / 29.04.2009 година М.О.А. е настанена в семейството на баба си и дядо си по бащина линия З. и А. А. и няма причина детето да бъде премествано в друго семейство или в специализирано заведение.

В изключителен интерес на М.О.А. е да бъде настанена в семейна среда, в която ще й се осигури добро социално развитие и задоволяване на свързаните с него физиологични, психологически и образователни нужди и искането за прилагане на мерки за закрила при хипотезата на чл. 26, ал. 1, предложение първо от Закона за закрила на детето се явява основателно е следва да се уважи.

Настаняването в семейна среда следва да е до навършване на пълнолетие от детето или до настъпване на основания за неговото прекратяване по смисъла на чл. 29 от Закона, в каквато насока са и исканията на страните.

Воден от горното и на основание чл. 28, ал. 4, 5 и 6 от Закона за закрила на детето, Съдът

 

 

Настанява непълнолетната М.О.А. с ЕГН ********** в семейството на баба й и дядо й по бащина линия З.Х.А. с ЕГН ********** и А.О.А. с ЕГН ********** ***, до навършване на пълнолетие от детето или до настъпване на основания за прекратяване на настаняването на основание чл. 29 от Закона за закрила на детето.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд - Пловдив в 7-дневен срок от получаване на съобщението до страните за изготвянето му.

 

Председател:

(п)

СЗ / АГ