Р Е Ш Е Н И Е

72

гр.Първомай, 09.10.2009 год.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

   

Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в открито съдебно заседание на девети септември през две хиляди и девета година, в състав:

Районен съдия: Елена Калпачка

при секретаря Мария Запрянова

като разгледа докладваното от председателя по гр. дело № 73 по описа за 2009 год.

за да се произнесе, взе предвид:

Иск на осн. 124, ал. 1 от ГПК и искане на основание чл. 537, ал. 2 от ГПК.

Ищецът Х.Д.Т. твърди, че е станала собственик на описания в исковата молба недвижим имот, заедно със съпруга си ответника З.А.Т., в режим на СИО, на основание изтекла в тяхна полза придобивна давност от 1984 год. до 2009 година, тъй като за посочения период от време е живяла и заедно със съпруга си упражнявала владение върху имота. Моли да бъде признато по отношение на ответниците, че на основание изтекла в нейна полза и в полза на съпруга и З.А.Т., от 1984 год. 2009 год. придобивна давност, е станала собственик в режим на СИО на дворно място с площ от 1055 кв.м, заедно с построените в него масивна жилищна сгарада със застроена площ от 48 кв.м, полумасивна сграда със застроена площ от 80 кв.м и навес със застроена площо от 10 кв.м, съставляващо УПИ ІІІ-767, в кв. 75, по плана на с. ***, обл. Пловдивска, предназначен за жилищно строителство, с неприложена улична регулация, при граници на имота: УПИ ІІ-766, УПИ ІХ – 772, УПИ V-769 и УПИ ІV-768. Моли и да бъде отменен нотариален акт № 115 т. ІV, н.д. 794/2008 г., вписан в СП *** и издадения въз основа на него нотариален акт № 18 т. І, н.д. 19/2009 г., вписан в СП ***.

Ответниците не признават иска. Твърдят, че имота е бил собственост на родителите на ответниците Т. и Х., в чиято полза е била изтекла придобивна давност, на която ответниците са се позовали при издаване на констативния нотариален акт, поради което оспорват изцяло твърденията на ищцата, че е придобила права върху имота. Признават факта, че по време на брака между ищеца и ответника Т. страните са живели в имота, заедно с децата си.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, с оглед становището на страните и разпоредбите на чл. 235 от ГПК, намери за установено от фактическа и правна страна, следното:

Ответниците З.Т. и Я.Х. са брат и сестра и наследници на Д.И.Т., тяхна майка, починала на 22.04.1984 год., видно от приложеното към копие на нотариално дело удостоверение за наследници. Бащата на ответниците – А.Т.Г., е починал на 11.04.1951 год., видно от същото удостоверение, като към момента на смъртта му ответниците и тяхната майка живели в процесния имот, в било построено и жилището им. След смъртта на съпруга си, наследодателката на ответниците продължила да живее в имота, необезпокоявано и непрекъснато, като там отгледала децата си.

Ответникът Я.Х., след като се омъжила, отишла да живее при съпруга си. Ответникът Т. сключил граждански брак с ищцата на 17.08.1971 год., видно от представеното удостоверение за сключен гражднаски брак, като, заедно със своята съпруга, продължил да живее в жилището на родителите си. В процесния имот и към момента на съдебните прения, продължава да живее ищцата.

С нотариален акт за признаване право на собственост върху недвижим имот чрез обстоятелствена проверка № 12, том V, рег. № 4555, нот. Дело № 706/2008 год. по описа на нотариус Н.К., рег. № ***на Нотариалната камара, с район на действие РС ***, вписан в СП при РС *** под № 115 т. ІV, н.д. 794/2008 г., са признати ответниците З.А.Т. и Я.А.Х., на основание давностно владение, продължило повече от десет години и изтекло в полза на Д.И.Т., тяхна майка, починала на 22.04.1984 год., и по наследство от нея, при равни права, за собственици на процесния имот.

В последствие, с нотариален акт за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане № 4, том І, рег. № 0101, нот. Дело № 4/2009 год. по описа на нотариус Н.К., рег. № *** на Нотариалната камара, с район на действие РС ***, вписан в СП при РС *** под № 18 т. І, н.д. 19/2009 г., ответника Я.А.Х. е прехвърлила на ответника Д.М.М. своята ½ идеална част от процесния имот.  

Така описаната фактическа обстановка не е спорна между страните. Спори се за това в чия полза е изтекла придобивна давност – в полза на наследодателят на ответниците Д.Т., или в полза на ищцата и съпругът и ответникът Т., по време на бракът им, към който момент ответникът се е позовал на придобивната давност.

Разпитаните по делото свидетели, доведени от ищеца, заявиха, че от момента на сключване на брак, ищцата и ответникът Т. заживели в къщата на ответника, като съборили старата къща и построили нова с помощта на родителите на ищцата, около година след като се оженили през 1971 година. Заявяват, че ответника Х., след като се омъжила, не е живяла там и не се е грижила за имота, като твърдят, че е била допускана винаги до “бащината си” къща, за да види майка си. Свидетелстват още, че Д.Т. е живяла в процесния имот със своя съпруг, където отглеждали децата си. След смъртта на съпруга си през 1951 год., продължила да отглежда там децата си, а след брака на сина си, заедно с него и снаха си, продължила да живее в процесния имот.

Доведените свидетели от ответниците – свидетелят Ч.и М. заявиха, че къщата в процесния имот е ремонтирана, като е строена нова. Тези показания обаче съдът не прие достоверни, тъй като свидетелските показания на първият свидетел бяха неубедителни и несигурни, а вторият свидетел говори за периода след 1980 год., когато вече новато жилище е било построено, а и се позовава не на собствени възприятия. В останалата си част свидетелските показания на доведените от ответниците свидетели се припокриват с тези, дадени от свидетелите на ищеца и установяват фактаи, за които страните не спорят.

Безспорно е между страните, че Д.И.Т., починала на 22.04.1984 год., до момента на смъртта си е живяла в процесния имот. В него живели заедно със съпруга и, починал на 11.04.1951 год. След смъртта на съпруга си тя, заедно с двете си деца живеела в имота, грижила се за него и го стопанисвала, необезпокоявана от никого, без спорове за граници и собственост на имота. Съгласно чл. 79, ал. 1 от ЗС, правото на собственост по давност върху недвижим имот се придобива с непрекъснато владение в продължение на 10 години. С нотариален акт № 12, том V, рег. № 4555, нот. Дело № 706/2008 год. по описа на нотариус Н.К., рег. № *** на Нотариалната камара, за признаване право на собственост върху недвижим имот чрез обстоятелствена проверка, е бил установен период на давностно владение, продължило повече от десет години и изтекло в полза на Д.И.Т., починала на 22.04.1984 год. Това обстоятелство не се оспори от събраните по делото доказателства, напротив, свидетелските показания бяха именно в потвърждение на този факт. Именно на това основание са се позовали ответниците З.А.Т. и Я.А.Х. - на изтекла придобивна давност в полза на техния наследодател, за да обосноват претенциите си за собственост върху имота. На това основание и в следствие на настъпилото наследствено правоприемство са били признати за собственици. Не се доказа в настоящото производство ответникът Т. да е упражнявал давностно владение за себе си, демонстрирано срещу другия наследник – ответника Х., на която да е довел до знанието намерение за своене на имота лично за себе си, отблъсквайки наследствените и претенции към имота. Данни за такова владение на имота от ответника Т. не се твърди и не се доказа. Следователно, както и е прието в постановление по нот. Дело № 706/2008 год. на нотариус Н.К., рег. № *** на Нотариалната камара, с район на действие РС ***, ответникът Т. е владял имота за себе си и е бил държател на частта на другия наследник – ответникът Х.. В тежест на доказаване на ищеца е, да установи, че не са били налице предпоставките за признаване на правото на собственост в полза на ответниците. Това не се доказа в настоящото производство, поради което и съдът следва да се съобрази с доказателствената сила на представения нотариален акт.

Не се доказаха и твърденията на ищцата, че е станала собственик в режим на СИО, заедно с ответника Т. на процесния имот. Това би било така, ако бе доказано намерение на ответника Т. да свои имота лично за себе си, отблъсквайки наследствените претенции на сестра си и демонстрирайки това свое намерение срещу нея, упражнявайки владението заедно със съпругата си, като давността да е изтекла в негова полза по време на техния брак. Не такъв е настоящия случай. Ответникът Т. владее имота като наследствен от неговите родители, като е бил държател на частта на сестра си. Действително ищцата е живяла в имота повече от десет години, но това не я прави собственик, тъй като тя е живяла в имота на основание съпружеската си връзка с ответника Т.. Тя, няма данни по делото, по някакъв начин да е демонстрирала намерение за своене срещу ответника Х., както и обективно да са налице нейни действия, от които да е видно изобщо, че е държала имота като свой, от които да се изходи за намерението и за своене на този имот. За да е налице придобивна давност следва да са налице двата елемента на владението, изчтичане на определения в закона срок на необезпокоявано ползване на имота и анимус – намерение за своене, което да е обективирано в действията на владелеца, категорично и безспорно установяващи това негово намерение. Представеното писмо от общинска администрация Първомай, от което е видно, че имота е бил деклариран първо от ответника Т. през 1998 тод., а едва през 2008 год. и от ответника Х. не доказва нито намерение за своене от ищцата, нито намерение за лично своене от ответника Т.. Ето защо съдът не прие за доказани и твърденията, че е изтекла в нейна полза придобивна давност от 1984 год. до 2009 година, поради това, че за посочения период от време е живяла и заедно със съпруга си е упражнявала владение върху имота. Обстоятелството, че е била построена къща в имота, който към момента на построяването – след сключването на гражданския брак на ищцата през 1971 год., не е бил  собственост на ищцата, не я прави собственик, нито на имота, нито на постройката, а само дава основания за претенции за подобрения, извършени върху чужд имот.

Поради изложените мотиви съдът прие иска за неоснователен и недоказан и като такъв следва да бъде оставен без уважение, както и исканията на основание чл. 537, ал. 2 от ГПК, като обусловени от уважаване на исковата претенция.

Ето защо, съдът

Р  Е  Ш  И:

 

ОТХВЪРЛЯ иска на Х.Д.Т., с ЕГН: **********,***, срещу З.А.Т., с ЕГН: **********,***, Я.А.Х., с ЕГН: **********,*** и Д.М.М., с ЕГН: **********,***, че на основание давностно владение от 1984 год. до 2009 година, заедно с ответника З.А.Т., са станали единствени собственици, при режим на съпружеска имуществена общност, на дворно място с площ от 1055 кв.м, заедно с построените в него масивна жилищна сгарада със застроена площ от 48 кв.м, полумасивна сграда със застроена площ от 80 кв.м и навес със застроена площо от 10 кв.м, съставляващо УПИ ІІІ-767, в кв. 75, по плана на с.***, обл. Пловдивска, предназначен за жилищно строителство, с неприложена улична регулация, при граници на имота: УПИ ІІ-766, УПИ ІХ – 772, УПИ V-769 и УПИ ІV-768, както и искането да бъдат отменени нотариален акт акт № 12, том V, рег. № 4555, нот. Дело № 706/2008 год. по описа на нотариус Н.К., рег. № *** на Нотариалната камара, с район на действие РС ***, вписан в СП при РС *** под № 115 т. ІV, н.д. 794/2008 г. и нотариален акт № 4, том І, рег. № 0101, нот. Дело № 4/2009год. по описа на нотариус Н.К., рег. № *** на Нотариалната камара, с район на действие РС ***, вписан в СП при РС *** под № 18 т. І, н.д. 19/2009 г., на основание чл. 537, ал. 2 от ГПК.

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване от страните, пред Окръжен съд Пловдив, в двуседмичен срок от връчването му.

                                                                                    Районен съдия: /п/

     ЕК/ВК