Р Е Ш Е Н И Е

  32

гр. Първомай, 18.05.2009 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на петнадесети май през две хиляди и девета година, в състав:

                                                                        Районен съдия:  Елена Калпачка

при секретаря Мария Запрянова 

като разгледа докладваното от съдията бр. д. № 71 по описа на съда за 2009 г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Молба за развод по чл. 100 от СК.

            Молителите желаят да бъде прекратен бракът им, сключен на 10.09.1982г., по непоколебимо взаимно съгласие, като се одобри споразумението, с което са уредили всички въпроси, произтичащи от брака и неговото прекратяване.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, установи:

            Молителите са сключили граждански брак с акт № 94 от 10.09.1982г. на Община Първомай, обл. Пловдивска. От брака си нямат родени ненавършили пълнолетие деца. Между съпрузите са се появили сериозни противоречия от различен характер, което е довело до формиране на общо съгласие за разтрогване на брака, тъй като същият е станал формален.

            Съдът намира, че молителите са категорични в желанието си за прекратяване на брака и имат непоколебимо взаимно съгласие за това. Бракът следва да бъде прекратен по взаимно съгласие на съпрузите.

С представеното споразумение страните са уредили взаимоотношенията си. Страните са декларирали липсата на имущество със статут на съпружеска имуществена общност, освен придобитият лек автомобил, относно който са постигнали споразумение да остане в изключителен дял на съпруга. Представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което следва да бъде одобрено от съда.

Страните следва да бъдат осъдени да заплатят допълнителна държавна такса, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, в размер на по 7,50 лева, както и върху размеря на дела – съгласно чл. 7, т. 1 от същата тарифа, в размер на 10 лева, платима от молителя.

Водим от горните съображения, съдът:

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА сключения с акт № *** от *** г. в гр. ***, общ. ***, обл. Пловдивска, граждански брак между В.И.Н., с ЕГН: **********,***, и М.П.Н., с ЕГН: **********,***, по взаимно съгласие между съпрузите, на осн. чл. 100 от СК.

ОДОБРЯВА постигнатото между съпрузите споразумение, по силата на което:

1. М.П.Н., след прекратяване на брака, ще запази фамилното си име Н..

2. Страните не дължат издръжка по между си за минал период, а за вбъдеще само при условията на чл. 79 и 83 от Семейния кодекс.

3. Семейното жилище, находящо се в гр. ***, ул. “***” № 7, се предоставя за ползване на съпругата  . 

4. Придобитият по време на брака лек автомобил марка и модел ***, рег. № *** ХА, рама № ***, двигател № ***, цвят СИН, се поставя в дял и изключителна собственост на В.И.Н., с ЕГН: **********,***.

5. Страните декларират, че не притежават друго придобито по време на брака общо движимо и недвижимо имущество, суми по банкови сметки или други сметки, ценни книжа, застрахователни полици, вещни права и изобщо каквото и да е друго имущество, придобито по време на брака, със статут на съпружеска имуществена общност.

            ОСЪЖДА В.И.Н., с ЕГН: **********,***, да заплати държавни такси в размер на 17,50 лева /петдесет лева и седемдесет стотинки / по сметка на РС Първомай.

            ОСЪЖДА М.П.Н., с ЕГН: **********,***, да заплати допълнителна държавна такса в размер на 7,50 лева /седем лева и петдесет стотинки/ по сметка на РС Първомай.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

Районен съдия: /П/

ЕК/НК