Р Е Ш Е Н И Е

  44

гр. Първомай, 22.06.2009 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на седемнадесети юли през две хиляди и девета година, в състав:

                                                                        Районен съдия: Елена Калпачка

при секретаря Таня Петрова

като разгледа докладваното от съдията бр. д. № 63 по описа на съда за 2009 г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Молба за развод на основание чл. 99, ал. 1 от СК.

            Ищецът Г.В.Т.,*** моли да бъде прекратен бракът му с П.К.Т.,***, сключен между тях на *** год. В съдебно заседание моли съдът да прекрати брака между страните, поради дълбоко и непоправимо разстройство на брака, в следствие на дългата фактическа раздяла, по вина и на двамата съпрузи.

Ответникът, чрез процесуалния си представител адв. Янчев признава иска. Съгласява се бракът да бъде прекратен поради дълбоко и непоправимо разстройство на брака, в следствие на фактическа раздяла от повече на двадесет години, по вина на двамата съпрузи. Моли да се възстанови фамилното и име преди сключване на брака.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, установи:

Страните по делото са съпрузи от *** год., видно от представеното удостоверение за граждански брак, издадено въз основа на акт за граждански брак № *** год. на Община П***. По време на брака страните нямат родени деца, които да не са навършили пълнолетие.

След брака страните живели заедно около три месеца, след което се разделили, съпругът напуснал семейното жилище, а съпругата родила дете и го отгледала с помощта на своята майка. От тогава страните били във фактическа раздяла. Това довело до отчуждение между съпрузите, липса на каквато и да е връзка по между им. Това състояние на отношенията им не се променило до настоящия момент и продължавало повече от двадесет години. Никоя от страните не е правила опит и няма желание да заздрави семейната си връзка.

            За да приеме тази фактическа обстановка съдът прие изцяло като достоверни сведетелските показания на свидетелката Г., незаинтересована от изхода на делото, дадени под страх от наказателна отговорност.

            При тези доказателства съдът приема, че бракът между страните е дълбоко разстроен. Между тях липсва уважение, доверие и другарски взаимоотношения. Страните са прекъснали всякаква връзка по между си, чужди са един към друг и във фактическа раздяла от повече от двадесет години.

            Бракът е и непоправимо разстроен. Липсва желание и интерес у страните от съвместно съжителство, поради разстройството на брака. Това разстройство не може да се преодолее, за да се очаква възстановяване на брачната връзка. Ето защо, като дълбоко и непоправимо разстроен, бракът следва да се прекрати, тъй като съществуването му е обществено неоправдано.

            Съдът счита, че вина за разстройството на брака имат и двете страни, които са се дезинтересирали една от друга и това е продължило повече от двадесет години, което е довело и до дълбокото и непоправимо разстройство на брака.

            На ищцата следва да се възстанови предибрачното й име – Г., тъй като това е желанието й, ответникът не е дал съгласие за запазване на фамилното и име, а и по делото няма изтъкнати причини тя да продължава да носи името му.

            Водим от горните съображения, съдът:

 

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА сключения на *** година в гр. ***, обл. Пловдивска, граждански брак между Г.В.Т., с ЕГН: ********** ***, и П.К.Т., с ЕГН: **********,***, като дълбоко и непоправимо разстроен по вина на двамата съпрузи.

ВЪЗСТАНОВЯВА предибрачното име на съпругата П.К.Т., с ЕГН: **********, която за в бъдеще ще носи фамилия Г.

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд Пловдив в двуседмичен срок от съобщаването му на страните, чрез връчване на препис.

 

Районен съдия: /п/

ЕК/НК