Р Е Ш Е Н И Е

 40

гр. Първомай, 10.06.2009 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на десети юни през две хиляди и девета година, в състав:

                                                            Районен съдия:  Елена  Калпачка

при секретаря Мария Запрянова

с участието на прокурора Валерий Велчев

като разгледа докладваното от съдията гр. д. № 57 по описа на съда за 2009 г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Молба с правно основание чл. 19 ал. 1 от ЗГР.

            Молителите желаят съдът да допусне промяна на личното име на малолетното им дете от Г. на Е., тъй като поради грешка в здравното заведение, където е родено детето е дадено от майката женско име на новороденото момченце на молителите.

            Община Пловдив, редовно призована, не изпрати представител. В писмено становище изразява мнение за основателност на молбата.

            Районна прокуратура прие молбата за основателна и доказана.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, с оглед становището на страните и разпоредбите на чл. 235 от ГПК, намери за установено от фактическа и правна страна следното:

От удостоверение за раждане серия ПДРЗ № 0020090302 от 16.03.2009 год., издадено от Община Пловдив, район Западен, е видно, че Г. Ш.Н. е дете на молителите, родено на 03.03.2009 год. Детето на молителите е записано с лично име Г. и с пол мъжки.

От разпита на свидетеля Н.О. А., баща на молителя Ш.О., заяви, под страх от наказателна отговорност, че неговият внук се родил в осмия месец, като майката закарали по спешност от гр. Първомай в болница в гр. Пловдив. Там след раждане на детето казали на молителката, че е родила момиченце. Дали на детето име Г.  Детето отделили от родилката, като за бебето били полагани специални грижи от персонала на здравното заведение, а майката го виждала само за да го нахрани. Последната за първи път повила детето си след като била изписана от болницата, при свиждане с детето, когато установила, че детенцето е момченце. Даденото от нея име на детето Г. означавало роза и било женско име. Наричали детето Е., което име имало същото значение, но било мъжко име.

Без съществено значение за производството е фактът каква е била причината за объркването и кръщаването на дете от мъжки пол с женско име. Законът предвижда допускане на промяна на име от съда, въз основа на писмена молба на заинтересувания, при наличие на строго определени обстоятелства, визирани в чл. 19 от ЗГР, а именно: “когато то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това”. В случая личното име на детето на молителите обаче е съответно на женски пол, а полът на детето е мъжки, което е видно от събраните по делото доказателства. Това обстоятелство следва да се приеме, че е важно по смисъла на закона, както твърдят молителите, а и може да бъде прието и като осмиващо, съобразно значението, което има името Г. на езика на съответната етническа група, към която принадлежат молителите.

Имайки предвид изложеното, съдът счете молбата за основателна, като постанови търсената промяна в акта за раждане, като вместо Г. бъде записано лично име на детето на молителите Е. и разпореди на Община Пловдив да впише промяна в акта за раждане.

Водим от горните съображения, съдът:

 

Р  Е  Ш  И:

 

ДОПУСКА промяна на личното име на Г.Ш.Н., с ЕГН: **********, роден на 03.03.2009 година от майка Г.Ю.А., с ЕГН: **********,*** и баща Ш.Н.О., с ЕГН: **********,***, с адрес за призоваване ул. „***” № 17, от Г. на Е., на основание чл. 19, ал. 1 от ЗГР.

Препис от решението, след влизането му в сила, да се изпрати на Община Пловдив за изпълнение.

Решението е неокончателно и подлежи на обжалване пред ПОС в двуседмичен срок от днес за молителите и РП Първомай и в същият срок от съобщаването му за Община Пловдив.

 

 

Районен съдия:  /п/

 

 

ЕК/НК