Р Е Ш Е Н И Е

 

   36                            01.06.2009 год.                         гр. Първомай

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Първомайски районен съд                             втори   съдебен    състав   

На двадесет и осми май                                           през      2009 година

 

В публично заседание в следния състав:

                                                    

                      Председател: Матей  Златанов

                                                   

                         Съдебни заседатели:  

 

Секретар: Таня Петрова

         

Прокурор: 

                                     

Сложи за разглеждане докладваното от  РАЙОНЕН СЪДИЯ  Матей  Златанов

Бр. дело номер № 55/2009 год. по описа на съда и за да се произнесе взе предвид следното:

            Молбата е за развод по взаимно съгласие с правно основание чл.100 от СК.

           Молителите твърдят, че са сключили граждански брак на 24.05.1986 година  в град Първомай, първи и за двамата, от който имат родени  деца – Т. П. П., род. на 15.10.1986 година и Д. П. П. и К. П. П., родени на 08.03.1989 година. От девет години молителите живеели във фактическа раздяла. Стигнали до сериозното и непоколебимо желание да прекратят брака си по взаимно съгласие. Изготвили споразумение по чл.101 от СК, с което уредили отношения си. Молят съда да прекрати брака им по взаимно съгласие като одобри и утвърди постигнатото между тях споразумение по чл.101, ал.1 от СК.        

          В с.з. молителите поддържат становището си за прекратяване на брака и поддържат споразумението си.

СЪДЪТ, след като обсъди събраните по делото доказателства и взе предвид становището на молителите, намира, че са налице предпоставките на чл.100 от СК. Налице е сериозно и непоколебимо взаимно съгласие на съпрузите за прекратяване на брака им, изразено при подаване на молбата и в съдебно заседание. Налице са визираните в СК изисквания, относно времетраенето на брака по взаимно съгласие - бракът е сключен преди повече от 3 години. Споразумението урежда всички последици по повод развода - лични и имуществени отношения и фамилно име. Страните декларират, че не притежават семейно жилище и по време на брака си са живели в жилището на родителите на съпруга. Постигнатото между страните споразумение отговаря на изискванията на чл.101 от СК. То е пълно и не противоречи на закона и на морала, поради което следва да бъде одобрено.

    Водим от гореизложеното съдът

 

                                               Р   Е   Ш   И:

 

          ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между М.Т.П., ЕГН: ********** *** В и П.Т.П., ЕГН: ********** ***, сключен с акт за граждански брак № 43/24.051986 г., на Община Първомай, по ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между съпрузите споразумение, както следва:

ПОСТАНОВЯВА след прекратяване на брака М.Т.П., с п.а. и ЕГН да носи предбрачното си фамилно име – СТАЛЕВА.

СТРАНИТЕ заявяват, че нямат придобити по време на брака недвижими имоти СИО, движими вещи на значителна стойност при режим на съпружеска имуществена общност. Личните вещи и придобитите по време на брака движими вещи съпрузите са поделили предварително, извънсъдебно и нямат претенции един към друг. Нямат претенции за издръжка един към друг. Съпрузите нямат придобити по време на брака парични влогове, депозити или други спестявания.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 40 /четиридесет/ лева, 25 лева от които са внесени предварително от молителката  М.Т.П..

ОСЪЖДА П.Т.П., с п.а. и ЕГН  да заплати на държавата по сметка на Районен съд гр.Първомай,  7.50 лева /седем лева и петдесет стотинки/, представляваща дължимата държавна такса за развода.

ОСЪЖДА М.Т.П. с п.а. и ЕГН, да заплати на държавата по сметка на Районен съд гр.Първомай, сумата от 7.50 лева /седем лева и петдесет стотинки/, представляваща дължимата държавна такса за развода.

 

Решението не подлежи на обжалване.

 

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: /п/

 

МЗ/НК