Р Е Ш Е Н И Е

13

гр. Първомай, 10.03.2009 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на десети март през две хиляди и девета година, в състав:

                                                                        Районен съдия: Матей Златанов

при секретаря Таня Петрова  

като разгледа докладваното от съдията бр. д. № 38 по описа на съда за 2009 г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Молба за развод по чл. 100 от СК.

            Молителите желаят да бъде прекратен бракът им, сключен на 06.05.1989г., по непоколебимо взаимно съгласие, като се одобри споразумението, с което са уредили всички въпроси, произтичащи от брака и неговото прекратяване.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, установи:

            Молителите са сключили граждански брак с акт № 792 от 06.05.1989г. на ОНС гр. Варна. Бракът е първи за съпрузите. От брака си имат родени две деца – пълнолетната Е.В.М., родена на 28.06.1990 год. и непълнолетния С. В.М., роден на 11.04.1996 год., видно от представените удостоверения за раждане. Между съпрузите са се появили сериозни противоречия от различен характер, което е довело до формиране на общо съгласие за разтрогване на брака, тъй като същият е станал формален.

            Съдът намира, че молителите са категорични в желанието си за прекратяване на брака и имат непоколебимо взаимно съгласие за това. Бракът следва да бъде прекратен по взаимно съгласие на съпрузите.

С представеното споразумение страните са уредили взаимоотношенията си. Със същото е постигнато съгласие относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на роденото от брака непълнолетно дете.

Страните са поделили доброволно придобитите по време на брака недвижими имоти, видно от представените заверени копия на нотариални актове - със статут на съпружеска имуществена общност. Придобитите имоти са поставени в дял на съпруга, като е уравнен дела на съпругата с пари. Представени са и доказателства за стойността им, с оглед определяне на дължимите държавни такси.

Страните са декларирали, че придобитите по време на брака от търговска дейност дялови участия в търговски дружества не са в резултат на съвместен принос, както и липсата на претенции по отношение на придобитите от всеки от тях дялове.

Семейното жилище страните са се споразумели и да се предостави за ползване на съпругата, която ще упражнява и родителските права върху роденото от брака непълнолетно дете. Представеното споразумение не противоречи на закона и е в интерес на детето, поради което следва да бъде одобрено от съда.

С оглед постигнатото споразумение молителят следва да поеме дължимите такси и разноски в производството. Съгласно чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по гражданския процесуален кодекс, следва да бъде осъден да заплати допълнителна държавна такса от 15 лева. Освен това - държавна такса в размер на 2% върху тригодишните платежи за издръжката, както и същият процент върху стойността на дяловете на всеки от съпрузите, съгласно чл. 7 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по гражданския процесуален кодекс. Съгласно фиксирания фиксинг на БНБ към момента за курса на евро 1,956 лева за едно евро, месечната сума за издръжка е 586,80 лева, а следващата се държавна такса - 422,50 лева. Стойността на двата дяла от недвижимите имоти е 804 278,30 лева, а съответната държавна такса – 16 085,60 лева. Или общият размер на дължимата от молителя държавна такса е 16 523,10 лева.

 

Водим от горните съображения, съдът:

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА сключения с акт № 792 от 06.05.1989 г. в гр. Варна, обл. Варна, граждански брак между В.Х.М., с ЕГН: **********,***, и И.Д.М., с ЕГН: **********,***, и двамата с адрес за призоваване гр. Пловдив, ул. „***” № 20, чрез адв. Х. Г., АК Пловдив, по взаимно съгласие между съпрузите, на осн. чл. 100 от СК.

ОДОБРЯВА постигнатото между съпрузите споразумение, по силата на което:

1. Родителските права върху роденото от брака дете С. В.М., с ЕГН: **********, се предоставят на майката И.Д.М., с ЕГН: **********.

2. На бащата В.Х.М., с ЕГН: **********, се определя режим на лични отношения с детето С.В.М., с ЕГН: ********** както следва: да го вижда/взема целодневно всяка първа и трета събота на месеца и да прекарва с него два пъти по две седмици в годината във време извън учебния процес, както и да го вижда/взема по всяко време при изразено съгласие от страна на детето.

3. Бащата В.Х.М., с ЕГН: **********, се задължава да заплаща на непълнолетното дете С. В.М., с ЕГН: **********, със съгласието на майка му И.Д.М., с ЕГН: **********, месечна издръжка в размер на левовата равностойност на 300 /триста/ евро, платима ежемесечно, до петнадесето число на месеца, за който се отнасят, до навършване на 20 години на детето. В.Х.М., с ЕГН: ********** се задължава да заплаща всички такси за учебни заведения на С.В.М., с ЕГН: **********, до завършване на средното му образование.

 

4. Семейното жилище – Апартамент № 2 /две/, на І /първия/ жилищен етаж, кота +2,62 /плюс две цяло и шестдесет и две стотни/ м., от новопостроената в долуописания УПИ жилищна сграда БЛОК „Д”, находяща се в гр. София, С.О. – район „Триадица”, местността жил. гр. „Мотописта” ІІ /втора/ част, със застроена площ от 125.76 /сто двадесет и пет цяло и седемдесет и шест стотни/ кв. м, състоящ се от дневна, трапезария, кухня, три спални, дрешник, баня с тоалетна, тоалетна, входно предверие, коридор и две тераси, при граници: коридор, апартамент № 1, двор, двор, апартамент № 3, заедно със СКЛАД № 1 /едно/ на партерния етаж на сградата, с площ от 4,51 /четири цяло и петдесет и една стотни/ кв. м, при граници: асансьорна шахта, коридор, офис № 1 и гараж № 3, заедно с 4,91% /четири цяло и деветдесет и една стотни върху сто/ идеални части от общите части на сградата и толкова идеални части от урегулирания поземлен имот, върху който е построена сградата – БЛОК „Д”, целия с площ от 1330 /хиляда триста и тридесет/ кв. м, който имот съгласно действащия план за регулация, утвърден със Заповед № РД – 09-50-536 от 10.10.1997 год. и Заповед № РД – 09-50-442 от 27.04.2005 год., представлява парцел VІ – 1005 /шести за имот хиляда и пет/ от кв. 12 /дванадесет/ по плана на гр. София, местността жил. гр. „Мотописта” ІІ /втора/ част при граници: поземлен имот ІІІ – за експериментален жилищен комплекс „Мотописта”, УПИ VІІ – 1005, улица „***”, УПИ V – 1149, се предоставя за ползване на съпругата И.Д.М., с ЕГН: **********, ненавършилото пълнолетие дете С. В.М. и от навършилата пълнолетие Е. В. М., дъщеря на молителите, до навършване на 20 години от непълнолетното дете С. В.М..

           

5. Придобитите по време на брака недвижими имоти се разделят както следва:

В дял и изключителна собственост на В.Х.М., с ЕГН: **********,***, се поставят:

- ДВОРНО МЯСТО, находящо се в гр. София, кв. Горна Баня, на ул.  № 2 /две/, съставляващо урегулиран поземлен имот, за който съгласно действащия регулационен план на гр. София, одобрен със Заповед № РД-50-307/20.04.1995 год. и Решение № 85/06.08.2003 год. на СОС, е отреден УПИ – парцел ІV – 10б /четвърти за имот с планоснимачен номер десет „б”/, от кв. 58 /петдесет и осем/ по плана на гр. София, местността „кв. Горна Баня”, целият с площ от 450 /четиристотин и петдесет/ кв. м., при граници по скица: УПИ – парцел VІ-9 /шести за имот с планоснимачен номер девет/, улица, УПИ – парцел ІІІ-17 /трети за имот с планоснимачен номер седемнадесети/, УПИ – парцел ХV-10а /петнадесети за имот с планоснимачен номер десет „а”/ и УПИ – парцел V-9 /пети за имот с планоснимачен номер девет/ и при граници по нотариален акт: улица „Славянка”, Павлина Николчева, Софжилфонд, Йордан Попов и Йорданка Пчелинска, заедно с построената в него ДВУЕТАЖНА ЖИЛИЩНА СГРАДА, състояща се от сутерен, първи, втори и подпокривен етаж, със застроена площ от 130,60 /сто и тридесет цяло и шестдесет стотни/ кв.м, и с РЗП от 456,78 /четиристотин петдесет и шест цяло и седемдесет и осем стотни/ кв.м, състояща се на сутерена, кота – 2,60 /минус две цяло и шестдесет стотни/ метра, със застроена площ от 101,58 / сто и едно цяло и петдесет и осем стотни/ кв.м от: гараж, котелно, мазе, коридор, фитнес със сауна и душ и мокро помещение; състояща се на І /първи/ етаж, кота 0,00 /нула/ метра, със застроена площ от 130,60 /сто и тридесет цяло и шестдесет стотни/ кв. м от: входно антре, санитарен възел, кухня и столова с открито вътрешно стълбище и хол; състояща се на ІІ /втори/ етаж, кота + 2,80 /плюс две цяло и осемдесет стотни/ метра, със застроена площ от 130,60 /сто и тридесет цяло и шестдесет стотни/ кв. м от: две спални, баня с тоалетна, предверие със стълбище, кабинет и тераса; състояща се на подпокривния етаж, кота + 5,60 /плюс пет цяло и шестдесет стотни/ метра, със застроена площ от 94 /деветдесет и четири/ кв. м от: ателие с тераса, стая и баня с тоалетна.

- АПАРТАМЕНТ № 2 /две/, на І /първия/ жилищен етаж, кота +2,62 /плюс две цяло и шестдесет и две стотни/ м., от новопостроената в долуописания УПИ жилищна сграда БЛОК „Д”, находяща се в гр. София, СО – район „Триадица”, местността жил. гр. „Мотописта” ІІ /втора/ част, със застроена площ от 125.76 /сто двадесет и пет цяло и седемдесет и шест стотни/ кв. м, състоящ се от дневна, трапезария, кухня, три спални, дрешник, баня с тоалетна, тоалетна, входно предверие, коридор и две тераси, при граници: коридор, апартамент № 1, двор, двор, апартамент № 3, заедно със СКЛАД № 1 /едно/ на партерния етаж на сградата, с площ от 4,51 /четири цяло и петдесет и една стотни/ кв. м, при граници: асансьорна шахта, коридор, офис № 1 и гараж № 3, заедно с 4,91% /четири цяло и деветдесет и една стотни върху сто/ идеални части от общите части на сградата и толкова идеални части от урегулирания поземлен имот, върху който е построена сградата – БЛОК „Д”, целия с площ от 1330 /хиляда триста и тридесет/ кв. м, който имот съгласно действащия план за регулация, утвърден със Заповед № РД–09-50-536 от 10.10.1997 год. и Заповед № РД–09-50-442 от 27.04.2005 год., представлява парцел VІ – 1005 /шести за имот хиляда и пет/ от кв. 12 /дванадесет/ по плана на гр. София, местността жил. гр. „Мотописта” ІІ /втора/ част при граници: поземлен имот ІІІ – за експериментален жилищен комплекс „Мотописта”, УПИ VІІ – 1005, улица „***”, УПИ V – 1149.

В дял на И.Д.М., с ЕГН: **********,*** недвижим имот не се поставя, а за дяловете си от посочените по-горе недвижими имота, а именно: ДВОРНО МЯСТО, находящо се в гр. София, кв. Горна Баня, на ул. *** № 2, ведно с построената в него двуетажна жилищна сграда и АПАРТАМЕНТ № 2, на І /първия/ жилищен етаж, от новопостроената жилищна сграда БЛОК „Д”, находяща се в гр. София, СО – район „Триадица”, местността жил. гр. „Мотописта” ІІ /втора/ част, заедно със СКЛАД № 1 /едно/ на партерния етаж на сградата, съответните идеални части от общите части на сградата и УПИ, които остават в изключителна собственост на В.Х.М., с ЕГН: **********, съпругата И.Д.М., с ЕГН: ********** получава общо сумата от 362 174 /триста шестдесет и две хиляди сто седемдесет и четири/ лева.

При подписване на настоящото споразумение съпругата И.Д.М., с ЕГН: ********** декларира, че е получила сумата от 164 540 /сто шестдесет и четири хиляди петстотин и четиридесет/ лева. Останалата част от сумата до пълния размер ще бъде изплатена от В.Х.М. на И.Д.М. на 84 /осемдесет и четири/ равни месечни вноски, всяка една от които от 2 353 /две хиляди триста петдесет и три/ лева, или общо 197 634 /сто деветдесет и седем хиляди шестстотин тридесет и четири/ лева, платими в равностойността им в евро за деня на плащане. Изплащането на сумата започва от месеца следващ постановеното решение за прекратяване на брака и следва да се изплащат до 15 число на съответния месец.

 

6. Съпругата И.Д.М., с ЕГН: ********** няма претенции към фирмите, личните дялове, личните акции, дивидентите и резултатите от търговската дейност в търговските дружества, които са придобити по време на брака от В.Х.М., от неговата търговка дейност без нейно участие и принос, а именно:

- „***” ЕООД, вписано в Търговския регистър при Агенция по вписванията с ЕИК № 115533496;

- „***” АД, вписано в Търговския регистър при Агенция по вписванията с ЕИК № 131371780;

- „***” - БГ” ЕООД, вписано в Търговския регистър при Агенция по вписванията с ЕИК № 115816882;

- „***” - С” ЕООД, вписано в Търговския регистър при Агенция по вписванията с ЕИК № 115542285;

- „***” ООД, вписано в Търговския регистър при Агенция по вписванията с ЕИК № 115260535;

- „***” ООД, вписано в Търговския регистър при Агенция по вписванията с ЕИК № 115810888;

- „***” ООД, вписано в Търговския регистър при Агенция по вписванията с ЕИК № 200130921;

- „***” ООД, вписано в Търговския регистър при Агенция по вписванията с ЕИК № 160055251;

7. Съпругът В.Х.М. с ЕГН: **********,***, няма претенции към фирмите, личните дялове, дивидентите и резултатите от търговската дейност в търговските дружества, които са придобити по време на брака от И.Д.М., с ЕГН: ********** от нейната търговка дейност без негово участие и принос, а именно:

- „*** “99” ООД, вписано в Търговския регистър при Агенция по вписванията с ЕИК № 115347989;

- „***” 99” ЕООД, вписано в Търговския регистър при Агенция по вписванията с ЕИК № 115348000;

 

8. Съпрузите се задължават задълженията към „Уникредит Булбанк” АД за погасяване на кредит по договор № 533/22.12.2004 год. с краен срок на погасяване 25.12.2019 год., след прекратяване на брака да се изпълняват от В.Х.М. с ЕГН: **********.

9. Съпрузите се задължават задълженията към „Райфйзен Банк” /България/ ЕАД за погасяване на кредит по договор № RHC00155 / 15.08.2007 год. с краен срок на погасяване 15.08.2017 год., след прекратяване на брака да се изпълняват от В.Х.М. с ЕГН: **********.

10. Страните заявяват, че извън горепосочените договори за кредит, за задължения, поети от някой от съпрузите по време на брака, отговаря този от тях, който е титуляр по задължението.

11. Страните декларират, че нямат придобити по време на брака общи влогове и депозити, а ако някой от съпрузите е придобил такива, то остават на името на титуляра им.

12. Страните декларират, че останалите движими вещи, придобити по време на брака си, страните са поделили извънсъдебно помежду си и нямат взаимни претенции от имуществен характер.

13. След прекратяване на брака съпрузите заявяват, че не си дължат издръжка.

 

14. След прекратяване на брака съпругата И.Д.М. ще носи досегашното си фамилно име М..

 

15. Разноските в производството се поемат от В.Х.М..

 

            ОСЪЖДА В.Х.М., с ЕГН: **********,***, да заплати държавни такси в размер на 16 523,10 лева /шестнадесет хиляди петстотин двадесет и три лева и десет стотинки / по сметка на РС Първомай.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

Районен съдия: /П/

МЗ/НК