Р Е Ш Е Н И Е

14

гр. Първомай, 16.03.2009 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на дванадесети март през две хиляди и девета година, в състав:

                                                                                    Съдия: Матей Златанов

при секретаря Таня Петрова    

като разгледа докладваното от съдията бр. д. № 37 по описа на съда за 2009 г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Молба за развод по чл. 100 от СК.

            Молителите желаят да бъде прекратен бракът им, сключен на 14.10.1999г., който е първи по ред за страните, по непоколебимо взаимно съгласие, като се одобри споразумението, с което са уредили всички въпроси, произтичащи от прекратяване на брака.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, установи:

            Молителите са сключили граждански брак с акт № 3183 от 14.10.1999 г. на Община Столична, гр. София, район Сердика. Бракът е първи за съпрузите. Страните имат родено дете, което не е навършило пълнолетие, видно от представеното копие на удостоверение за раждане на Столична община, издадено въз основа на акт за раждане № 0549 от 25.11.1998 год., на К. К. К. Между съпрузите е формирано общо съгласие за разтрогване на брака, тъй като същият е станал формален.

            Съдът намира, че молителите са категорични в желанието си за прекратяване на брака и имат непоколебимо взаимно съгласие за това. Бракът следва да бъде прекратен по взаимно съгласие на съпрузите.

С представеното споразумение страните са уредили взаимоотношенията си. Със същото е постигнато съгласие относно упражняване на родителските права върху детето им, режима на лични контакти, имуществените отношения на страните, ползването на семейното жилище, фамилно име и издръжката между съпрузите. Представеното споразумение не противоречи на закона и морала и интересите на детето, поради което следва да бъде одобрено от съда.

Страните следва да бъдат осъдени да заплатят допълнителна държавна такса, на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, в размер на по 7,50 лева, както и държавна такса в размер на 2% върху тригодишните платежи по споразумението за издръжка на малолетното дете, в размер на 72 лева, на основание чл. 7, т. 2 от същата Тарифа.

Водим от горните съображения, съдът:

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА сключения с акт № 3183 от 14.10.1999г. в гр. София, район Сердика, община Столична, граждански брак между К.С.К., с ЕГН: **********,***, и Л.К.К., с ЕГН: **********,***, и двамата със съдебен адрес адв. С. М., гр. Първомай, ул. „***” № 1, по взаимно съгласие между съпрузите, на осн. чл. 100 от СК.

ОДОБРЯВА постигнатото между съпрузите споразумение, по силата на което:

1. Страните декларират, че нямат придобити по време на брака недвижими имоти в режим на съпружеска имуществена общност.

2. Страните декларират, че нямат придобити по време на брака движими вещи представляващи съпружеска имуществена общност.

3. Упражняването на родителските права върху роденото малолетно дете К. К. К., с ЕГН: **********, се предоставя на майката Л.К.К., с ЕГН: **********.

4. На бащата К.С.К., с ЕГН: **********, се определя режим на лични контакти с детето К. К. К., с ЕГН: **********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца / с приспиване /, считано от 08.00 часа до 18.00 часа и един месец през лятото, който да не съвпада с платения годишния отпуск на майката.

5. К.С.К., с ЕГН: **********, се задължава да заплаща на Л.К.К., с ЕГН: **********, като на майка и законен представител на малолетното дете К. К. К., с ЕГН: **********, месечна издръжка в размер на 100 /сто/ лева, считано от влизане на бракоразводното решение в сила, до настъпване на законна причина за прекратяване или изменяването и.

6. Съпругата Л.К.К., с ЕГН: **********, след прекратяване на брака възстановява предбрачното си фамилно име С.

7. Страните декларират, че нямат придобити по време на брака парични влогове, депозити или други спестявания със семейни средства, а ако някой от тях е придобил, то е с лични средства.

8. Страните заявяват, че не са поемали парични или други задължения за задоволяване на семейни нужди, а ако някой е поемал, то същият ще отговаря еднолично за връщането им.

9. Страните декларират, че нямат претенции по между си за издръжка по чл. 83 от СК.

10. Семейното жилище, находящо се в гр. София, ул. *** № 31, се предоставя за ползване на съпруга К.С.К..  

 

            ОСЪЖДА К.С.К., с ЕГН: **********,***, и Л.К.К., с ЕГН: **********,***, да заплатят допълнителна държавна такса от по 7,50 лева /седем лева и петдесет стотинки / по сметка на РС Първомай.

ОСЪЖДА К.С.К., с ЕГН: **********,***, да заплати държавна такса върху споразумението за издръжка в размер на 72 лв /седемдесет и два лева / по сметка на РС Първомай.

 

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

Съдия:  /П/

МЗ/НК