Р  Е  Ш  Е   Н  И  Е

 

№.81                                                                                           22.10.2009 година                                 град Първомай

                                           В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

Първомайски районен съд                                                               втори граждански състав

На двадесет и втори октомври                                                    две хиляди и девета година

В закрито заседание в следния  състав:

                                                                                Председател: Матей Златанов Секретар:

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията  гр.д. № 35 по описа на съда за 2009 година,

за да се произнесе, взе предвид:

            Производството е по реда на чл.247 от ГПК.

Образувано е по молба на ищеца по гр.д. № 35/09 година, по описа на ПРС, по което е постановено Решение № 69 от 02.10.2009 година.

Ищеца, моли съда да установи, че в диспозитива на Решение № 69 от 02.10.2009 година, погрешно  при словесното изписване на сумата от 14 000 лева /четиринадесет хиляди лева/ , вместо четиринадесет е изписано десет.

Моли да бъде допусната поправка на  очевидна фактическа грешка на ред 11 и ред 12 от диспозитива на Решението, като словесното изписване на сумата от 14 000 лева, да бъде променено на четиринадесет хиляди лева.

Ищеца  по делото В.Р.Д., уведомен за исканата поправка на очевидна фактическа грешка, чрез пълномощника си адвокат И.Д., не взема становище по молбата.

Районният съд, като разгледа постъпилата молба и материалите по делото, намери за установено следното:

В диспозитива на Решение № 69 от 02.10.2009 година, по гр.д. № 35/2009 година, по описа на съда е изписана правилно цифром сумата 14 000 лева, като неправилно в диспозитива словом е изписана сумата от десет хиляди лева.

Допусната е очевидна фактическа грешка на съда да отрази в съдържанието на диспозитива на Решението по настоящото дело, точната сума при изписването и словом. Констатираната фактическа грешка следва да бъде отстранена, като бъде допусната поправката и чрез посочване на вярната сума при изписването и словом в диспозитива на Решението.

            Водим от гореизложеното и на основание чл.247 от ГПК,  съдът

 

 Р Е  Ш  И  :

 

             ДОПУСКА поправка на очевидна фактическа грешка в Решение № 69 постановено на 02.10.2009 година, по гр. д. № 35/ 2009 година на Първомайския районен съд, както следва: В диспозитива на Решението, на  единадесети и дванадесети ред от пасажа, след цифрите 14 000 лв, думите с които е изписана словом сумата да се четат “четиринадесет хиляди лева” вместо изписаното “десет хиляди лева”.

 РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване от страните пред ПОС в двуседмичен срок от връчването му.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:  /п/

          МЗ/ВК