Р Е Ш Е Н И Е

  69

гр.Първомай, 02.10.2009 година

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Първомайският районен съд, втори съдебен състав в публично заседание на трети септември през две хиляди и девета година в състав:

Районен съдия: Матей  Златанов

при секретаря Таня  Петрова

като разгледа докладваното от председателя гр. д. № 35 по описа на съда за 2009 г.

за да се произнесе, взе предвид:

Производството е образувано по искова молба на  “***”” АД , със седалище и адрес на управление град София, площад “***” № 5, вписано в Агенцията по вписванията, Търговски регистър, ЕИК 000694286, представлявано от изпълнителния Директор Р. Я, чрез пълномощника си адвокат Е. П. ***, против В.Р.Д..

Предявен е иск с правно основание чл.274, ал.1, т.1, предложение първо от КЗ и чл.86 от ЗЗД.

Дружеството - ищец твърди с исковата молба, че на 01.03.2003 година, в землището на град Ч., по път ІІІ-565, ответника управлявал МПС марка “Москвич” с рег. № РВ *** Н, след употреба на алкохол и при нарушение на правилата за движение е предизвикал ПТП, при което е причинил  многостепенна средна телесна повреда на А.С.А.. Към датата на ПТП, управляваното от ответника МПС е имало валидна застраховка “Гражданска отговорност в ЗПАД “Булстрад”.

Във връзка с  горното събитие било образувано НОХД № *** година по описа на РС Ч., което е приключило със споразумение. Ответника се е признал за виновен, за това, че  на 01.03.2003 година по пътя между село Ч. град Ч., при управление на горепосоченото МПС “Москвич” с рег. № РВ *** Н, е нарушил правилата за движение по пътищата, при което е причинил  многостепенна средна телесна повреда, изразяваща се в разстройство на здравето, временно опасно за живота, постоянно разстройство на здравето неопасно за живота и трайно затруднение на движението на десните крайници на А.С.А., като деянието е било извършено в пияно състояние, с концентрация на алкохол в кръвта 0,85  на хиляда.

На 30.11.2007 година увреденото лице е заявило през ищеца, в качеството му на застраховател на ответника, претенция за заплащане ная на обезщетение за претърпени от ПТП, неимуществени вреди. Обезщетението е изплатено на пълномощника на увреденото лице А.С.А., адвокат В. Д. М. по банков път на 28.03.2008 година.

Поради факта, че при причиняването на ПТП, ответника е управлявал МПС под влияние на алкохол, над допустимия минимум,  ищцовото дружество предявява настоящия  регресен иск против деликвента, като иска ответника  да му заплати в пълен размер, изплатеното обезщетение.

Предявен е иск  за лихва за забава, от момента на изплащане на обезщетението 28.03.2008 година, до датата на предявяване на настоящия иск, както и законната лихва върху главницата от датата на подаване на исковата молба до окончателното  изплащане на задължението.

 Ангажират се доказателства.

Ответникът, редовно уведомен за исковете срещу него чрез  процесуалния си представител прави възражение за изтичане на абсолютната погасителна давност и не е ангажирал доказателства.

След съвкупна преценка на събраните по делото доказателства, съдът прие за установено следното:

С полица  № ***, със срок на валидност 01.01.2003 година - 31.12.2003 г., бил сключен застрахователен договор за застраховка "Гражданска отговорност" между Р. В. Д. с ЕГН **********, като собственик на лек автомобил "Москвич 412", с рег. №  РВ *** Н и ищцовото дружество. По делото не се представиха доказателства, че ответника е управлявал въпросния автомобил, без съгласието на собственика, поради което съдът приема, че В.Р.Д. е управлявал автомобила със знанието му.

С одобреното от съда споразумение по НОХД № *** година по описа на Районен съд Ч. ответникът В.Р.Д. е признат за виновен в това,  че  на 01.03.2003 година по пътя между село Ч. град Ч., при управление на горепосоченото МПС “Москвич” с рег. № РВ *** Н, е нарушил правилата за движение по пътищата, при което е причинил многостепенна средна телесна повреда, изразяваща се в разстройство на здравето, временно опасно за живота, постоянно разстройство на здравето неопасно за живота и трайно затруднение на движението на десните крайници на А.С.А., като деянието е било извършено в пияно състояние, с концентрация на алкохол в кръвта 0,85  на хиляда, което деяние представлява престъпление по чл. 343, ал. 3, предл. 1 и 2, б.”а”, предл.1 и 2, във връзка с ал.1, б.”б”, предл. 1 и 2, вр. чл. 342, ал. 1 НК. На ответника било наложено наказание лишаване от свобода за срок от  шест месеца,, като на осн. чл.66 от НК, изпълнението на наказанието е отложено за срок от три години, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от  шест месеца.

Пострадалия от деянието А.С.А., чрез пълномощника си адвокат В. М., поискал от ищеца да му заплати неимуществени вреди за причинените телесни повреди в размер на 65 000 лв.

Въз основа съставения от застрахователя ликвидационен акт по заведената щета на пострадалия А.С.А., чрез пълномощника му адвокат В. М. било изплатено обезщетение от 14 000 лв.  - представено е  преводното нареждане от 28.03.2008 година. (л. 27).

Не са представени доказателства, че  застрахователят е уведомил ответника за изплатените като обезщетения суми - общо 14 000 лв. и да го е поканил в едноседмичен срок да възстанови сумата, тъй като е причинил щетата след употреба на алкохол (чл. 274 КЗ). Няма данни по делото и от страна на ответника да са последвали плащания.

При така установените и безспорни между страните правнорелевантни факти, се налагат следните правни изводи:

Съгласно чл. 300 на ГПК и във връзка с чл. 383, ал. 1 НПК, одобреното от съда споразумение е задължително за гражданския съд, който разглежда гражданските последици от деянието относно това дали е извършено деянието, неговата противоправност и виновността на дееца. При това положение, следва да се приеме, че ответникът е осъществил деликт, при който е причинил на А.С.А. многостепенна средна телесна повреда, изразяваща се в разстройство на здравето, временно опасно за живота, постоянно разстройство на здравето неопасно за живота и трайно затруднение на движението на десните крайници, а с това и неимуществени вреди.

В изпълнение на задълженията си по договора за застраховка "Гражданска отговорност", както по отношение на собственика на превозното средство, така и по отношение упълномощените от него лица, ищецът е изплатил на А.С.А. обезщетение за вредите, които са му били нанесени.

Съгласно чл. 274, ал. 1 КЗ, застрахователят има право да получи от застрахования платеното от застрахователя обезщетение, когато застрахованият при настъпването на пътно-транспортното произшествие е управлявал моторното превозно средство след употреба на алкохол с концентрация на алкохола в кръвта над допустимата по закон норма. Тъй като в случая ответникът е управлявал автомобила с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила (допустимата по закон норма), то за застрахователя съществува правото на регресен иск за платеното от него на увредения. Сумата от 14 000 лв. следователно се дължи от ответника на ищеца. Предявеният иск трябва да се уважи изцяло.

Съгласно чл. 86, ал. 1, във връзка с чл. 84, ал. 2 ЗЗД, главниците се дължат заедно с обезщетение за забава в размер на законната лихва, считано от датата на поканата. Не се представиха доказателства ответника да е поканен да заплати на ищеца, изплатената от него сума по договора за застраховка, следователно същия не е изпаднал в забава и не дължи обезщетение за забавено плащане. Поради това искането за присъждане на мораторна лихва следва да се отхвърли изцяло.

Главницата се дължи наред с това и заедно със законната лихва от датата на завеждане на иска - 24.02.2009 г., до окончателното им изплащане.

Съгласно чл. 78 от  ГПК, ответникът дължи на ищците направените съдебно-деловодни разноски, съгласно приложения списък по чл.80 от ГПК, съразмерно уважената част от иска.

Ищеца не следва да заплаща на ответника, направените разноски съразмерно отхвърлената част от иска, тъй като не е представил доказателства за изплатено адвокатско възнаграждение.

Мотивиран от изложеното,  съдът

 

РЕШИ:

 

ОСЪЖДА В.Р.Д., ЕГН **********,***, да заплати на “***”” АД , със седалище и адрес на управление град София, площад “***” № 5, вписано в Агенцията по вписванията, Търговски регистър, ЕИК 000694286, представлявано от изпълнителния Директор Р Я, чрез пълномощника си адвокат Е. П. *** “***”” АД , със седалище и адрес на управление град София, площад “***” № 5, вписано в Агенцията по вписванията, Търговски регистър, ЕИК 000694286, представлявано от изпълнителния Директор Р Я, чрез пълномощника си адвокат Е. П. ***, сумата 14 000 лв. (десет хиляди лева), представляваща дължимото обезщетение от 14 000 лв. (десет хиляди лева), изплатено на А.С.А. за нанесени му неимуществени вреди в резултат на причинена многостепенна средна телесна повреда, изразяваща се в разстройство на здравето, временно опасно за живота, постоянно разстройство на здравето неопасно за живота и трайно затруднение на движението на десните крайници, по силата на договор за застраховка "Гражданска отговорност", сключен с полица № 3246631, със срок на валидност 01.01.2003 г. - 30.12.2003 г. и законна лихва от 24.02.2009 г. до окончателното изплащане на сумата и разноски съобразно с уважената част от исковете в размер на 1 583,12 лв., като отхвърля иска за присъждане на мораторна лихва изцяло, като неоснователен.

Решението може да бъде обжалвано от страните пред ПОС в двуседмичен срок от връчването му с въззивна жалба.

 

 

                                                    РАЙОНЕН  СЪДИЯ:  /П/

 

МЗ/НК