Р Е Ш Е Н И Е

№11

гр. Първомай, 25.02.2009 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на двадесет и трети февруари през две хиляди и девета година, в състав:

                                                                        Районен съдия:  Елена Калпачка

при секретаря Мария Запрянова 

като разгледа докладваното от съдията бр. д. № 29 по описа на съда за 2009 г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Молба за развод по чл. 100 от СК.

            Молителите желаят да бъде пракратен бракът им, сключен на 23.11.1991г., по непоколебимо взаимно съгласие, като се одобри споразумението, с което са уредили всички въпроси, произтичащи от брака и неговото прекратяване.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, установи:

            Молителите са сключили граждански брак с акт № 133 от 23.11.1991г. на Община Първомай, обл. Пловдивска. Бракът е първи за съпрузите. От брака си имат родени две ненавършили пълнолетие деца – непълнолетната С. М. Г., родена на 05.08.1992 год., и малолетната П. М. Г., родена на 23.11.1998 год., видно от представените удостоверения за раждане на общ. Първомай. Между съпрузите са се появили сериозни противоречия от различен характер, което е довело до формиране на общо съгласие за разтрогване на брака, тъй като същият е станал формален.

            Съдът намира, че молителите са категорични в желанието си за прекратяване на брака и имат непоколебимо взаимно съгласие за това. Бракът следва да бъде прекратен по взаимно съгласие на съпрузите.

С представеното споразумение страните са уредили взаимоотношенията си. Със същото е постигнато съгласие относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на родените от брака деца. Страните са декларирали липсата на имущество със статут на съпружеска имуществена общност. Семейното жилище страните са се споразумели и да се предостави за ползване на съпруга, тъй като съпругата и непълнолетните деца живеят в собственото на родителите на съпругата жилище, за което са представени доказателства. Видно от представените нотариален акт, удостоверение за наследници и удостоверение за родствени връзки, и с оглед изявленията на родителите, жилищните нужди на децата са обезпечени. Представеното споразумение не противоречи на закона и е в интерес на децата, поради което следва да бъде одобрено от съда.

Страните следва да бъдат осъдени да заплатят допълнителна държавна такса, на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, в размер на по 7,50 лева, както и държавна такса върху споразумението за издръжка - 2% върху тригодишните платежи – 43,20 лева, платима от молителя.

Водим от горните съображения, съдът:

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА сключения с акт № 133 от 23.11.1991 г. в гр. Първомай, общ. Първомай, обл. Пловдивска, граждански брак между М.Г.Г., с ЕГН: **********,***, и Т.П.Г., с ЕГН: **********,***, по взаимно съгласие между съпрузите, на осн. чл. 100 от СК.

ОДОБРЯВА постигнатото между съпрузите споразумение, по силата на което:

1. Т.П.Г., с ЕГН: **********, след прекратяване на брака, ще възстанови предбрачното си фамилно име Х.

2. Родителските права върху родените от брака деца С. М. Г., с ЕГН: **********, и П. М. Г., с ЕГН: **********, се предоставят на майката Т.П.Г. /Х./ с ЕГН: **********.

*. На бащата М.Г.Г., с ЕГН: **********, се определя режим на лични контакти с децата С. М. Г., с ЕГН: **********, и П. М. Г., с ЕГН: **********, както следва: всяка втора и четвърта събота и неделя от месеца, или когато пожелае и има възможност за това, включително с преспиване, като предварително уведоми майката за това. Един месец в годината да ги води на почивка, където пожелае, когато майката не е в годишен отпуск.

4. Бащата М.Г.Г., с ЕГН: **********, се задължава да заплаща на Т.П.Г. /Х./ с ЕГН: **********, като на майка и законен представител на малолетното дете П. М. Г., с ЕГН: **********, месечна издръжка в размер на 30 /тридесет/ лева до навършване на пълнолетие, платима до края на текущия месец, ведно със законната лихва за просрочие и на непълнолетната С. М. Г., с ЕГН: **********, със съгласието на майка и Т.П.Г., месечна издръжка в размер на 30 /тридесет/ лева, до навършване на пълнолетие, платима до края на текущия месец, ведно със законната лихва за просрочие, или общо 60 /шестдесет/ лева за двете деца.

5. Семейното жилище, собственост на родителите на съпруга, находящо се в гр. ***, бул. “***” № 49, се предоставя за ползване на съпруга М.Г.Г.. 

6. Страните декларират, че нямат общо движимо и недвижимо имущество, банкови сметки, ценни книжа, застраховки, вещни права върху недвижими имоти и въобще имущества, които да са придобити по време на брака и да имат статут на съпружеска имуществена общност.

            7. След прекратяване на брака страните не си дължат издръжка.

 

            ОСЪЖДА М.Г.Г., с ЕГН: **********,***, да заплати държавни такси в размер на 50,70 лева /петдесет лева и седемдесет стотинки / по сметка на РС Първомай.

            ОСЪЖДА Т.П.Г., с ЕГН: **********,***, да заплати допълнителна държавна такса в размер на 7,50 лева /седем лева и петдесет стотинки/ по сметка на РС Първомай.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

                      

            ЕК/ВК

                Районен съдия:   /п/