Р Е Ш Е Н И Е

  17

гр. Първомай, 27.03.2009 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, втори съдебен състав, в публично заседание на деветнадесети март през две хиляди и девета година, в състав:

 

                                                                                   Районен съдия:  Матей  Златанов

 

при секретаря  Мария  Запрянова 

като разгледа докладваното от съдията бр. д. № 15 по описа на съда за 2009 г., докладвано от Председателя, за да се произнесе, взе предвид:

            Иск за развод на основание чл. 99, ал. 3 от СК.

            Ищцата моли да се прекрати бракът и с ответника като дълбоко и непоправимо разстроен, без съдът да се произнася по въпроса за вината и одобри представеното споразумение.

            Ответникът желае развода и моли да бъде одобрено подписаното споразумение за прекратяване на брака.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, с оглед становището на страните и разпоредбите на чл. 235 от ГПК, намери за установено от фактическа и правна страна, следното:

            Страните са съпрузи от 10.02.2007 г., видно от представеното удостоверение за сключен граждански брак, издадено въз основа на акт за граждански брак № 1 от 10.02.2007 год. на село Тополово, община Асеновград, област Пловдив. От брака си нямат родени деца. 

След сключване на брака страните живеели в дома на родителите на ищцата в град Първомай. След 10 месеца, решили да се разделят, като ответника отишъл да живее при родителите си в село Тополово. Оттогава не са правили опити да живеят заедно. От повече от година страните са във фактическа раздяла. Сега всеки живее самостоятелно и независимо от другия. Свидетелят Г. Г.,  заяви, че страните се разбрали да се разделят, след което никой не бил търсил другия. Смята, че страните не могат да живеят повече заедно.

            Съдът намира, че бракът между страните е дълбоко разстроен. Между тях липсват уважение, доверие и другарски взаимоотношения. Бракът е и непоправимо разстроен. Това разстройство не може да се преодолее, за да се очаква възстановяване на брачната връзка. За това, като дълбоко и непоправимо разстроен, бракът следва да се прекрати.

По волята на страните съдът не следва да се произнася по въпроса за вината.

С представеното споразумение страните са уредили доброволно всички въпроси, произтичащи от прекратяването на брака, същото не противоречи на закона и морала, поради което следва да бъде одобрено от съда.

Следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40 лева, на основание чл. 6, т. 2 от Тарифа № 1 за държавните такси, които се събират от съдилищата по гражданския процесуален кодекс,  25 лева от която, внесени предварително от ищцата.

Водим от горните съображения, съдът:

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА сключения на 10.02.2007 година в село Тополово, община Асеновград, област Пловдив, граждански брак между Р.К.Ч., с ЕГН: **********,*** и Д.П.Ч., с ЕГН: **********,***, като дълбоко и непоправимо разстроен, без да се произнася по въпроса за вината.

ОДОБРЯВА постигнатото между страните споразумение, по силата на което:

1.След прекратяване на брака, семейното жилище, собственост на родителите на съпругата Д.П.Ч.,***, ще се ползва от нея.

2. След прекратяване на брака съпругата Д.П.Ч. ще носи предбрачното си фамилно име Т.

3. Страните декларират, че нямат придобити по време на брака банкови сметки със семейни средства, а ако има такива, то те са придобити с лични средства.

4. Страните заявяват, че не са поемали по време на брака заедно или по отделно парични или други задължения за задоволяване на семейни нужди, а ако има такива, то страната ще отговаря еднолично за връщането им.

5. Страните декларират, че нямат претенции за издръжка помежду си по чл. 83 от СК.

ОСЪЖДА Р.К.Ч., с ЕГН: **********,***, да заплати по сметка на РС Първомай допълнителна държавна такса в размер на 7,50 лева.

ОСЪЖДА Д.П.Ч., с ЕГН: **********,*** да заплати по сметка на РС Първомай допълнителна държавна такса в размер на 7, 50 лева.

РЕШЕНИЕТО  подлежи на обжалване с въззивна жалба пред ПОС в двуседмичен срок от съобщаването му, чрез връчването му на страните.

 

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:  /п/

МЗ/НК