Р Е Ш Е Н И Е

   53

гр.Първомай, 15.07.2009 година

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Първомайският районен съд, втори съдебен състав в публично заседание на шестнадесети юни през две хиляди и девета година в състав:

Районен съдия: Матей  Златанов

при секретаря Таня Петрова

като разгледа докладваното от председателя гр. д. № 14 по описа на съда за 2009 г.

за да се произнесе, взе предвид:

Производството е образувано по искова молба на  “ЗАСТРАХВАТЕЛНО АКЦИОНЕРНО ДРУЖЕСТВО “БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП”” АД , със седалище и адрес на управление град София, площад “Позитано” № 5, вписано в Агенцията по вписванията, Търговски регистър, ЕИК ***, представлявано от изпълнителния Директор Р. Я., чрез пълномощника си адвокат Е. П. ***,  против Х.П.С..

Предявен е иск с правно основание чл.274, ал.1, т.1, предложение първо от КЗ и чл.86 от ЗЗД.

Дружеството - ищец твърди с исковата молба, че на 06.12.2003 година, в село Дълбок извор, област Пловдив, ответника управлявал МПС марка “Фолксваген Пасат” с рег. № РВ 4882 ХК, след употреба на алкохол и при нарушение на правилата за движение е предизвикал ПТП, при което е причинил  средна телесна повреда на Ж. Н. Ч. Към датата на ПТП, управляваното от ответника МПС е имало валидна застраховка “Гражданска отговорност” в ЗПАД “Булстрад”.

Във връзка с  горното събитие било образувано НОХД № 232/2004 година по описа на РС Първомай, което е приключило със споразумение. Ответника се е признал за виновен, за това, че  на 06.12.2003 година в село Дълбок извор, област Пловдив, при управление на горепосоченото МПС “Фолксваген Пасат” с рег. № РВ 4882 ХК,  е нарушил правилата за движение по пътищата, при което е причинил  средна телесна повреда, изразяваща се в трайно затруднение на движението на десния крак на Ж. Н. Ч., като дееца е избягал от местопроизшествието и деянието е било извършено в пияно състояние.

На 27.12.2007 година увреденото лице е заявило през ищеца, в качеството му на застраховател на ответника, претенция за заплащане на обезщетение за претърпени от ПТП, неимуществени вреди. Обезщетението е изплатено на увредение Ж. Ч. по банков път на 14.02.2008 година.

Поради факта, че при причиняването на ПТП, ответника е управлявал МПС под влияние на алкохол, над допустимия минимум и  ищцовото дружество имало право на регресен иск против деликвента, му е изпратена регресна покана на 01.04.2008 година, да заплати на ищеца в пълен размер, изплатеното обезщетение.

Предявен е иск  за лихва за забава, от момента на изплащане на обезщетението 14.02.2008 година, до датата на предявяване на настоящия иск, както и законната лихва върху главницата от датата на подаване на исковата молба до окончателното  изплащане на задължението.

 Ангажират се доказателства.

Ответникът, редовно уведомен за исковете срещу него чрез  процесуалния си представител прави възражение, че видно от разписка издадена от пострадалия при ПТП Ж. Н. Ч. на 21.11.2004 година, ответника е изпратил на пострадалия сумата от 1000 лв като обезщетение  за причинената му телесна повреда.

След съвкупна преценка на събраните по делото доказателства, съдът прие за установено следното:

С полица  № 3246409, със срок на валидност 01.01.2003 година - 31.12.2003 г., бил сключен застрахователен договор за застраховка "Гражданска отговорност" между Р. П. Г. с ЕГН **********, като собственик на лек автомобил “Фолксваген Пасат” с рег. № РВ 4882 ХК и ищцовото дружество. По делото не се представиха доказателства, че ответника е управлявал въпросния автомобил, без съгласието на собственика, поради което съдът приема, че Х.П.С. е управлявал автомобила със знанието и.

С одобреното от съда споразумение по НОХД № 232/2004 година по описа на Районен съд Първомай ответникът Х.П.С. е признат за виновен в това,  че  на 06.12.2003 година в село Дълбок извор, област Пловдив, при управление на горепосоченото МПС “Фолксваген Пасат” с рег. № РВ 4882 ХК, е нарушил правилата за движение по пътищата при което е причинил  средна телесна повреда, изразяваща се в трайно затруднение на движението на десния крак на Ж. Н. Ч., като дееца е избягал от местопроизшествието и  деянието е било извършено в пияно състояние, което деяние представлява престъпление по чл. 343, ал. 3, предл. 1 и 3, б.”а”, предл.1, във връзка с ал.1, във вр. чл. 342, ал. 1 НК. На ответника било наложено наказание лишаване от свобода за срок от  шест месеца,, като на осн. чл.66 от НК, изпълнението на наказанието е отложено за срок от три години, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от  една година.

С протоколно определение от 07.12.2004 година по НОХД № 232/2004 година, по описа на ПРС е приета като писмено доказателство по делото разписка от името на пострадалия Ж. Н. Ч., с която същия заявява, че е получил сумата от 1000 лв от подсъдимия Х.П.С., като обезщетение за причинената му  телесна повреда, с което счита, отношенията си с него за уредени и се отказва да предявява каквито и да било претенции по повод претърпяното ПТП. Разписката е с дата 21.11.2004 година.

Пострадалия от деянието Ж. Н. Ч., чрез пълномощника си адвокат В. М., поискал от ищеца да му заплати неимуществени вреди за причинените телесни повреди.

Въз основа съставения от застрахователя ликвидационен акт по заведената щета на пострадалия Ж. Н. Ч. било изплатено обезщетение от 5 000 лв.  - представено е  преводното нареждане от 14.02.2008 година. (л. 3).

С писмо, връчено на ответника на 01.04.2008 г., застрахователят го уведомил за изплатените като обезщетения суми - общо 5 000 лв. и го поканил в десетдневен срок да възстанови сумата, тъй като е причинил щетата след употреба на алкохол (чл. 274 КЗ). Няма данни по делото от страна на ответника да са последвали плащания.

При така установените и безспорни между страните правнорелевантни факти, се налагат следните правни изводи:

Съгласно чл. 300 на ГПК и във връзка с чл. 383, ал. 1 НПК, одобреното от съда споразумение е задължително за гражданския съд, който разглежда гражданските последици от деянието относно това дали е извършено деянието, неговата противоправност и виновността на дееца. При това положение, следва да се приеме, че ответникът е осъществил деликт, при който е причинил  Ж. Н. Ч.  средна телесна повреда, изразяваща се в трайно затруднение на движението на десния крак, а с това и неимуществени вреди.

В изпълнение на задълженията си да възстанови вредите, които виновно е причинил другиму, в случая на Ж. Ч., ответника е постигнал договорка с пострадалия за размера на дължимото обезщетение и го е заплатил. Това е било известно на ищеца при определяне на обезщетението по заведената от него щета, тъй като е представил препис от протокола от съдебното заседание в който е одобрено постигнатото споразумение за прекратяване на наказателното производство, къде е описано съдържанието на разписката. Съгласно чл. 274, ал. 1 КЗ, застрахователят има право да получи от застрахования платеното от застрахователя обезщетение, когато застрахованият при настъпването на пътно-транспортното произшествие е управлявал моторното превозно средство след употреба на алкохол с концентрация на алкохола в кръвта над допустимата по закон норма. Тъй като в случая ответникът е управлявал автомобила с концентрация на алкохол в кръвта над допустимата по закон норма, макар и установена със споразумението, а не по надлежния ред, то за застрахователя съществува правото на регресен иск за платеното от него на увредения. В случая увредения е обезщетен предварително от ответника, който факт е бил известен на ищеца. Следователно сумата от 5 000 лв. не се дължи от ответника на ищеца. Предявеният иск трябва да се отхвърли изцяло.

Тъй като иска за присъждане на мораторна лихва е акцесорен иск, с оглед отхвърлянето на главния иск, също следва да бъде отхвърлен

Разноски от ответника не се претендират и не са представени доказателства за направени такива, поради което не следва да се присъждат.

Мотивиран от изложеното,  съдът

 

РЕШИ:

 

ОТХВЪРЛЯ предявения от “ЗАСТРАХВАТЕЛНО АКЦИОНЕРНО ДРУЖЕСТВО “БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП”” АД , със седалище и адрес на управление град София, площад “Позитано” № 5, вписано в Агенцията по вписванията, Търговски регистър, ЕИК ***, представлявано от изпълнителния Директор Р. Я., чрез пълномощника си адвокат Е. П. Т. иск за сумата от 5 704,98 лв, представляваща  обезщетение от 5 000 лв. (пет хиляди лева), изплатено на Ж. Н. Ч. за нанесени му неимуществени вреди в резултат на причинена средна телесна повреда, изразяваща се в трайно затруднение на движението на десния крак, по силата на договор за застраховка "Гражданска отговорност", сключен с  полица № 3246409, със срок на валидност 01.01.2003 година - 31.12.2003 г. и мораторна лихва в размер на 704,98 , срещу Х.П.С., с ЕГН ********** ***, като неоснователен.

Решението може да бъде обжалвано от страните пред ПОС в двуседмичен срок от връчването му с въззивна жалба.

 

 

                                                    РАЙОНЕН  СЪДИЯ:  /П/

МЗ/НК