РЕШЕНИЕ

 

№ 5

 

град Първомай, 26.01.2009 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав в открито съдебно заседание на двадесет и втори януари две хиляди и девета година в състав:

 

Председател

Спасимир здравчев

 

при участието на секретаря Атанаска гаджева и прокурора Йоанна запрянова, разгледа докладваното от Председателя гражданско дело № 8 по описа на Съда за 2009 година и за да се произнесе, взе предвид:

Искане на основание чл. 28, ал. 1и чл. 27, ал. 2 във връзка с чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето.

Дирекция „Социално подпомагане” при Община Първомай иска настаняване на малолетния В.И.Р. с ЕГН ********** в семейството на баба му и дядо му по майчина линия М.И.Р. с ЕГН ********** и Х.Р.Р. с ЕГН ********** за срок от две години или до настъпване на основания за промяна или прекратяване на постановената мярка за закрила по преценка на Съда с оглед на най-добрия интерес на детето.

В съдебно заседание представителят на Дирекцията поддържа молбата.

Прокурорът счита, че искането е основателно и че е в изключителен интерес на детето да бъде настанено в семейна среда за срок от две години или до промяна на обстоятелствата за това, като в случая това е семейството на М. и Х. Р.

М.И.Р. твърди, че детето живее при нея и съпруга й от 4-5 месеца. Първоначално живее при баба си по бащина линия, но тя умира, след това го взема леля му в Гърция, а като се връща, го отглеждат тя и съпругът й Х.Р.. Грижат се за задоволяване на нуждите му, купуват му всичко необходимо, записали са го и на детска градина. Иска настаняване на детето в тяхното семейство, докато баща му излезе от затвора.

Х.Р.Р. също изразява желание да се грижи за В.Р. и добавя, че семейството им се издържа със земеделие – отглеждат оранжерийни краставици и домати и имат средства да издържат детето.

Като прецени събраните доказателства, с оглед на становището на страните и разпоредбите на чл. 235 от ГПК, Съдът намира за установено от фактическа и правна страна следното:

В.И.Р. с ЕГН ********** и с постоянен и настоящ адрес:***, област Пловдив, е роден в град Първомай, област Пловдив, от майка Т.Х.Р. (починала на 10.11.2003 година) и с баща И.В.Р. с ЕГН **********, съгласно Удостоверение за раждане № *** / 07.10.2002 година, издадено въз основа на Акт за раждане № *** / 19.09.2002 година на Община Първомай, област Пловдив.

И.В.Р. и Т.Х.Р. имат родени по време на брака си три дъщери, понастоящем семейни и живеещи в Република Гърция, и един син – В.И.Р..

Година след раждането на В. майката умира и грижите за него поема бабата по бащина линия до 2007 година, когато и тя умира.

През 2006 година бащата И.В.Р. е задържан и по-късно Окръжен съд – Пловдив му налага наказание лишаване от свобода, което към момента той изтърпява в Затвора – София.

След смъртта на бабата по бащина линия жената, която живее с бащата на съпружески начала, отвежда детето при леля му Д.В.К. в Република Гърция, която се грижи за племенника си, но поради здравословни проблеми се връща с детето в Република България и го поверява на грижите на баба му и дядо му по майчина линия – М. ***, след което отново заминава за Гърция.

На 19.11.2008 година Т.Т., кмет на село Виница, област Пловдив, сигнализира отдел „Закрила на детето” на Дирекция „Социално подпомагане” при Община Първомай, че за детето В.Р. не се полагат родителски грижи, тъй като майка му е починала, а баща му е в затвора и че е нужно да се окаже подкрепа на бабата и дядото, които го отглеждат, защото след влизането на бащата в затвора детето не получава отпуснатата му наследствена пенсия, а поради липса на законен представител не се подпомага от Дирекция „Социално подпомагане” – Първомай.

Социалните работници установяват, че М. и Х.Р. се грижат за внука си В.Р., но трудно се справят с отглеждането му, тъй като поради липса на законен представител детето не може да получава помощи от Дирекция „Социално подпомагане”, както и поради липса на пълномощно от бащата не може да получава и отпуснатата му наследствена пенсия.

М.Р. получава пенсия в размер на 206,24 лева, а Х.Р. не получава пенсия, въпреки че е в пенсионна възраст. Доходите на домакинството са от отглеждане на оранжерийни зеленчуци или на полски култури.

Съгласно Медицински удостоверения, издадени от д-р П.З., В.Р., М. и Х.Р. са клинично здрави.

Фактическото положение към момента на разглеждане на делото е това, че по издадената от Директора на Дирекция “Социално подпомагане” при Община Първомай Заповед № *** / 22.12.2008 година В.И.Р. е настанен в семейството на М. и Х.Р. и няма причина детето да бъде премествано в друго семейство или в специализирано заведение.

Горното се установява от приложените документи и изслушване на заинтересованите лица, въз основа на които доказателства може да се направи обоснован извод, че родителите на малолетния В.И.Р. са в невъзможност да се грижат за него.

Налице са предпоставките на чл. 25, т. 1 и т. 3 от Закона за закрила на детето, малолетният да бъде настанен извън семейството си, тъй като майката е починала, а бащата не полага грижи за него, поради изтърпяване на наказание лишаване от свобода.

В изключителен интерес на В.И.Р. е да бъде настанен в семейна среда, в която ще му се осигури добро социално развитие и задоволяване на свързаните с него физиологични, психологически и образователни нужди и искането за прилагане на мерки за закрила при хипотезата на чл. 26, ал. 1, предложение първо от Закона за закрила на детето се явява основателно е следва да се уважи. В случая най-близки на детето се явяват баба му и дядо му по майчина линия, при които детето расте и към които е привързано.

Настаняването в семейна среда следва да е за срок от две години или до настъпване на основания за неговото прекратяване по смисъла на чл. 29 от Закона, в каквато насока са и исканията на страните. Срокът е подходящ с оглед на невъзможността на бащата да полага грижи за сина си за период от около година и половина, и за да може И.Р. след изтърпяване на наказанието си да има възможност за социализация в обществото, която да му даде стабилна основа за отглеждане на детето.

Воден от горното и на основание чл. 28, ал. 3, 4 и 5 от Закона за закрила на детето, Съдът

 

РЕШИ:

 

Настанява малолетния В.И.Р. с ЕГН ********** в семейството на баба му и дядо му по майчина линия М.И.Р. с ЕГН ********** и Х.Р.Р. с ЕГН ********** за срок от две години или до настъпване на основания за промяна или прекратяване на настаняването на основание чл. 29 от Закона за закрила на детето.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд - Пловдив в 7-дневен срок от получаване на съобщението до страните за изготвянето му.

 

 

Председател:

(п)

СЗ / АГ