РЕШЕНИЕ

 

№ 4

 

град Първомай, 23.01.2009 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав в открито съдебно заседание на двадесет и втори януари две хиляди и девета година в състав:

 

Председател

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря Атанаска гаджева и прокурора Йоанна запрянова, разгледа докладваното от Председателя гражданско дело № 7 по описа на Съда за 2009 година и за да се произнесе, взе предвид:

Искане на основание чл. 28, ал. 1и чл. 27, ал. 2 във връзка с чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето.

Дирекция „Социално подпомагане” при Община Първомай иска настаняване на малолетния Д.С.М. с ЕГН ********** в семейството на биологичния му баща Я.Д.И. с ЕГН ********** до навършване на пълнолетие на детето или до промяна на обстоятелствата от значение за случая по преценка на Съда с оглед на най-добрия интерес на детето.

В съдебно заседание представителят на Дирекцията поддържа молбата.

Прокурорът счита, че искането е основателно и че е в изключителен интерес на детето да бъде настанено в семейна среда до навършване на пълнолетие или до промяна на обстоятелствата за това, като в случая това е семейството на Я.Д.И..

Малолетният Д.С.М. заявява, че баща му е Я.И. и иска да са заедно. Казва, че не е живял другаде, освен при него, че не познава друг мъж, който да му е баща. Твърди, че Я.И. се грижи за него.

Я.Д.И. твърди, че е биологичен баща на Д.С.М. и че го отглежда от малък. Грижи се за нуждите му и иска да го задържи при себе си.

Като прецени събраните доказателства, с оглед на становището на страните и разпоредбите на чл. 235 от ГПК, Съдът намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Д.С.М. с ЕГН ********** и с постоянен и настоящ адрес:***, област Пловдив, ***, е роден в град Пловдив, от майка Ж.Н.М. (по мъж М.) и с баща С.Н.М. с ЕГН **********, съгласно Удостоверение за раждане № *** / 30.03.2000 година, издадено въз основа на Акт за раждане № *** / 27.03.2000 година на район „Източен” - Пловдив.

С.Н.М. и Ж.Н.М. сключват граждански брак на 29.01.1989 година, но преди повече от 10 години се разделят и Ж.М. установява безбрачно съжителство с Я.Д.И. ***, от което през 2000 година се ражда Д.С.М..

По презумпция на чл. 32, ал. 1 от Семейния кодекс в акта за раждане на детето като баща е вписан съпругът на майката С.Н.М..

С Решение № *** от 21.07.2004 година по брачно дело № *** / 2004 година на Районен съд – Пловдив е разтрогнат бракът между Ж. и С.М., като упражняването на родителските права по отношение на Д. са предоставени на майката.

От раждането си детето живее и е отглеждано единствено от майката си и Я.И. ***.

На 17.02.2006 година Ж.М. умира и Д. остава трайно на грижите на Я.И..

На 18.09.2008 година Я.Д.И. и Д. ***, посещават отдел „Закрила на детето” на Дирекция „Социално подпомагане” при Община Първомай и Я.И. търси подкрепа, тъй като не може да получава социални помощи за задоволяване на здравните и образователните нужди на детето, тъй като по закон няма връзка с него, а и Д. не може да получава наследствена пенсия.

Социалните работници установяват, че Д.М. от раждането си живее и се отглежда в село И. в дома на Я.И., нарича го „тате” и не познава лице на име С.М.. Детето знае, че майка му има други деца в град Пловдив, но не ги познава и не поддържа връзка с тях. За него се грижи единствено Я.И. – той приготвя храната в дома, пере дрехите му, купува всичко необходимо за училище и му дава всеки ден пари. Д. е привързан и към дядо си Д. и баба си М., с които живеят в един двор, но баща му се грижи изцяло за него, защото баба му е болна, а дядо му е козар и почти целодневно отсъства.

Д.С.М. е ученик във втори клас в ОУ ”Отец Паисий” в село И. От изготвената от класния му ръководител характеристика е видно, че детето редовно посещава училище, старателен ученик е и усвоява задоволително учебния материал, а за него полага грижи баща му Я.И. – купува му необходими пособия, нужни за учебните часове, интересува се от негов училище, посещава родителските срещи.

Съгласно Удостоверение изх. № *** / 18.09.2008 година, издадено от д-р Ж.Д., детето Д. е клинично здраво и няма специфични здравни нужди, с нормално физическо и психическо развитие е.

Съгласно Удостоверение, издадено от д-р З.Ш. след проведен медицински преглед, Я.Д.И. не боледува от хронични заболявания, неврологично и психически здрав е.

Я.И. не е женен и няма други деца. Работи по национална програма към Община Първомай и получава минимална работна заплата. От близо две години пома изцяло грижите за Д. и трудно се справя със задоволяване на потребностите му, защото след смъртта на майката не може да подаде документи за наследствена пенсия на детето и не може да кандидатства за помощи в Дирекция „Социално подпомагане” при Община Първомай.

Социалните работници търсят С.М., вписан като баща на детето в удостоверението му за раждане, но същият не се явява на отправената покана и не е открит на постоянния си и настоящ адрес.

В резултат на извършеното проучване от Дирекция „Социално подпомагане” при Община Първомай се констатира, че Д.С.М. е останал трайно без родителски грижи и е дете в риск, поради което са предприети действия за настаняване на детето в семейна среда по съдебен ред.

Фактическото положение към момента на разглеждане на делото е това, че по издадената от Директора на Дирекция “Социално подпомагане” при Община Първомай Заповед № *** / 22.12.2008 година Д.С.М. е настанен в семейството на Я.Д.И. и няма причина детето да бъде премествано в друго семейство или в специализирано заведение.

В изключителен интерес на Д.С.М. е да бъде настанен в семейна среда, в която ще му се осигури добро социално развитие и задоволяване на свързаните с него физиологични, психологически и образователни нужди и искането за прилагане на мерки за закрила при хипотезата на чл. 26, ал. 1, предложение първо от Закона за закрила на детето се явява основателно е следва да се уважи. В случая най-близък на детето се явява Я.Д.И., при когото детето е отраснало и към когото е привързано. Същевременно от извънпроцесуалното поведение на вписания в удостоверението за раждане като баща С.М., редовно призован и неявил се и в съдебно заседание, освен на отправената покана от социалните работници, може да се направи обоснован извод, че същият не се интересува от сина си.

Настаняването в семейна среда следва да е до навършване на пълнолетие от детето или до настъпване на основания за неговото прекратяване по смисъла на чл. 29 от Закона, в каквато насока са и исканията на страните.

Воден от горното и на основание чл. 28, ал. 3, 4 и 5 от Закона за закрила на детето, Съдът

 

РЕШИ:

 

Настанява малолетния Д.С.М. с ЕГН ********** в семейството на Я.Д.И. с ЕГН ********** ***, област Пловдив, ***, до навършване на пълнолетие от детето или до настъпване на основания за прекратяване на настаняването на основание чл. 29 от Закона за закрила на детето.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд - Пловдив в 7-дневен срок от получаване на съобщението до страните за изготвянето му.

 

 

 

Председател:

(п)

СЗ / АГ