Р Е Ш Е Н И Е

9

гр. Първомай, 12.02.2009 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на девети февруари през две хиляди и девета година, в състав:

                                                                        Районен съдия:  Елена Калпачка

при секретаря Мария Запрянова 

като разгледа докладваното от съдията бр. д. № 5 по описа на съда за 2009 г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Молба за развод по чл. 100 от СК.

            Молителите желаят да бъде пракратен бракът им, сключен на 21.11.1998г., който е първи по ред за страните, по непоколебимо взаимно съгласие, като се одобри споразумението, с което са уредили всички въпроси, произтичащи от брака и неговото прекратяване.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, установи:

            Молителите са сключили граждански брак с акт № 90 от 21.11.1998г. на Община Първомай, обл. Пловдивска. Бракът е първи за съпрузите. От брака си имат родени две малолетни деца – Н. П. Н., роден на 26.10.2000 год., и Б. П. Н., роден на 16.08.2007 год., видно от представените удостоверения за раждане на общ. Пловдив, район Северен. Между съпрузите са се появили сериозни противоречия от различен характер, което е довело до формиране на общо съгласие за разтрогване на брака, тъй като същият е станал формален.

            Съдът намира, че молителите са категорични в желанието си за прекратяване на брака и имат непоколебимо взаимно съгласие за това. Бракът следва да бъде прекратен по взаимно съгласие на съпрузите.

С представеното споразумение страните са уредили взаимоотношенията си. Със същото е постигнато съгласие относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на родените от брака деца. В съдебно заседание страните допълниха споразумението в смисъл, че семейното жилище се предоставя за ползване на майката, която ще упражнява и родителските права върху децата. Страните са се споразумели и по отношение на прекратяване на съсобствеността върху придобитите от тях моторни превозни средства, със статут на съпружеска имуществена общност. Представени са свидетелство за регистрация на лекия автомобил и мотоциклет, за които са представени съответно удостоверение за застрахователна стойност от ЗК “Лев инс” АД и експертна оценка на ЗПАД “Булстрад” АД, офис гр. Първомай. Тъй като собствеността е придобита и за двете МПС, видно от датата на регистрация, през 2005 год, по време на брака, то вещите имат статут на съпружеска имушествена общност. Вещите са поделени между страните, като са се споразумели да не се дължи уравняване на дяловете. Представеното споразумение не противоречи на закона и е в интерес на децата, поради което следва да бъде одобрено от съда.

Страните следва да бъдат осъдени да заплатят допълнителна държавна такса, на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, в размер на по 7,50 лева и върху споразумението за издръжка - 2% върху тригодишните платежи – 115,20 лева, платима от молителя, и по 2% върху стойността на дела на страните – 8 лв за молителя и 12 лв за молителката.

Водим от горните съображения, съдът:

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА сключения с акт № 90 от 21.11.1998 г. в гр. Първомай, общ. Първомай, обл. Пловдивска, граждански брак между П.Н.Н., с ЕГН: **********,***, и Й.Б.Н., с ЕГН: **********,***, и двамата със съдебен адрес адв. С. С., гр. Първомай, пл. Централен № 1б, по взаимно съгласие между съпрузите, на осн. чл. 100 от СК.

ОДОБРЯВА постигнатото между съпрузите споразумение, по силата на което:

1. Й.Б.Н., с ЕГН: **********, след прекратяване на брака, ще възстанови предбрачното си фамилно име Б.

2. След прекратяване на брака страните не си дължат издръжка.

3. Родителските права върху родените от брака деца Н. П. Н., с ЕГН: **********, и Б. П. Н., с ЕГН: **********, се предоставят на майката Й.Б.Н., с ЕГН: **********.

*. На бащата  П.Н.Н., с ЕГН: **********, се определя режим на лични контакти с децата Н. П. Н., с ЕГН: **********, и Б. П. Н., с ЕГН: **********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца, от 9 часа на съботния ден до 18.00 часа на неделния ден, както и да ги взема един месец през летния сезон, който не съвпада с платения годишния отпуск на майката.

5. Бащата  П.Н.Н., с ЕГН: **********, се задължава да заплаща на Й.Б.Н., с ЕГН: **********, като на майка и законен представител на малолетните деца Н. П. Н., с ЕГН: **********, и Б. П. Н., с ЕГН: **********, месечна издръжка в размер на 160 /сто и шестдесет/ лева, по 80 /осемдесет/ лева за всяко дете, считано от 01.01.2009 година, платима до 5-то число на календарния месец, до навършване на пълнолетие на децата или възникване на друго основание, обуславящо прекратяване на задължението за издръжка или изменение на неговия размер.

6. Страните декларират, че не притежават недвижими имоти, придобити в режим на съпружеска имуществена общност, които да бъдат предмет на делба.

Семейното жилище, собственост на родителите на съпруга, находящо се в гр. Първомай, ул. “***” № 9, се предоставя за ползване на съпругата.

7. Придобитият по време на брака лек автомобил марка “СУЗУКИ”, модел “СУИФТ”, цвят бял, с рег. № РВ 4928 АС, рама № JSAEAH14S00101242, двигател №  G16B1013551 се предоставя в дял и изключителна собственост на Й.Б.Н., /след прекратяване на брака с фамилно име Б./, с ЕГН: **********, без да заплаща уравнение на дела на П.Н.Н..

8. Придобитият по време на брака мотоциклет марка “ХОНДА ВФР 750 К”, цвят бял/оранжев, с рег. № РВ 2860 Х, рама № HMRC242005423, двигател №  RC24E2004604, се предоставя в дял и изключителна собственост на П.Н.Н., с ЕГН: **********, без да заплаща уравнение на дела на Й.Б.Н..

9. Страните декларират, че всички останали движими вещи, придобити по време на брака в резултат на съвместен принос, страните са си поделили извънсъдебно, като за тях нямат каквито и да е взаимни претенции.

            10. Страните декларират, че нямат придобити общи парични влогове, които са в режим на съпружеска имуществена общност.

            11. Ако някой от съпрузите е поел парични или каквито и да било задължения за задоволяване на семейни нужди, то същият отговаря еднолично за връщането им.

 

            ОСЪЖДА П.Н.Н., с ЕГН: **********,***, да заплати държавни такси в размер на 130,70 лева /сто и тридесет лева и седемдесет стотинки / по сметка на РС Първомай.

            ОСЪЖДА Й.Б.Н., с ЕГН: **********,***, да заплати държавни такси в размер на 19,50 лева /деветнадесет лева и петдесет стотинки/ по сметка на РС Първомай.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

Районен съдия:  /п/

ЕК/НК