Р Е Ш Е Н И Е

15

гр. Първомай, 19.03.2009 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на деветнадесети март през две хиляди и девета година, в състав:

                                                                                    Районен съдия:  Елена Калпачка

при секретаря Мария Запрянова

като разгледа докладваното от съдията бр. д. № 4 по описа на съда за 2009 г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Молба за развод по чл. 100 от СК.

            Молителите желаят да бъде пракратен бракът им, сключен през 1980г., по непоколебимо взаимно съгласие, като се одобри споразумението, с което са уредили всички въпроси, произтичащи от брака и неговото прекратяване.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, установи:

            Молителите са съпрузи от 20.09.1980г. с акт № ІІ-521а на ОНС Пловдив. Бракът е първи за съпрузите. От брака нямат родени ненавършили пълнолетие деца. Между съпрузите са се появили сериозни противоречия от различен характер, което е довело до фактическа раздяла от десет години и формирането на общо съгласие за разтрогване на брака, тъй като същият е станал формален.

            Съдът намира, че молителите са категорични в желанието си за прекратяване на брака и имат непоколебимо взаимно съгласие за това. Бракът следва да бъде прекратен по взаимно съгласие на съпрузите.

С представеното споразумение страните са уредили взаимоотношенията си. Представеното споразумение не противоречи на закона, поради което следва да бъде одобрено от съда.

Страните следва да бъдат осъдени да заплатят допълнителна държавна такса, на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, в размер на по 7,50 лева.

Водим от горните съображения, съдът:

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА сключения на 20.09.1980 год. в гр. Пловдив, обл. Пловдивска, граждански брак между Т.Д.С., с ЕГН: **********,***, и И.Д.С., с ЕГН: **********,***, по непоколебимо взаимно съгласие на съпрузите.

ОДОБРЯВА постигнатото между съпрузите споразумение, по силата на което:

1. След прекратяване на брака съпругата И.Д.С. ще запази фамилното си име – С..

2. Към момента на прекратяване на брака страните не си дължат издръжка един на друг.

3. Детето на страните – Д. Т. С. е навършил пълнолетие и страните декларират, че  нямат родени от брака деца, ненавършили пълнолетие.

4. Семейното жилище, находящо се в гр. Първомай, ул. „***” № 21 се предоставя за ползване на съпругата И.Д.С..

5. Страните декларират, че нямат придобити по време на брака недвижими имоти и движими вещи, парични влогове, ценни книжа и друго имущество, придобито от двамата съпрузи по време на брака със статут на съпружеска имуществена общност.

6. Страните заявяват, че по време на брака не са поемали заедно или по отделно парични или каквито и да било други задължения за задоволяване на семейни нужди, а ако някой от тях е поемал, то ще отговаря еднолично за изпълнението им.

 

            ОСЪЖДА Т.Д.С., с ЕГН: **********,***, и И.Д.С., с ЕГН: **********,***, да заплатят по сметка на РС Първомай допълнителна държавна такса от по 7,50 лева.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

 

Съдия: /п/

 

 

 

ЕК/НК