Р Е Ш Е Н И Е 

 

Номер   89                                                                                    20.11. 2009 година                                   Град  Първомай  

 

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

 

Първомайски районен съд                                                                         Втори  граждански състав

На двадесети ноември                                                                 Година две хиляди и девета

В публичното заседание в следния състав

 

                                                                                                    Председател: Матей Златанов

                                                                                             Членове:

Секретар: Таня Петрова

Прокурор

като разгледа докладваното от председателя Матей Златанов

гражданско дело номер 321 по описа за 2008 година.

 

Предявен е иск за делба на недвижим имот по реда на чл. 341 и сл. от ГПК.

Ищцата И.И.Б.  твърди в исковата си молба, че  заедно с ответниците Н.И.М. и Д.И.М. са наследници по закон на П. М. М., родена на *** г., починала на *** г. и на И. К. М., роден на *** г., починал на *** г. Твърди още, че  в наследство от двамата наследодатели им е останал следния недвижим имот – Поземлен имот № 856 (осемстотин петдесет и шест), в кв.67 (шестдесет и седсем), целия с площ застроена и незастроена от 1000 кв.м. (хиляда квадратни метра), за който поземлен имот е отреден парцел (УПИ) № ІХ-856 (девет римско – осемстотин петдесет и шест) в кв.67 (шестдесет и седем) по плана за село Г. с площ 1006 (хиляда и шест) квадратни метра, предназначен за жилищно строителство, с приложена дворищна и неприложена улична регулация, заедно с построените в него: двуетажна жилищна сграда със застроена площ от 134 кв.м. (сто тридесет и четири кв.м.), жилищна сграда със застроена площ от 65 кв.м. (шестдесет и пет кв.м.) и стопанска сграда със застроена площ от 30 кв.м. (тридесет кв.м.), находящ се в село Г., област П., при граници на имота от две страни улици, УПИ  Х-855 и УПИ VІІІ-857.

 Ищцата твърди, че не могат да постигнат съгласие с ответниците за доброволно поделяне на съсобствения им имот. Моли съда да постанови решение, с което да допусне до делба процесния недвижим имот при равни квоти за всеки един съделителите.

Ответниците Н.И.М. и Д.И.М. не вземат отношение по обстоятелствата изложени в исковата молба.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и  обсъди доводите на страните, намери за установено следното:

Наследодателите П. М. М. и И. К. М. са били собственици на имота предмет на делбата, по давностно владение започнало от *** година и продължило необезпокоявано и непрекъснато до смъртта им, настъпила на *** година за първия наследодател и на *** година за втория.

По делото са представени удостоверения за наследници № *** г. и № *** г.,  както  и удостоверение за идентичност на лице с различни имена № *** г., от които е видно, че страните са наследници по закон на И. К. М., починал на *** г. и П. М. М., починала на *** г.,  както и че  П. М. М. и П. М. И. са имена на едно и също лице.

При така установените обстоятелства съдът приема, че след смъртта на двамата наследодатели титуляри на правото на собственост са станали всички съделители, тъй като същите лица са наследници по закон на оставения от наследодателите недвижим имот.

Изложеното налага извода, че страните са съсобственици по наследство и  съобразно разпоредбите на чл. 5-10 от ЗН притежават следните дялове от сънаследствения недвижим имот, предмет на иска за делба: за ищцата И.И.Б. - 1/3 ид.ч.; за ответника Н.И.М. - 1/3 ид.ч. и за ответницата Д.И.М. -1/3 ид.ч.

Предвид гореизложеното съдът намира, че следва да бъде допусната съдебна делба между страните по делото по отношение на следния недвижим имот: Поземлен имот № 856 (осемстотин петдесет и шест), в кв.67 (шестдесет и седсем), целия с площ застроена и незастроена от 1000 кв.м. (хиляда квадратни метра), за който поземлен имот е отреден парцел (УПИ) № ІХ-856 (девет римско – осемстотин петдесет и шест) в кв.67 (шестдесет и седем) по плана за село Г. с площ 1006 (хиляда и шест) квадратни метра, предназначен за жилищно строителство, с приложена дворищна и неприложена улична регулация, заедно с построените в него: двуетажна жилищна сграда със застроена площ от 134 кв.м. (сто тридесет и четири кв.м.), жилищна сграда със застроена площ от 65 кв.м. (шестдесет и пет кв.м.) и стопанска сграда със застроена площ от 30 кв.м. (тридесет кв.м.), находящ се в село Г., област П., при граници на имота от две страни улици, УПИ  Х-855 и УПИ VІІІ-857.

Воден от горните мотиви, съдът

 

         Р  Е  Ш  И :

 

ДОПУСКА съдебна делба между И.И.Б. с ЕГН ********** ***, Н.И.М. с ЕГН ********** *** и  Д.И.М. с ЕГН ********** *** по отношение на следния недвижим имот: Поземлен имот № 856 (осемстотин петдесет и шест), в кв.67 (шестдесет и седсем), целия с площ застроена и незастроена от 1000 кв.м. (хиляда квадратни метра), за който поземлен имот е отреден парцел (УПИ) № ІХ-856 (девет римско – осемстотин петдесет и шест) в кв.67 (шестдесет и седем) по плана за село Г. с площ 1006 (хиляда и шест) квадратни метра, предназначен за жилищно строителство, с приложена дворищна и неприложена улична регулация, заедно с построените в него: двуетажна жилищна сграда със застроена площ от 134 кв.м. (сто тридесет и четири кв.м.), жилищна сграда със застроена площ от 65 кв.м. (шестдесет и пет кв.м.) и стопанска сграда със застроена площ от 30 кв.м. (тридесет кв.м.), находящ се в село Г., област П., при граници на имота от две страни улици, УПИ  Х-855 и УПИ VІІІ-857,  при следните квоти -  за И.И.Б. -1/3 ид.ч.; за Н.И.М. -1/3 ид.ч. и  за Д.И.М. -1/3 ид.ч.

Решението може да се обжалва в двуседмичен срок от връчването му пред Пловдивския окръжен съд.

РАЙОНЕН СЪДИЯ:  /П/

 

МЗ/НК