Р Е Ш Е Н И Е

   31

гр.Първомай, 13.05.2009 година

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

                   Първомайският районен съд, втори съдебен състав, в публично заседание на четиринадесети април през две хиляди и девета година с :

 

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ:  МАТЕЙ   ЗЛАТАНОВ

 

при секретаря ТАНЯ  ПЕТРОВА,

като разгледа докладваното от председателя гр.д. № 304  по описа на съда за 2008 год.

за да се произнесе, взе предвид:

                   Иск на  осн. чл.14 ал.4  от ЗСПЗЗ.

                   Ищците като наследници на И. Г. Г. молят да се признае за установено по отношение на ответниците, че признатата и възстановена по преписка № 90919/04.08.1992 г. от ОСЗГ гр. Първомай земеделска земя, а именно нива от 2, 488 дка в местността “Корийките”, в землището на село Брягово, област Пловдив, на общия им наследодател  Г. П. Г., преди кооперирането на земята и нейното възстановяване е била собственост на И. Г. Г.

                   Ответниците Д.Т.К., П.П.К. и И.П.И., чрез процесуалния си представител адв. Н. И. и ответницата В.С.Ч. признават иска, като сочат, че  след смъртта на общия им наследодател Г. П. Г. е имало съдебна делба и въпросната нива е била възложена в дял на И. Г. Г.

                   Ответниците П.Я.Б., П.П.Т., М.П.Н., Д.К.К. и К.Д.К., редовно призовани  не се явиха по делото и  не взеха становище по иска и не ангажираха доказателства.

                   Съдът, като прецени събраните доказателства, с оглед разпоредбите на чл.235 от ГПК, намери за установено от фактическа и правна страна, следното:

                   Г. П. Г. е починал на 23.08.1935 г. Като наследници е оставил съпруга К. В. Г., син И. Г. Г. и  дъщери П. Г. К. и П. Г.Г. И. Г. Г. е починал през 1978 година и оставил наследници съпруга Й. И. Г. – починала 2004 година и Г. И. Г. – починал 2002 година и оставил наследниц ищците по настоящото дело.  

       По преписка № 90919/04.08.1992 година на  ОСЗГ град Първомай, на наследниците на Г. П. Г. е възстановено правото на собственост с Решение № 90919/24.01.2001 година на нива от 2,488 дка, в местността “Корийките”, имот № 090030, по картата на землището на село Брягово, във стари реални граници.

       От  протокол за съдебна делба на недвижими имоти, между наследниците на Г. П. Г. от 13.03.1950 година е видно, че въпросната нива  е възложена на И. Г. П. Представено е удостоверение за идентичност на лице с различни имена № 00094 от 12.07.2007 година, на Община Първомай, от което е видно, че  И. Г. Г. и И. Г. П., както е записан в протокола за делба са имена на едно и също лице.

                   Вносител на земеделската земя, предмет на преписка № 90919/92 г. е бил И. Г. Г., видно от приложената опис – декларация за влизане в ТКЗС.

                   За тази нива, възстановена по преписка № 90919/92 година, на ОСЗГ град Първомай, ищците твърдят, че не е била собственост на общия им с ответниците наследодател Г. П. Г., а  на неговия син и техен наследодател И. Г. Г., починал през 1978 г. и оставил наследници  ищците Р.С.Г., Й.Г.Г. и М.Г.Г..

                   Ответниците Д.Т.К., П.П.К. и И.П.И., чрез процесуалния си представител адв. Н. И. и ответницата В.С.Ч., явила се лично в съдебно заседание,  заявиха, че признават иска и никога не са имали претенции, към ищците за процесния недвижим имот.

                    Страните заявявяват, че нямат помежду си претенции за направените по делото разноски и същите ще останат  така, както са направени от страните.               

                  

                                      Водим от горните съображения, съдът

 

                                                                 Р  Е  Ш  И  :

 

                   ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на П.Я.Б.  с ЕГН ********** ***, П.П.Т. с ЕГН ********** ***, М.П.Н. с ЕГН ********** ***, Д.Т.К. с ЕГН ********** ***, П.П.К. с ЕГН ********** ***, И.П.И. с ЕГН ********** ***, В.С.Ч. с ЕГН ********** ***, Д.К.К. с ЕГН ********** *** и К.Д.К. с ЕГН ********** ***, че Р.С.Г. с ЕГН ********** ***, Й.Г.Г. с ЕГН ********** *** и  М.Г.Г. с ЕГН ********** ***,  са собственици по наследство  на  признатите и възстановени по преписка № 90919/ 04.08.1992 г. с решение от № 90919/24.01.2001 г., на ОСЗГ град Първомай, земеделски земи – нива от 2, 488 дка, имот № 090030 в землището на село Брягово, област Пловдив.

                   Р Е Ш Е Н И Е Т О  подлежи на  въззивно обжалване пред ПОС в четиринадесет дневен срок от съобщението на страните, че е изготвено с мотивите.

 

 

                                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:   /П/

 

 

МЗ/НК