Р Е Ш Е Н И Е

  23

гр.Първомай, 10.04.2009 г.

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Първомайският районен съд, втори съдебен състав, в открито съдебно заседание на дванадесети  март през две хиляди и девета година, в състав:

    Съдия: Матей Златанов

при участието на секретаря  Таня Петрова

разгледа, докладваното от съдията гр. д. № 286 по описа на съда за  2008 година

за да се произнесе, взе предвид:

Производство по  глава ХХХІ от ГПК;

Образувано е по иск предявен от адв. С. С., в качеството му на пълномощник на Т.Р.Н., за сключване на окончателен договор, предявен срещу Н.П.П. и П.П.К., съдоговорители по предварителен договор, сключен на 28.02.2008  година в град Първомай;

Ответниците Н.П. и П.К., с отговора на исковата молба, заявяват, че признават иска изцяло и не се противопоставят на сключването на окончателен договор. В съдебно заседание, чрез процесуалния си представител адв. Е. З., поддържат същото становище, да бъде обявен сключения от тях предварителен договор за окончателен, както и това, че са получили продажната цена в пълен размер. Заявявят, че не са могли да се явят пред Нотариус в нотариална кантора в град Първомай, по обективни причини, за  да изпълнят, поетото договорно задължение.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, с оглед становището на страните и разпоредбите на чл.235 от ГПК, намери за установено от фактическа и правна страна, следното:

На 28.02.2008 г., между страните по делото е бил сключен предварителен договор, по силата на който ответника  Н.П.П., действащ за себе си и като пълномощник на П.П.К. е обещал на ищеца  Т.Р.Н. да му продаде собствения им недвижим имот, представляващ еднофамилна, едноетажна жилищна сграда с приземен етаж със застроена площ от около 120 кв.м., находяща се в село Градина, застроена върху държавно място, съставляващо държавен парцел, целия от около 810 кв.м., при граници на парцела: улица, К. Д. И., държавни парцели и терен отреден за зелени площи, съставляващо парцел ХХІ, пл.№1065(УПИ ХХІ-1065) в кв.63 по плана на село Градина, община Първомай, след отстъпеното им право на строеж със Заповед № РД 1544 от 15.02.1990 година на Председателя на Общински народен съвет Град Първомай.

 Не се спори между страните и видно от представения договор, от тогава ищецът е влезнал във владение, без да има задължения към продавачите.

По изложеното в исковата молба, след изтичане на уговорения срок, до който е следвало да се сключи окончателния договор – 28.03.2008 г., / т. 3 от предварителния договор/, и съгласно становището на ответниците, последните не са имали възможност да се явят в нотариалната кантора на Нотариус в гр. Първомай и да изпълнят задълженията си по договора. Това прави иска процесуално допустим.

За да бъде перфектен предварителния договор, той трябва да бъде сключен в писмена форма, след като за сключването на окончателния договор се изисква нотариална форма. Писмената форма на предварителния договор е условие за действителността за сключване на окончателния договор. Той също следва да съдържа уговорки, относно съществените условия на окончателния договор /чл.19 ал.1 и 2 ЗЗД/. Процесния предварителен договор отговаря на всички изисквания за форма и съдържание.

Недвижимият имот, предмет на сделката е придобит от ответниците, съгласно приложения нотариален акт за констатиране на право на собственост на недвижим имот  построен върху държавна земя № 194, том І, дело № 391/1991 година, по описа на Първомайския Районен съд.

Съгласно чл.19, ал.3 ЗЗД всяка от страните по предварителния договор може да предяви иск за сключване на окончателния договор и това право не е обвързано от изпълнение на насрещни задължения. Достатъчно е към момента на предявяването на иска, сделката да не е била оформена по нотариален ред, като с решението си съдът постановява едновременно изпълнение на поетите задължения между страните като замества липсващата воля. Единствената предпоставка за това е този договор да обвързва страните, т.е да е валиден и да не е развален.

Видно от гореизложеното, страните са обвързани от валиден предварителен договор, правото на собственост на ответниците е доказано с представения нотариален акт, от приложеното удостоверение за данъчна оценка е видно, че за имота няма публични задължения и искът за обявяване на сключения предварителния договор от 28.02.2008 г. е основателен и доказан и следва да бъде уважен.                  

С оглед на гореизложеното, следва да се приложат и последиците от разпоредбата на чл. 364, ал. 2 ГПК, съгласно която ищецът следва да заплати, следващите се разноски по прехвърлянето на имота.

Следващите  се такси се определят върху стойността на имота, към момента на прехвърлянето му. Уговорената продажна цена е 5000.00 лв. Съгласно т. 8 от Тарифа за нотариалните такси към Закона за нотариусите и нотариалната дейност следващата се такса е 68,50 лв., дължими по сметката на РС Първомай, а таксата по чл. 47, ал. 2 от Закона за местните данъци и такси е 125.00 лева, дължима по сметката на Община Първомай. За цялата сума следва да се впише възбрана върху имота.

От страна на ищеца не се претендират разноски, поради което такива не се присъждат.

Ето защо, съдът

Р  Е  Ш  И  :

 

ОБЯВЯВА ЗА ОКОНЧАТЕЛЕН предварителния договор от 28.02.2008 г., по силата на който Н.П.П., с ЕГН **********, за себе си и като пълномощник (упълномощен с пълномощно с рег.№ 1477/28.02.2008 година, на Д. Н. – помощник нотариус при нотариус Н. Б., вписана под № 461 в регистъра на Нотариалната камара, с район на действие Районен съд гр.Пловдив) на П.П.К., с ЕГН **********,***, със съдебен адрес град Първомай, улица “Княз Борис І” № 1б, адвокат Е. З. са ПРОДАЛИ на Т.Р.Н., с ЕГН **********,***, със съдебен адрес град Първомай, улица “Княз Борис І” № 1б, адвокат С. С., собствен недвижим имот, представляващ еднофамилна, едноетажна жилищна сграда с приземен етаж със застроена площ от около 120 кв.м., находяща се в село Градина, застроена върху държавно място, съставляващо държавен парцел, целия от около 810 кв.м., при граници на парцела: улица, К. Д. И., държавни парцели и терен отреден за зелени площи, съставляващо парцел ХХІ, пл.№1065(УПИ ХХІ-1065) в кв.63 по плана на село Градина, община Първомай, след отстъпеното им право на строеж със Заповед № РД 1544 от 15.02.1990 година на Председателя на Общински народен съвет Град Първомай, за сумата от 5000.00 лв., изплатени при подписването на договора

ОСЪЖДА  Т.Р.Н., с ЕГН **********,***, да заплати по сметката на РС гр. Първомай нотариална такса по прехвърляне на имота в размер на 68,50 лева и данък по сметка на Община Първомай в размер на 125,00 лева.

НАРЕЖДА да се впише ВЪЗБРАНА върху недвижим имот, представляващ еднофамилна, едноетажна жилищна сграда с приземен етаж със застроена площ от около 120 кв.м., находяща се в село Градина, застроена върху държавно място, съставляващо държавен парцел, целия от около 810 кв.м., при граници на парцела: улица, К. Д. И., държавни парцели и терен отреден за зелени площи, съставляващо парцел ХХІ, пл.№1065(УПИ ХХІ-1065) в кв.63 по плана на село Градина, община Първомай, след отстъпеното им право на строеж със Заповед № РД 1544 от 15.02.1990 година на Председателя на Общински народен съвет Град Първомай, за сумата от 193.50 лв., представляващи разноски по прехвърлянето на имота.

Преписи от Решението да се издадат след заплащане на цитираните по горе такси и представяне на доказателства относно задълженията на продавачите по чл.364, ал.2 от ГПК.

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред ПОС в двуседмичен срок от днес.

                                                                                               

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: /п/

 

МЗ/НК