Р Е Ш Е Н И Е

 

   35                                     27.05.2009 година            Гр. Първомай

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

ПЪРВОМАЙСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД          ІІ ГРАЖДАНСКИ състав

На деветнадесети май                       2009 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                      Председател: Матей Златанов                                                       

 

Секретар: Таня Петрова

Прокурор: 

като разгледа докладваното от съдия Матей Златанов,***, по описа за 2008 година.

                  

     Производството е образувано по иск с правно основание чл.71, ал.2 от СК.

Ищецът В.П.М. твърди в исковата си молба, че с ответницата не са в брак, но от съвместното им съжителство имат родени деца – З. В. М., родена на *** година, З. В. М. – родена на *** година и П. В. М. – родена на *** година. Твърди също, че след раждането на последното дете ответницата е напуснала дома си, като оставила децата на грижите на ищеца. През 2005 г. страните по делото заминали на работа в Гърция, но се разделили след няколко месеца и оттогава живеят окончателно разделени. От този момент, ответницата е виждала децата по един два пъти в годината. Ищецът твърди, че единствено той, с помощта на своите родители, полага грижи по отглеждането и възпитанието на децата З. В. М.,  З. В. М.  и П. В. М., като за целта е създал всички необходими условия. Моли съда да постанови трите деца да живеят при него, като му предостави упражняването на родителските права, да осъди ответницата да заплаща ежемесечна издръжка за детето в размер на 70 лв., считано една година назад от завеждането на иска.

Ответницата А.А.Б., призована по реда на чл. 50, ал.1 от ГПК, не се явява. Назначеният й по реда на чл. 50, ал.2 от ГПК представител взема становище за основателност на исковата претенция.

 Д”СП” – гр.Първомай представя по делото писмен социален доклад за децата З. В. М., З. В. М. и П. В. М., но не взема становище по основателността на предявения иск.

 Съдът като взе предвид събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, ведно със становищата и доводите на страните, съобразно  разпоредбата на чл.188 от ГПК/отм./, приема за установено следното:

Видно от представените по делото удостоверения за раждане – заверени копия  от *** г., от *** г. и от  *** г. на Община – гр.Първомай, страните по делото са родители на децата З. В. М., родена на *** година, З. В. М. – родена на *** година и  П. В. М. родена на *** г. По делото не е спорно, че страните не са съпрузи, както и че същите не живеят заедно.

Съгласно разпоредбата на чл.71, ал.2 от СК, когато родителите не живеят заедно и не могат да постигнат съгласие при кого от тях да живеят децата им, спорът се решава от районния съд. При решаването на въпроса при кой от двамата родители следва да живее детето, респ. кой родител следва да упражнява  родителските права, съдът трябва да се ръководи изключително от интересите на детето, преценени с оглед на редица обстоятелства – родителски качества; полагане грижи и умение за възпитание; морални качества на родителя; привързаност на детето, възможността за осигуряване на по-добри условия за неговото отглеждане и възпитание и др. В тази насока трябва да се изхожда преди всичко от възрастта и пола на детето.

От представения по делото социален доклад на Д”СП” гр. Първомай, се установява, че децата З. В. М., З. В. М.  и П. В. М., живеят на адрес село ***, област Пловдив, като за отглеждането им се грижи бащата и неговите родители. Жилището, в което живее ищеца и е собственост на родителите му се състои от шест стаи с добро обзавеждане и добре поддържана хигиена. Детето З. В. М. е ученик в І – ви клас на  ОУ”Свети Свети Кирил и Методий” село ***, област Пловдив, като е емоционално стабилно дете, в добро здравословно състояние. От добрия му външен съд става ясно, че за него се полагат адекватни родителски грижи. За децата З. В. М. и П. В. М. е посочено, че не посещават детска градина и за тях се грижи майката на ищеца Ч. С. М., която е безработна и обгрижва двете деца. В доклада е посочено, че децата не поддържат контакти с майка си, като З. и П. не я познават и не помнят да са я виждали в дома си.

По делото бяха събрани гласни доказателства. От показанията на разпитаните свидетели Ч. С. М. и Ж. М. Х., се установява, че след раждането на П. В. М., ответницата е напуснала жилището, като за децата се грижела баща им. Свидетелите твърдят, че грижи по отглеждането на детето полага бащата, с помощта на родителите си. Изразяват наблюдение, че децата винаги са чисти, добре облечени и дисциплинирани.

Съдът кредитира показанията на свидетелите, тъй като същите са последователни, непротиворечиви, базирани са преките им и непосредствени наблюдения.

В случая, съдът взе предвид безспорното обстоятелство, че от около 5 години – от момента в който родителите са разделени, за децата грижи полага единствено бащата – ищецът по делото. Категорично установена е и привързаността на децата към баща си. От значение по делото е и помощта, която получава ищеца от своите родители при отглеждането на детето. С оглед гореизложеното съдът намира,  че следва да бъде постановено малолетните деца да живеят при бащата, като му бъде предоставено и упражняването на родителските права. С оглед възрастта на децата следва да бъде определен режим на лични отношения с майката, както следва:  всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 8 ч. в събота  до 18 ч. в неделя - с преспиване, както и един месец през лятото, който да не съвпада с платения годишен отпуск на бащата.

При решаване въпроса относно предоставяне на родителските права, съдът задължително следва да определи размер на издръжка, която следва да се заплаща на детето.

     Видно от Декларация за семейно и имотно състояние,  ищецът получава ежемесечно доход от 240 лв., като не притежава недвижими имоти.

    По делото липсват данни относно получавани от ответницата месечни доходи.  

     Съгласно разпоредбата на чл.84 от СК размерът на издръжката се определя според нуждите на лицето, което има право на издръжка, и възможностите на лицето, което я дължи. Нуждите на лицето, което има право на издръжка, се определят съобразно обикновените условия на живот за него, като се вземат предвид възрастта, образованието и т.н., а възможностите на дължащия издръжка - според неговите доходи, имотното му състояние и квалификация. В случая съдът счита, че майката следва да заплаща за децата З. В. М., З. В. М.  и П. В. М.  издръжка, в размер на 50 лв. За всяко от тях, а останалите средства да са в тежест на бащата, ведно с грижите по отглеждането и възпитанието им. Предявеният иск за издръжка в претендирания размер от 70 лв. следва да бъде отхвърлен, като неоснователен и недоказан.С оглед безспорно установеното обстоятелство, че майката на детето не е заплащала  средства за издръжка на децата от момента, в който са разделени с ищеца, съдът счита, че основателно се явява искането на последния за присъждане на издръжката, считано една година назад от завеждане на исковата молба до настъпване на законни основания за нейното изменение или прекратяване, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

          От страна на ищеца се претендират разноски за изплатеното възнаграждение на назначения особен представител на ответницата, внесени от ищеца и възнаграждение за един адвокат. На основание чл.78, ал.1 от ГПК следва ответницата да бъде осъдена да заплати на ищеца направените от него разноски в размер на 250 лв.

          На основание чл.71 от ГПК следва да бъде осъдена ответницата да заплати по сметка на Първомайският районен съд държавна такса в размер на 216  лв.

     Водим от горните мотиви, съдът

       

 

 

Р   Е   Ш   И  :

 

ПОСТАНОВЯВА малолетните деца З. В. М. с ЕГН **********, З. В. М. с ЕГН ********** и П. В. М. с ЕГН ********** да живеят при бащата В.П.М. с ЕГН ********** *** като ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на децата З. В. М. с ЕГН **********, З. В. М. с ЕГН ********** и П. В. М. с ЕГН **********  на бащата В.П.М. с п.а. и ЕГН.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения на майката А.А.Б., с ЕГН ********** ***, с децата З. В. М. с ЕГН **********, З. В. М. с ЕГН ********** и П. В. М. с ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 8 ч. в събота  до 18 ч. в неделя - с преспиване, както и един месец през лятото, който да не съвпада с платения годишен отпуск на бащата.

ОСЪЖДА А.А.Б. с п.а. да заплаща на децата З. В. М. с ЕГН **********, З. В. М. с ЕГН ********** и П. В. М. с ЕГН **********, чрез техния баща и законен представител В.П.М. с п.а. и ЕГН, ежемесечна издръжка в размер на 50 /петдесет/ лева за всяко от тях поотделно, считано от 04.11.2007 г. до настъпване на основания за изменяне или прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, като ОТХВЪРЛЯ иска в останалата част до претендирания размер от 70 лв., като НЕОСНОВАТЕЛЕН и НЕДОКАЗАН.

ОСЪЖДА А.А.Б. с п.а. и ЕГН да заплати по сметка на Първомайския районен съд сумата  216 лева /двеста и шестнадесет лева/, представляваща държавна върху размера на издръжката.

ОСЪЖДА А.А.Б. с п.а. и ЕГН да заплати на В.П.М. с п.а. и ЕГН, сумата от  250 лева /двеста и петдесет лева/, представляваща направените от него разноски.

                   Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено, пред Пловдивския окръжен съд.

 

 

                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ:  /П/

 

МЗ/НК