Р Е Ш Е Н И Е

7

гр. Първомай, 11.02.2009 год.

 

В   И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, втори съдебен състав, в публично заседание на двадесет и девети януари през две хиляди и девета година в състав:

                                                                                                       Съдия: Матей Златанов

при секретря Таня Петрова

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 276 по описа на съда за 2008  г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Иск за увеличаване на месечна издръжка от 40 на 80 лева.

            Ищцата Р.В.Д., като майка и законна представителка на малолетното си дете Н. А.А. моли да бъде осъден ответника да и заплаща месечна издръжка за детето в размер на 80 лева, тъй като определената от съда първоначална издръжка от 40 лева за детето не е в състояние да покрие и част от нуждите му от играчки, дрехи, обувки, храна.

            Ответника, редовно призован по реда на чл. 45 от ГПК, не представя в определения от съда срок отговор на исковата молба и не се явява в съдебно заседание.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, с оглед становището на страните и разпоредбите на чл. 235 от ГПК, намери за установено от фактическа и правна страна следното:

            С решение № 80 / 06.11.2006г. по гр. дело № 131/2006 г. на РС Първомай, съдът е осъдил ответника да заплаща на ищцата, като на майка и законна представителка на малолетното дете Н. А.А., месечна издръжка в размер на 40 лева. По време на постановяване на съдебното решение детето е било на 2 години. Ищцата е получавала обезщетение за майчинство в размер на 152,50 лева. Ответникът е декларирал постоянни месечни доходи от 156.

От постановяване на това решение са изминали две години и два месеца. През това време детето Н. А.А., родено на 24.11.2004 год., е станало на четири години и  два месеца, видно от представеното удостоверение за раждане от 29.11.2004 год. на Община Хасково. Ищцата работи, получава средно месечно трудово възнаграждение в размер на около 225 лева брутно трудово възнаграждение, видно от представеното удостоверение за доходи. От събраните гласни доказателства е видно, че ищцата и детето живеят  жилище, собственост на родителите на ищцата.

При събраните доказателства и така установените факти, съдът приема, че безспорно е налице съществена и трайна промяна на обстоятелствата от постановяване на първоначалното решение № 80 / 06.11.2006 г. по гр. дело № 131 / 2006 г. на РС Първомай, с което е определен размера на дължимата издръжка на детето Н. А.А..

Съществено са променени доходите на ищцата, която получава брутно трудово възнаграждение около 225 лева. Липсват доказателства за доходи на ответника. Съществено са изменени нуждите на издържаното дете, което е навършило четири години и два месеца,  а и възрастта му обуславя по-голяма необходимост от средства за пълноценна храна и облекло. Следва тези обстоятелства да се съобразят и с променената икономическа обстановка в страната, която е съществено изменена от 2006 год, когато е постановено решението за първоначална издръжка, с оглед настъпилите инфлационни процеси.

При определяне размерът на дължимата издръжка съдът взема предвид, че майката работи, като получава трудово възнаграждение около 225 лева, при което е налице промяна и завишаване на доходите на ищцата. Липсват доказателства за доходи на бащата. Това, че не са доказани доходи на родителя не го освобождава от безусловното задължение да издържа детето си. За ответника няма данни да не е трудоспособен. В изпълнение на задълженията си на осн. чл. 82 следва да работи и получава поне около минималната работна заплата за страната, или около 220 лв. Не се доказа възможността на страните да осигуряват издръжката на детето си чрез други доходи или имущества.

Съгласно Постановление № 38 на МС от 1.07.1985 г. за установяване границите на издръжката на ненавършилите пълнолетие деца по чл. 85, ал. 1 от Семейния кодекс, с последно изменение, обн., ДВ, бр. 117 от 17.12.2002 г., в сила от 17.12.2002 г., размерът на месечната издръжка, която родител дължи на ненавършило пълнолетие дете, се определя в зависимост от нуждите на детето и от възможностите на родителя в абсолютно число в границите от 30 до 80 лв.

При новите обстоятелства съдът приема, че за издръжката на детето Н.А.А., с оглед възрастта му и възможността на неговите родители, са необходими месечно в пари и грижи 100 лева, от които 50 лева  може да поеме майката, която полага и непосредствените грижи за отглеждане на детето, но и получава около минималното за страната брутно трудово възнаграждение. Другата част от 50 лева следва да поеме бащата, в изпълнение на задължението си да издържа малолетното си дете, което е безусловно. Искът в останалата му част е прекомерно завишен и следва да бъда отхвърлен.

Поради горното съдът счита, че следва да уважи частично предявения иск за изменяне на първоначално присъдена издръжка, която ответникът по силата на съдебно решение № 80 / 06.11.2006г. по гр. дело № 131/2006 г. на РС Първомай, е осъден да заплаща на ищцата, като на майка и законна представителка на малолетното си дете Н. А., като увеличи същата от 40 лева на 50 лева. Издръжката в така определения размер се дължи от датата на подаване на исковата молба - 24.10.2008 г., до настъпване на пълнолетие или друга причина за прекратяването или изменяването й, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, начиная от падежа до окончателно изплащане на задължението. Държавната такса в размер на 14,40 лева следва да се заплати по сметка на РС Първомай от ответника.

Водим от горните съображения, съдът

 

Р Е Ш И:

 

            ИЗМЕНЯ размера на присъдената с решение № 80 / 06.11.2006 г. по гр. дело № 131 / 2006 г. на РС Първомай, която А.П.А., с ЕГН: **********,***, е осъден да заплаща на Р.В.Д., с ЕГН: **********,***, като на майка и законна представителка на малолетното си дете Н.А.А., с ЕГН: **********, като увеличава същата от 40 лева на 50 /петдесет/ лева, начиная от 24.10.2008 г. до настъпване на пълнолетие или друга причина за прекратяването или изменяването й, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, начиная от падежа до окончателно изплащане на зъдължението, като иска в останалата му част до 80 лева отхвърля.

            ОСЪЖДА А.П.А., с ЕГН: **********,***,  да заплати по сметката на РС Първомай държавна такса в размер на 14,40 лева.

   РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред ПОС в четиринадесет дневен срок от обявяването му.

                                                                             СЪДИЯ: /п/

 

МЗ/НК