Р Е Ш Е Н И Е

 

  70

гр. Първомай, 02.10.2009 год.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на девети септември през две хиляди и девета година в състав:

                                                                                    Съдия: Елена Калпачка

при секретаря Мария Запрянова

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 275 по описа на съда за 2008г.

за да се произнесе, взе предвид:

Иск за делба на земеделски земи във фазата на чл. 353 от ГПК.

Ищецът Х.П., чрез процесуалния си представител адв. С., моли да бъдат разпределени земеделските земи между съделителите, съобразно правата им по решение за допускане на делба и приетото заключение на вещото лице М.П.М.. Моли да бъдат уравнени дяловете на съделителите, както и да му бъдат възложени разноски.

Ищецът А. П. се присъедини към така направеното изявление на адв. С.

Ответниците Г.К., К.П. и Ч.Т., чрез адв. З., молят съда да постанови решени, с което да бъдат разпределени допуснатите до делба имоти, съгласно приетото заключение на вещото лице, като изразяват желание да им бъде определен общ дял, както и да бъдат уравнени дяловете на страните.

Ответниците Г.Д.С. и В.Г.С. не се явяват и не изразяват становище по съществото на делото.

Съдът, като прецени събраните доказателства, установи от фактическа и правна страна следното:

По делото са допуснати до делба, с влязло в сила съдебно решение между страните, четири обособени земеделски имота, с различна площ, при дялове 1/6 идеална част за Х.А. П., Т.А.П., Г.Д.С. и В.Г.С. и по 1/9 идеална част за Г.А.К., К.А.П. и Ч.А.Т.. 

Чрез процесуалния си представител адв. З. ответниците Г.К., К.П. и Ч.Т. изявяват желание и съгласие да им бъде предоставен общ дял от наследственото имущество, допуснато до делба, съответен на наследствените им права.

Представено и прието в съдебно заседание, като компетентно изготвено, е заключение на вещото лице М.П.М., с което е предложен вариант за разделяне на процесните земи. Заключението е прието без възражения от страните. Вариантът за разделяне на наследствените имоти, даден в заключението, предложен от вещото лице, съответства на наследствените права на страните по закон, както и минималната площ за образуване на нива, както и изявеното желание на част от ответниците да бъде определен за тях общ дял от допуснатите до делба имоти. Разделените имоти на части, от които са обособени повече от един имот, са придружени със скици, одобрени съответно от ОСЗ Първомай, в изпълнение на разпоредбите на чл. 7 от ЗСПЗЗ.

Съдът следва да пристъпи към разпределение на имотите по реда на чл. 353 от ГПК с оглед броя на земите и техния размер, броя на наследниците и най-вече различните им наследствени квоти, които правят тегленето на жребие много неудобно, а с изявеното желание на част от ответниците да им бъде поставен общ дял е възможно всеки да получи реален дял от наследството, а и съставените дялове са съобразени най-пълно с наследствените права на страните. Недопустимо е и теглене на жребие, различно, само между страните с равни дялове. Поради това съдът следва да пристъпи към разпределение на имотите, съгласно даденото заключение с проект на разпределение от вещото лице.

Следва на ищеца Х.П. да се разпредели дял първи от заключението на вещото лице, прието в съдебно заседание от 09.09.2009 год., а на ищеца Т.П. да се постави в дял дял втори от заключението. На ответниците, съгласили се да получат общ дял, а именно ответниците Г.К., К.П. и Ч.Т., следва да бъде разпределен дял пети, а на ответниците Г.С. и В.С., съответно дял трети и дял четвърти от заключението на вещото лице, които са съобразени с наследствените им права.

Наследствената маса е оценена на 13 206 лева. Ищците получават дял на стойност 1743 лева, като стойността на дела на всеки от тях в наследствената маса е оценен на 2201 лева, следователно получават дял с 458 лева по-малък. Ответниците Г.С. и В.С., при същите права, получават дялове на стойност 2640 лева, следователно с 439 лева по-големи от стойността на дяловете им в наследствената маса. Ответниците Г.К., К.П. и Ч.Т., с права в наследствената маса оценени на общо 4402 лева получават общ дял на стойност 4440 лева, или с 38 лева по-голям от полагащият им се. Поради това следва да бъдат уравнени дяловете на съделителите в пари. Ответниците Г.Д.С. (дял ІІІ) и В.Г.С. (дял ІV) следва да заплатят на ищците съответно по 439 лева. Ответниците Г.К., К.П. и Ч.Т. (дял V) също следва да заплатят на ищците по 19 лева за уравнение на дяловете. 

Съдът следва да осъди съделителите да заплатят дължимата държавна такса върху стойността на дяловете си на основание чл. 8 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по гражданския процесуален кодекс, а именно по 4% върху стойността на наследствения дял.

Следва, съобразно чл. 355 от ГПК, всяка от страните да поеме стойност на разноските, съобразно наследствения си дял. Разноски в производството са направени за ескспертиза, която да определи пазарната стойност на допуснатите до делба земи и състави проект за разпределението им съобразно правата на страните,  в размер на 160 лева. Следователно Х.А. П., Т.А.П., Г.Д.С. и В.Г.С., с квота по 1/6 идеална част, следва да поемат и съответната част от разноските, или по 26,65 лева всеки, а останалите ответници Г.А.К., К.А.П. и Ч.А.Т., с общо 1/3 от наследствената маса – останалите 53,35 лева. Ищецът Х.А.П., освен определените му 40 лева депозит за призоваване на вещо лице е заплатил и определения за ответниците такъв в размер на 40 лева, поради което ответниците Г.Д.С. и В.Г.С. следва да му заплатят разноските, които следва да поемат, съответни на наследствените си дялове, или по 26,65 лева. Ответниците Г.А.К., К.А.П. и Ч.А.Т. е следвало да поемат 1/3 от направените разноски, а им е бил определен депозит от общо 40 лева, поради което и следва да бъдат осъдени да заплатят на ищеца Т.А.П. сумата от 13, 35 лева, която надхвърля стойността на разноските, които е следвало да стори в производството, съответни на дела му.

Водим от горните съображения, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ПОСТАВЯ В ДЯЛ на Х.А.П., с ЕГН: **********,***:

Новообразуван имот от нива с площ от 9.962 дка (девет декара и деветстотин шестдесет и два кв. м), пета категория, местност ***, имот № *** по плана за земеразделяне на землището на ***, при граници и съседи: № *** нива на Ч.А.Т., № *** нива на Е. П. Д., № *** нива на Е. Я. С., №  нива на Г. В. Д., № *** път І клас на Министерство на транспорта, а именно нива с площ от 4,981 дка (четири декара и деветстотин осемдесет и един кв. м), с № *** по скица № 1 на вещото лице М.М., заверена на 26.08.2009 год. от ОСЗ Първомай, представляваща неразделна част от настоящото решение, при граници:

Имот № *** нива на Ч.А.Т.,

Имот № *** нива на Е. П. Д.,

Имот № *** нива на Е. Я. С.,

Имот № *** път І клас на Министерство на транспорта и

Новообразуван имот № *** – 2 от имот № ***, по скица № 1 на вещото лице М.М., заверена на 26.08.2009 год. от ОСЗ Първомай.

 

Пазарната цена на имота възлиза на 1743 (хиляда седемстотин четиридесет и три) лева.

 

ПОСТАВЯ В ДЯЛ на Т.А.П., с ЕГН: **********,***:

Новообразуван имот от нива с площ от 9.962 дка (девет декара и деветстотин шестдесет и два кв. м), пета категория, местност ***, имот №*** по плана за земеразделяне на землището на ***, при граници и съседи: № *** нива на Ч.А.Т., № *** нива на Е. П. Д., № *** нива на Е. Я. С., №  нива на Г. В. Д., №  път І клас на Министерство на транспорта, а именно нива с площ от 4,981 дка (четири декара и деветстотин осемдесет и един кв. м), с № *** по скица № 1 на вещото лице М.М., заверена на 26.08.2009 год. от ОСЗ Първомай, представляваща неразделна част от настоящото решение, при граници:

Новообразуван имот № *** – 2 от имот № ***, по скица № 1 на вещото лице М.М., заверена на 26.08.2009 год. от ОСЗ Първомай.

Имот № *** нива на Е. Я. С.

Имот № *** нива на Г. В. Д. и

Имот № *** път І клас на Министерство на транспорта.

 

Пазарната цена на имота възлиза на 1743 (хиляда седемстотин четиридесет и три) лева.

 

ПОСТАВЯ В ДЯЛ на Г.Д.С., с ЕГН: **********,***:

Новообразуван имот от нива с площ от 16.791 дка (шестнадесет декара седемстотин деветдесет и един кв. м), трета категория, местност “***”, имот № *** по плана за земеразделяне на землището на ***, при граници и съседи: № *** нива на насл. на Г. П. Х., № *** полски път на Община П., № *** полски път на Община П., № *** нива на И.А.К. и др., а именно нива с площ от 4,800 дка (четири декара и осемстотин кв. м), с № *** по скица № 2 на вещото лице М.М., заверена на 26.08.2009 год. от ОСЗ Първомай, представляваща неразделна част от настоящото решение, при граници:

Имот № *** нива на насл. на Г. П. Х.,

Имот № *** полски път на Община Първомай,

Новообразуван имот № ***-2 от имот № ***, по скица № 2 на вещото лице М.М., заверена на 26.08.2009 год. от ОСЗ Първомай и

Имот № *** нива на И.А.К. и др.

 

Пазарната цена на имота възлиза на 2640 (две хиляди шестстотин и четиридесет) лева.

 

ПОСТАВЯ В ДЯЛ на В.Г.С., с ЕГН: **********,***:

Новообразуван имот от нива с площ от 16.791 дка (шестнадесет декара седемстотин деветдесет и един кв. м), трета категория, местност ***, имот № *** по плана за земеразделяне на землището на ***, при граници и съседи: № *** нива на насл. на Г. П. Х., № *** полски път на Община Първомай, № *** полски път на Община Първомай, № *** нива на И.А.К. и др., а именно нива с площ от 4,800 дка (четири декара и осемстотин кв. м), с № *** по скица № 2 на вещото лице М.М., заверена на 26.08.2009 год. от ОСЗ Първомай, представляваща неразделна част от настоящото решение, при граници:

Новообразуван имот № ***-1 от имот № ***, по скица № 2 на вещото лице М.М., заверена на 26.08.2009 год. от ОСЗ Първомай, на Г.Д.С.,

Имот № *** полски път на Община Първомай,

Новообразуван имот № ***-3 от имот № ***, по скица № 2 на вещото лице М.М., заверена на 26.08.2009 год. от ОСЗ Първомай, на Г.А.К., К.А.П. и Ч.А.Т. и

Имот № *** нива на И.А.К. и др.

 

Пазарната цена на имота възлиза на 2640 (две хиляди шестстотин и четиридесет) лева.

 

ПОСТАВЯ В общ ДЯЛ на Г.А.К., с ЕГН: **********,***, К.А.П., с ЕГН: ********** ***, Ч.А.Т., с ЕГН: **********,***,

 

1. Новообразуван имот от нива с площ от 16.791 дка (шестнадесет декара седемстотин деветдесет и един кв. м), трета категория, местност “***”, имот № *** по плана за земеразделяне на землището на ***, при граници и съседи: № *** нива на насл. на Г. П. Х., № *** полски път на Община Първомай, № *** полски път на Община Първомай, № *** нива на И.А.К. и др., а именно нива с площ от 7,191 дка (седем декара и сто деветдесет и един кв. м), с № *** по скица № 2 на вещото лице М.М., заверена на 26.08.2009 год. от ОСЗ Първомай, представляваща неразделна част от настоящото решение, при граници:

Новообразуван имот № ***-2 от имот № ***, по скица № 2 на вещото лице М.М., заверена на 26.08.2009 год. от ОСЗ Първомай, на В.Г.С.,

Имот № *** полски път на Община Първомай,

Имот № *** полски път на Община Първомай и

Имот № *** нива на И.А.К. и др.

 

Пазарната цена на имота възлиза на 3955 (три хиляди деветстотин петдесет и пет) лева.

2. Лозе с площ от 1.760 дка (един декър и седемстотин и шестдесет кв.м), шеста категория, местност “***”, имот № *** по плана за земеразделяне на землището на ***, при граници (съседи):

№ *** лозе на Т. Т. П.,

№ *** полски път на Община Първомай,

№ *** лозе на насл. на А. Г. Х.,

№ *** полски път на Община Първомай.

 

Пазарната цена на имота възлиза на 387 (триста осемдесет и седем) лева.

 

3. Лозе с площ от 0.447 дка (четиристотин четиридесет и седем кв.м), шеста категория, местност “***”, имот № *** по плана за земеразделяне на землището на ***, при граници (съседи):

№ *** лозе на насл. на В. И. Д.,*** лозе на насл. на П. Д. Г.,

№ *** пасище, мера на Община Първомай.

 

Пазарната цена на имота възлиза на 98 (деветдесет и осем) лева.

Общата стойност на възложения дял възлиза на 4440 (четири хиляди четиристотин и четиридесет) лева.

 

ОСЪЖДА Г.Д.С., с ЕГН: **********,*** да заплати на Х.А.П., с ЕГН: **********,***, за уравнение на дела, сумата от 439 (четиристотин тридесет и девет) лева.

ОСЪЖДА В.Г.С., с ЕГН: **********,*** да заплати на Т.А.П., с ЕГН: **********,***, за уравнение на дела, сумата от 439 (четиристотин тридесет и девет) лева.

ОСЪЖДА Г.А.К., с ЕГН: **********,***, К.А.П., с ЕГН: ********** ***, Ч.А.Т., с ЕГН: **********,***, да заплатят на Х.А.П., с ЕГН: **********,*** и на Т.А.П., с ЕГН: **********,***, за уравнение на дяловете, сумата от по 19 (деветнадесет) лева.

ОСЪЖДА Х.А.П., с ЕГН: **********,***, Т.А.П., с ЕГН: **********,***, Г.Д.С., с ЕГН: **********,*** и В.Г.С., с ЕГН: **********,***, да заплатят по сметка на РС Първомай държавна такса в размер на по 88,04 лева всеки.

ОСЪЖДА Г.А.К., с ЕГН: **********,***, К.А.П., с ЕГН: ********** ***, Ч.А.Т., с ЕГН: **********,***, да заплатят по сметка на РС Първомай държавна такса в размер на по 58,70 лева всеки.

ОСЪЖДА Г.Д.С., с ЕГН: **********,*** да заплати на Х.А.П., с ЕГН: **********,***, сумата от 26,65 (двадесет и шест и шестдесет и пет) лева, направени по делото разноски, на основание чл. 355 от ГПК.

ОСЪЖДА В.Г.С., с ЕГН: **********,*** да заплати на Х.А.П., с ЕГН: **********,***, сумата от 26,65 (двадесет и шест и шестдесет и пет) лева, направени по делото разноски, на основание чл. 355 от ГПК.

ОСЪЖДА Г.А.К., с ЕГН: **********,***, К.А.П., с ЕГН: ********** ***, Ч.А.Т., с ЕГН: **********,***, да заплатят общо на Т.А.П., с ЕГН: **********,***, сумата от 13,35 лева направени по делото разноски, на основание чл. 355 от ГПК.

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред ПОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                                  Съдия: (п)

ЕК / НК