Р Е Ш Е Н И Е

 

  18

гр. Първомай, 27.03.2009 год.

 

В   И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на шестнадесети март през две хиляди и девета година в състав:

                                                                                    Съдия: Елена Калпачка

 

при секретаря Мария Запрянова

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 275 по описа на съда за 2008г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Иск за съдебна делба във фазата на допускането й.

            Ищците молят да се допуснат до делба описаните в исковата молба земеделски имоти, съсобствени на основание наследство от общия наследодател Г.А.К., възстановени от ПК Първомай, при квоти, съгласно Закона за наследството.

            Ответниците К., П. и Т. признават иска като основателен.

            Останалите ответници – Г. и В. С., изразиха становище, че искът не е основателен, тъй като приживе на наследодателя е била направена делба, според която останалите ответници са получили дела си, още приживе на наследодателя, освен това не всички имоти, описани в исковата молба и възстановени от ОСЗГ са били собствени на общия наследодател, а един имот от над седем декара бил зестра на съпругата на един от синовете на общия наследодател.

Съдът, като прецени събраните доказателства, с оглед становището на страните и разпоредбите на чл. 235 от ГПК, намери за установено от фактическа и правна страна следното:

            Страните са наследници на общия наследодател Г.А.К., починал на 09.12.1964 год., бивш жител ***, видно от представеното удостоверение за наследници № 15/14.02.2008 год., заверено към 21.01.2009 год. на кметство с. Татарево, общ. Първомай.

            Описаните в исковата молба недвижими имоти са били възстановени на наследниците на Г.А.К., видно от представеното по делото решение на ОСЗГ гр. Първомай с № 19 / 03.04.1995 год. за възстановяване на правото на собственост върху земеделски земи, на осн. чл. 27 от ППЗСПЗЗ, съгласно плана за земеразделяне в землището на село Татарево. Представени са и актуални скици на всеки един от описаните имоти. Съдът счита, че съсобствеността е доказана с представеното решение на ОСЗГ Първомай, ведно с приложените към него скици на имотите. Възраженията на ответниците С. не бяха подкрепени с никакви доказателства. Представено от ответниците бе заверено копие от протокол за въвод във владение на В. Г.К. от 03.04.1995 год., посочен като пълномощник на наследниците, на имотите, описани в решение № 19 / 03.04.1995 год. за възстановяване на правото на собственост върху земеделски земи, на осн. чл. 27 от ППЗСПЗЗ, приложено като доказателство по делото и обсъдено по-горе. Този документ обаче не доказва нито, че е била налице приживна делба на наследството на общия наследодател, нито, че част от възстановените с решението на ОСЗГ Първомай земи не са били собственост на общия наследодател преди кооперирането на земята. Дори да не бе посочено в самия протокол за въвод във владение, че В. Г.К. е действал като пълномощник на всички наследници, то действията на един от наследниците ползват всички останали. Не бяха представени други доказателства по делото, които да ползват съда при преценката на възраженията на ответниците, съобразно указанията на съда при доклада на делото.

Поради изложеното съдът прие за установено, че описаните в исковата молба земеделски земи са съсобствени между страните, на основание реституция по ЗСПЗЗ и наследство от Г.А.К.. Така получената съсобственост следва да бъде прекратена в настоящото производство. След смърта на наследодателя на страните, са го наследили двамата му сина – А. Г.К., В. Г.К. и дъщеря му Й. Г. Я., при равни части от наследството, като негови деца. След смъртта си синът А. Г.К. е оставил за наследници съпруга и три деца, като съпругата му е починала и частта му, една трета иделна част от наследството на общия наследодател, следва да бъде разделено по равно на трите му деца – негови законни наследници, наследяващи при равни квоти. Ответниците Г.А.К., К.А.П. и Ч.А.Т., следва да получат, всеки, по една девета идеална част от наследството на общия наследодател. Вторият син  на наследодателя – В. Г.К., е починал и оставил законен наследник - дъщеря Й. С., също починала и оставила за наследници съпруг и син. Ответниците Г.Д.С. и В.Г.С., наследяващи при равни квоти, следва да разделят дела на Й. С., като получат по една шеста идеална част от общото наследство. Дъщерята на общия наследодател Й. Г. Я. е починала и оставила за наследници съпруг и две деца, като съпругът и е починал, поради което и следва нейният дял от наследството, една трета идеална част, да бъде разделен между децата и – ищците в настоящото производство. Х.А. П. и Т.А.П., като деца, наследяващи при равни квоти, също следва да получат по една шеста идеална част от наследстовото на общия наследодател.

            Поради изложеното, съдът намира, че следва да допусне до делба описаните в исковата молба недвижими имоти между страните, при посочените дялове.     

Водим от горните съображения, съдът

 

Р Е Ш И:

 

            ДОПУСКА да се извърши делба между Х.А. П., с ЕГН: **********,***, обл. Пловдивска,  Т.А.П., с ЕГН: **********,***, ул. “***” № 103, Г.А.К., с ЕГН: **********,***, К.А.П., с ЕГН: ********** ***, Ч.А.Т., с ЕГН: **********,***, Г.Д.С., с ЕГН: **********,*** и В.Г.С., с ЕГН: **********,*** на:

 

1. Лозе с площ от 1.760 дка (един декър и седемстотин и шестдесет кв.м), шеста категория, местност “АЛЧАКА ШУМАКА”, имот № 019009 по плана за земеразделяне на землището на с. Татарево, обл. Пловдивска, при граници (съседи):

№ 019008 лозе на Т. Т. П.,

№ 019095 полски път на Община Първомай,

№ 019010 лозе на насл. на А. Г. Х.,

№ 000095 полски път на Община Първомай.

 

2. Лозе с площ от 0.447 дка (четиристотин четиридесет и седем кв.м), шеста категория, местност “КАМЕНАКА”, имот № 020007 по плана за земеразделяне на землището на с. Татарево, обл. Пловдивска, при граници (съседи):

№ 020006 лозе на насл. на В. И. Д.,*** лозе на насл. на П. Д. Г.,

№ 000081 пасище, мера на Община Първомай.

 

3. Нива с площ от 9.962 дка (девет декара и деветстотин шестдесет и два кв. м), пета категория, местност “Г.ДОЛМА МИШЕТО”, имот № 024013 по плана за земеразделяне на землището на с. Татарево, обл. Пловдивска, при граници и съседи:

№ 024033 нива на Ч.А.Т.,

№ 024032 нива на Е.П. Д.,

№ 024026 нива на Е. Я. С.,

№ 024014 нива на Г. В. Д.,

№ 000116 път І клас на Министерство на транспорта.

 

4. Нива с площ от 16.791 дка (шестнадесет декара седемстотин деветдесет и един кв. м), трета категория, местност “ГЕРЕНЧЕТО”, имот № 054039 по плана за земеразделяне на землището на с. Татарево, обл. Пловдивска, при граници и съседи:

№ 054038 нива на насл. на Г. П. Х.,

№ 000123 полски път на Община Първомай,

№ 054064 полски път на Община Първомай,

№ 054073 нива на И. А. К. и др.

 

при квоти по:

1/6 идеална част за Х.А. П., Т.А.П., Г.Д.С. и В.Г.С. и по

1/9 идеална част за Г.А.К., К.А.П. и Ч.А.Т..  

 

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред ПОС в двуседмичен срок от съобщаването му на страните, чрез връчване на препис от него.

 

                                                                             Районен съдия:  /п/

 

ЕК/НК