Р Е Ш Е Н И Е

  33

гр. Първомай, 22.05.2009 год.

 

В   И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на единадесети май през две хиляди и девета година в състав:

                                                                                                Районен съдия: Елена Калпачка

при секретаря Мария Запрянова

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 272 по описа на съда за 2008г.

за да се произнесе, взе предвид:

 

            Иск на основание чл. 42 от ЗН.

            Ищецът, чрез пълномощника си, твърди, че наследодателят му А. П. А. не е изписал собственоръчно обявеното от ответника универсално завещание, по силата на което се е снабдил с нотариален акт, с който е признат за собственик на оставените в наследство недвижими имоти. Моли да бъде обезсилен нотариален акт № ***, т. **, рег. № ***, н.д. № *** год. по описа на нотариус рег. № *** с район на действие РС Първомай. Моли присъждане на разноски.

            Ищецът, чрез процесуалния си представител, твърди, че тъй като се е грижила за покойния завещател, той е имал намерение да и остави наследството си, което и е сторил, като е подписал лично завещанието. Моли искът да се отхвърли като неоснователен и недоказан.

Съдът, като прецени събраните доказателства, с оглед становището на страните и разпоредбите на чл. 235 от ГПК, намери за установено от фактическа и правна страна следното:

            А. П. А., бивш жител *** починал на *** год., като оставил за свои законни наследници ищцата и брат и, видно от представеното удостоверение за наследници № *** год. на Община Първомай.

            По молба на ответника, в който било съхранявано универсално завещание на А. П. А. от *** год., Р. Т., нотариус в района на РС Пловдив, с рег. № *** на Нотариалната камара, обявила представеното и от ответника завещание на *** год., като издала и препис от него. Завещанието е било вписано в службата по вписвания при РС Първомай на *** год. под № ***, том **, дв. вх. № *** год.

            На *** год. с нотариален акт № ***, том ***, рег. № ***, нот. дело № *** год. на нотариус Н. К., нотариус в района на РС Първомай, рег. № *** на Нотариалната камара, ответника е призната за собственик на основание наследяване по универсално завещание на А. П. А., бивш жител ***, починал на *** год., на подробно описани в акта, оставени от наследодателя недвижими имоти.

            Саморъчното универсално завещание, предмет на разглеждане в производството, било подписано от завещателя А. П. А., но не било изписано собственоръчно от него. Това се установи от приетата по делото графологична експертиза, без възражения от страните, изготвена от вещото лице К.С..

            В производството бяха разпитани и двама свидетели, доведени от двете страни. Разпитания свидетел А., без родство със страните, заяви, че не е виждал някой да се грижи за починалия завещател, нито знае да е писал завещание, въпреки, че му е съсед и му е помагал. Свидетелят на ответницата – М., заяви, че за починалия се е грижила ответницата и никой друг от роднините му. Съдът не обсъжда събраните по делото показания, тъй като не същите не влияят на правните изводи по съществото на спора.

            Безспорно установено в производството е, че завещателните разпореждания  в саморъчното универсално завещание на А. П. А. от *** год., обявено на **** год. от Р. Т., нотариус в района на РС Пловдив, с рег. № *** на Нотариалната камара, не са били изписани собственоръчно от завещателя А. П. А. Съгласно чл. 42, б. „б” от ЗН, на който се позовава ищеца, завещателното разпореждане е нищожно, когато при съставянето на завещанието не са спазени разпоредбите на чл. 24, съответно чл. 25, ал. 1от ЗН. Съгласно чл. 25, ал. 1, предложение първо от ЗН „саморъчното завещание трябва да бъде изцяло написано ръкописно от самия завещател”. Тъй като завещанието не е написано ръкописно от завещателя, то не са спазени изискванията за неговата валидност, поради което е недействително и завещателното разпореждане нищожно, съгласно чл. 42, б. „б” от ЗН. Саморъчното написване е предписаната императивно от закона форма за действителност на завещанието, елемент от самия фактически състав на завещателния акт, без наличието на който последният не е валиден. Ето защо само на това основание искът следва да бъде уважен и завещанието да бъде обявено за нищожно. Без значение е това кой се е грижил за завещателя, както и каква е била действителната му воля, след като не е била надлежно обективирана, за да породи правните последици на завещанието. Също без значение е и факта, че е налице последния елемент на фактическия състав за завещателния акт – личното му подписване, след като не е налице предходния – саморъчното му изписване.

            Следва да бъде отменен и издаденият нотариален акт за собственост върху недвижим имот, с който е признат ответника за собственик на описаните в него имоти, въз основа на наследяване по това универсално завещание на А. П. А. от 29.01.2007 год., на основание разпоредбата на чл. 537, ал. 2 от ГПК.

            Поради изложеното съдът намира, че искът следва да бъде уважен като основателен и доказан. Следва на ищеца да бъдат присъдени направените по делото разноски, съгласно чл. 78, ал. 1 от ГПК, а именно сумата от 30 лв. платена държавна такса за образуване на производството и сумата от 80 лева възнаграждение вещо лице, както и възнаграждението за адвокат, съгласно представения договор за правна защита и съдействие в размер на 350 лева.

            Водим от горните съображения, съдът

 

Р Е Ш И:

 

            ПРОГЛАСЯВА нищожността на завещателно разпореждане от *** година на А. П. А., бивш жител ***, починал на *** год., обявено на *** година от Р. Т., нотариус в района на РС Пловдив, с рег. № ***  на Нотариалната камара, вписано в службата по вписвания при РС Първомай под № ,*** том ***, нотариално дело №  ***/ *** год., на основание чл. 42, б. „Б”, във вр. с чл. 25, ал.1, предложение първо от ЗН.

            ОТМЕНЯ нотариален акт № ***, том ***, рег. № ***, нот. дело № *** год. на нотариус Н. К., с район на действие района на РС Първомай, рег. № *** на Нотариалната камара.

           

ОСЪЖДА Л.А.Е., с ЕГН: **********,***„***” № 7, да заплати на К.Д.А., с ЕГН: **********,***, чрез пълвомощник адв. Е. З., гр. Първомай, пл. „***” № 1б, направените по делото разноски в размер на 460 лева.

 

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред ПОС в двуседмичен срок от връчването му, от страните.

 

                                                                                                Районен съдия: /п/

 

ЕК/НК