Р Е Ш Е Н И Е

             

Номер  46             24.06.2008година          Град Първомай

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

ПЪРВОМАЙСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД  ВТОРИ ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ

На единадесети юни                                                                           Година 2009

в публично заседание в следния състав :

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ : Матей Златанов

Секретар: Таня Петрова

Прокурор :

като разгледа докладваното от съдията Матей Златанов

гражданско дело № 271 по описа за 2008 година.

 

            Предявени са четири обективно съединени иска с правно основание чл. 344, ал. 1, т. 1, 2 и 3  от КТ – за признаване уволнението за незаконно и неговата отмяна, за възстановяване на предишната работа и за заплащане на обезщетение за времето на оставане без работа поради уволнението.

Производството е образувано по искова молба на адв. В. Р., като пълномощник на Й.Д.И. срещу АСП София  представлявана от изп. Директор Г. Д., чрез пълномощника адв. С. С. Ищцата твърди, че е назначена на длъжността Началник отдел “С П” в ОССП – Първомай със заповед № ЧР-4 927 /18.09.2008 година на изп. Директор на АСП София, считано от 19.09.2008 година. Със заповед № ЧР-4 928/18.09.2008 година на изп.директор на АСП София трудовото и правоотношение е прекратено  поради съкращение на щата на осн. чл.328, ал.1, т.2 от КТ. Счита, че извършеното прекратяване на трудовото й правоотношение е незаконосъобразно, тъй като посоченото правно основание е фиктивно и не е извършен подбор между съществуващите сходни или еднородни длъжности в ОССП – Първомай.Поради това счита, че уволнението й следва да бъде признато за незаконно само на това основание, без да се гледа делото по същество.

            Моли съда до постанови решение, с което уволнението й, извършено със Заповед № ЧР-4 928/18.09.2008 г. на Директора на АСП София бъде признато за незаконно и отменено, да бъде възстановена на предишната си длъжност Началник отдел “С П” в ОССП – Първомай , ответника да бъде осъден да й заплати обезщетение по чл. 225, ал.1 от  КТ за времето, през което е останала без работа поради уволнението в размер на 2 700 лв. за периода от 19.09.2008 г. до 20.03.2009 г. ведно със законната лихва върху сумата, считано от датата на подаване на исковата молба до окончателното изплащане на сумата.

 В с.з. поддържа предявените искове чрез пълномощника си адв. Р., като излага подробни съображения. Претендира за направените по делото разноски.

            Ответника АСП гр. София, чрез процесуалния си представител адв.С., в срока по чл. 131 ГПК представя писмен отговор, с който излага съображения, че предявените искове са неоснователни. Твърди, че оспорената заповед за прекратяване на трудовото правоотношение с ищцата е издадена при спазване на всички изисквания на КТ. Във връзка с претенциите за обезщетение по чл.225, ал.1 от КТ, моли да му бъде дадена възможност да представи доказателства за трудовата заетост на ищцата. В с.з. поддържа подадения отговор чрез пълномощника си адв. С. С., като излага подробни съображения.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съдът намери за установено следното :

Не се спори по делото и се установява от представените като доказателства заповед № ЧР-4 927 /18.09.2008 година на изп. Директор на АСП София и трудова книжка /заверено ксерокопие/, че ищцата е била в трудово правоотношение с ответника, като е била назначена на  длъжността Началник отдел “С П” в ОССП – Първомай, считано от 19.09.2008 година, със срок за неопределено време. Със заповед № ЧР-4 928/18.09.2008 година на изп.директор на АСП София трудовото и правоотношение е прекратено  поради съкращение на щата на осн. чл.328, ал.1, т.2 от КТ. Не се спори и се установява от  заключението на единичната съдебно счетоводна експертиза, че в  ОССП – Първомай, съществуват няколко сходни  длъжности с тази на която е назначена ищцата. Не се спори между страните и се установява от представените удостоверения изх. № 126/04.03.2009 година на  СОУ “Проф.Асен Златаров” гр.Първомай и № 31/27.02.2009 година на ОУ “Отец Паисий” с.Искра, че от 03.11.2008 година, ищцата е встъпила в трудово правоотношение с друг работодател, като дотогава  е останала без работа.

Не са представени доказателства от ответника за съкращаване на щата и за извършен подбор при съкращаването на щата между сходни или еднородни длъжности в ОССП – Първомай.

При така установената фактическа обстановка, съдът намери за установено от правна страна следното :

Основния изложен от ищцата довод за незаконосъобразност на извършеното уволнение се основава на нарушение на разпоредбата на чл. 329, ал. 1 от КТ. Съгласно тази разпоредба  при съкращаване на щата, работодателя следва да извърши подбор между сходни или еднородни длъжности, за да останат на работа служителите които работят по - добре  и имат по – висока квалификация. В тежест на работодателя е да докаже по позитивен път, съкращаването на щата, извършения в тази връзка подбор и правомерността на своята преценка. Доколкото това не е сторено, извършеното уволнение не може да бъде признато за законно.

Неправилността на прекратяването на трудовото правоотношение влече неговата отмяна  и възстановяване на ищцата на заеманата от нея длъжност.

Липсата на спор за продължителността на периода за който ищцата е останала без работа, налага в тежест на ответника  да се възложи отговорността  за обезщетение по чл.225, ал.1 от КТ, за периода от 19.09.2008 година до 31.10.2008 година в размер на 314, 71 лв. В останалата част до 2 700 лв, искът следва да бъде отхвърлен като недоказан и неоснователен.

С оглед изхода на спора и признаване на уволнението за незаконно ответникът следва да заплати на ищцата направените деловодни разноски в размер на 320 лева за адвокатска защита и депозит за вещи лица на осн.чл.78, ал.1 от ГПК. Както и да заплати по сметка на Районнен съд гр. Първомай  направени деловодни разноски за вещи лица в размер на 288 лева, на осн.  чл. 78, ал. 6 от ГПК.

Съобразно правилото на чл.359 от КТ, при този изход на делото ответника следва да бъде осъден да заплати  държавна такса в размер на  102, 60 лв – 90 лв по трите неоценяеми иска и 12,60 лв по уважената част на оценяемия иск.

            Воден от горните мотиви, съдът

Р   Е   Ш   И  :

     ПРИЗНАВА за незаконно уволнението на Й.Д.И. *** с ЕГН **********, извършено на осн. чл. 328, ал.1, т. 2 от КТ и ОТМЕНЯ заповед № ЧР-4 928/18.09.2008 година на изп.директор на АСП София  Г. Д., с която е извършено.

ВЪЗСТАНОВЯВА Й.Д.И. на заеманата преди уволнението длъжност Началник отдел “СП” при ОССП Първомай.

ОСЪЖДА Агенция за социално подпомагане гр.София да заплати на Й.Д.И. *** с ЕГН **********   сумата от 314,71 лв /триста и четиринадесет лева и седемдесет и една стотинки/, произтичаща от обезщетение за времето през което е останала  без работа на осн. чл.225, ал.1 от КТ, ведно със законната лихва на осн. чл.86 от ЗЗД, считано от датата на подаване на исковата молба до окончателното изплащане на сумата, като ОТХВЪРЛЯ иска в останалата му част до 2 700 лв /две хиляди и седемстотин лева/ като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА Агенция за социално подпомагане гр.София да заплати на Й.Д.И. *** с ЕГН **********   направените от нея разноски в  размер на 320 лв / триста и двадесет лева/.

ОСЪЖДА Агенция за социално подпомагане гр.София да заплати на държавата по сметка на Районен съд Първомай, държавна такса в размер на 102, 60 лв /сто и два лева и шестдесет стотинки/, както и направените разноски   в размер на 288 лв /двеста осемедесет и осем лева/, възнаграждение за вещи лица, платени от бюджета на съда.

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред ПОС в двуседмичен срок от обявяването му – 24.06.2009 година.                                                  

 

 РАЙОНЕН СЪДИЯ : /п/

 

 

 МЗ/ВК