Р Е Ш Е Н И Е

№ 6

гр. Първомай, 29.01.2009 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на двадесет и първи януари през две хиляди и девета година, в състав:

                                                                        Районен съдия:  Елена Калпачка

при секретаря Мария Запрянова

като разгледа докладваното от съдията гр. д. № 236 по описа на съда за 2008 г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Иск на основание чл. 71, ал. 2 от СК.

            Ищецът, чрез пълномощника си адв. М, моли съда да постанови решение, с което да предостави упражняването на родителските права върху родените от съвместното съжителство с ответницата деца на него, като баща, а ответницата да бъде осъдена да заплати направените по делото разноски.

            Ответницата, призована по реда на чл. 47, ал. 6 от ГПК, не се яви, назначен й бе особен представител - адв. С. от АК Пловдив. Представителят заяви, че моли съда за постановяване на съдебно решение в интерес на децата.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, установи:

Страните по делото имат родени от съвместното си съжителство деца Т. Д. И. - на 22.03.2001 год., /с ЕГН: **********/ и В. Д. И. - на 27.05.1997 год., /с ЕГН: **********/, видно от представените копия от удостоверения за раждане на децата. Страните не са сключвали брак.

От представените удостоверения № 113 и 114 от 27.08.2008 год. е видно, че децата са записани съответно в първи и четвърти клас на НУ “Васил Левски” гр. Първомай, дневна форма на обучение и редовно посещават училище.

От представения препис от решение № 36/07.07.2008 год. на РС Първомай по гр. Дело № 252/2007 год. е видно, че ответницата е осъдена да заплаща издръжка на децата, тъй като е установено, че не полага грижи и не дава средства за отглеждане на децата.

От свидетелските показания на свидетелят И., баща на ищеца, се установи, че ответницата е заминала за чужбина и от две три години не е виждала децата, само веднъж се обаждала по телефона. Грижи за децата полагали свидетелят и ищецът. Бащата на децата ходил да работи за по няколко месеца в чужбина, за да набавя средства за издръжка, а през това време свидетеля – дядо на децата, полагал непосредствените грижи за тях. Децата ходили на училище редовно. Тези свидетелски показания съдът прецени с оглед възможната заинтересованост на свидетеля от изхода на делото, но тъй като се подкрепят от останалия доказателствен материал и най-вече приетия по делото социален доклад, съдът прие достоверни. От приетият по делото социален доклад е видно, че децата се отглеждат от ищеца, като живеят с него и баща му – свидетелят И.. Бащата Д.Т.И. може да предостави подходящи условия за отглеждане и възпитание на децата, има необходимия родителски капацитет, може да разчита на помощ от баща си. Децата са силно привързани към баща си и дядо си, имат изградена силна емоционална връзка и с двамата и се чувстват добре в дома, в който живеят. Не са установени рискови фактори в средата, в която се отглеждат.

При тези доказателства съдът приема, че децата следва да живеят при баща си, каквото е и фактическото положение към момента. Майката от дълго време не се грижи за децата и осъществява с тях редки контакти. Децата са силно привързани към баща си и свикнали с начина си на живот при него и дядо си, който им дава спокойствие и сигурност. На майката не може да бъде поверено отглеждането и възпитанието на малолетните и деца, най-вече поради незаинтересоваността й от отглеждането й възпитанието им. При бащата битовите условията са добри. Бащата може да разчита и на помощта на родителя си – свидетеля И., за издръжката и възпитанието на децата. Бащата полага адекватни грижи за децата и се грижи за издръжката, възпитанието и обучението им. При тази фактическа обстановка, с оглед липсата на граждански брак между страните и фактическата им раздяла, съдът следва да се произнесе по предоставяне упражняването на родителските права на един от родителите. Поради тези обстоятелства следва и бащата да упражнява родителските права над родените от съвместното съжителство с ответницата малолетни деца, които да му бъдат предоставени с решението.

            Децата не следва да бъдат лишавани и от възможността да общуват с другия родител, поради което съдът служебно следва да определи и подходящ режим на лични контакти с майката на децата. Режимът на свиждане на децата с ответницата няма пречка да бъде в границите на обичайния, като майката може да се възползва от него доколкото има желание и се намира в страната. Видно от приетия по делото социален доклад децата са привързани към майка си и не са прекъснали връзка с нея, като в техен интерес би бил и контакта им с ответницата, доколкото по делото няма данни за неблагоприятно влияние на майката над децата. Режимът на свиждане следва да бъде определен по следния начин - да посещава и взема децата при себе си всеки първи и трети съботен и неделен ден от месеца от 8ч. На съботния до 18ч. На неделния ден, както и да ги взема при себе си по един месец от лятото, който не съвпада с годишния отпуск на бащата.

 .          Издръжка, видно от представеното по делото решение, не следва да се определя, тъй като такава е определена от съда, а няма твърдения и данни да са се изменили обстоятелствата от постановяване на съдебното решение, с което е присъдена, поради което и искане за изменение на размера и.

            Ответницата, на основание чл. 78, ал. 1 от ГПК следва да заплати на ищеца направените по делото разноски, а именно 100 лева за адвокатска защита и 25 лева заплатена държавна такса. Следва ищецът да бъде осъден да заплати по сметка на РС Първомай определено възнаграждение на особения представител на ответника, по сметка на РС Първомай, в размер на определения нормативно минимум, а именно 150 лева.

            Водим от горните съображения, съдът:

 

Р Е Ш И :

 

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права върху децата Т. Д. И. с ЕГН: ********** и В. Д. И. с ЕГН: **********, на бащата Д.Т.И., с ЕГН: **********,***.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на майката И.И.К., с ЕГН: **********,***, с децата Т. Д. И. с ЕГН: ********** и В. Д. И. с ЕГН: ********** както следва: всеки първи и трети съботен и неделен ден от месеца от 8 ч. на съботния до 18 ч. на неделния ден, както и да ги взема при себе си по един месец от лятото, който не съвпада с годишния отпуск на бащата.

ОСЪЖДА И.И.К., с ЕГН: **********,*** да заплати на Д.Т.И., с ЕГН: **********,***, направените по делото разноски в размер на 125 лева, на основание чл. 78, ал.1 от ГПК.

ОПРЕДЕЛЯ възнаграждение на назначения особен представител на ответника адвокат С. К. С. от АК Пловдив в размер на 150 лева, които да бъдат заплатени по сметка на РС Първомай от ищеца Д.Т.И., с ЕГН: **********,***.

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд Пловдив, в двуседмичен срок от съобщаването му чрез връчването му на страните.

 

Районен съдия: /п/

           ЕК/ВК