Р Е Ш Е Н И Е

№ 64

гр. Първомай, 22.12.2008 год.

 

В   И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А

 

            Районен съд Първомай, първи съдебен състав, в публично заседание на двадесет и шести ноември през две хиляди и осма година в състав:

                                                                        Съдия: Елена Калпачка

при секретаря Таня Петрова

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 196 по описа на съда за 2008г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Искове на основание чл. 58 от ЗК.

            Ищците Д. И. А. и С.Б.П. молят да бъдат отменени всички решения на Общото събрание на ППЗК “Тракия” /в ликвидация/ с. Драгойново, обл. Пловдивска, проведено на 15.05.2008 год. като незаконосъобразни, поради нарушения на реда при свикване на събранието – липса на решение от ЛС за провеждане на събрание, писмена покана до всички член-кооператори в 14 дневен срок преди провеждане на събранието, липса на кворум при провеждане на събранието, неотлагане в седмодневен срок поради това и избор на ликвидационен съвет без да е вписано като точка в дневния ред.

            Ответникът, представляван от упълномощен от представляващия кооперацията Д. И. А. процесуален представител – адв. Божинов, признава иска и моли да бъдат отменени всички взети решения на проведеното общо събрание.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, с оглед становището на страните и разпоредбите на чл. 235 от ГПК, намери за установено от фактическа и правна страна следното:

Съдът приема иска за допустим, с оглед задължителната сила на определението на въззивния съд за първоинстанционния, на осн. чл. 278, ал. 3 от ГПК.

            Безспорно между страните е, че на 15.05.2008 г. е било проведено общо събрание на ППЗК “Тракия” /в ликвидация/ с. Драгойново. Това се установява и от представеното копие от протокол на общото събрание на кооперацията. Безспорен е и факта, че за общото събрание на кооперацията не са били изпратени писмени покани на всеки от член-кооператорите, а е било разгласено, чрез поставяне на обява, съдържаща дневния ред и покана, която не съдържа дневен ред. Това се доказа безспорно от разпита на свидетелите Цветков, който заяви, че покана не е получавал и свидетеля Славова, която заяви, че покани не е имало, а е била направена устна разгласа. Също от разпита на свидетелите се установи, че събранието започнало един час по-късно, поради липса на кворум, като било взето и решение за направа на предложение до ОС Пловдив за смяна на членовете на ликвидационния съвет, въпреки, че такава точка в дневния ред нямало.

Ето защо съдът приема, че провеждането на общо събрание на кооперацията не е било съобразено с устава на кооперацията, по-точно с реда за свикването му, чл. 11, ал. 1 от него. Същият текст предвижда свикване на общо събрание на кооперацията  писмена покана, връчена на членовете най-късно 7 дни преди датата на събранието, като поканата следва да съдържа и дневния ред на събранието, а съгласно чл. 16 от ЗК – четиринадесет дни, тъй като уставът не е съобразен с действащият ЗК, но следва да се приложи законовата норма, като норма от по-висш нормативен акт. Решения, невписани в поканата за събранието се вземат само при присъствие на всички членове, съгласно чл. 16, ал. 2 от ЗК. При липса на кворум се провежда събрание след седем дни, а ако и тогава не присъстват необходимия брой членове – един час по-късно от обявения, при същия дневен ред, съгласно чл. 11, ал. 3 от Устава на кооперацията, а според закона – един час по-късно, съгласно чл. 17, ал. 2 от ЗК. Не се представиха обаче доказателства за броя на членовете на кооперацията, поради което не се установи дали е бил налице кворум или не, с оглед започване на събранието един час по-късно. Независимо от това обаче е налице нарушаване на реда на свикване на събранието, тъй като изобщо не са били изпращани писмени покани. Тъй като въпросът за законосъобразността на взетите на общото събрание решения е обусловен от редовността на свикване на общото събрание, то съдът следва да приеме, че взетите на нередовно свиканото общо събрание на кооперацията решения са незаконосъобразни.

Поради изложеното съдът счита, че искът е основателен и следва да отмени решенията, взети на общо събрание на член кооператорите на ППЗК “Тракия” /в ликвидация/ с. Драгойново, обл. Пловдивска, проведено на 15.05.2008 год. като незаконосъобразни, поради допускане на нарушения на правилата за провеждане - липса на писмена покана, връчена на членовете на кооперацията, най-късно 14 дни преди датата на събранието – чл. 11, ал. 1 от Устава на кооперацията и чл. 16 от ЗК, както и вземане на решения без необходимия кворум – чл. 16, ал. 2 от ЗК.

Тъй като няма направено искане за присъждане на разноски, то такива не следва да бъдат присъждани.

Водим от горните съображения, съдът

 

Р Е Ш И:

           

            ОТМЕНЯ решенията на Общото събрание на ППЗК “Тракия” /в ликвидация/ с. Драгойново, обл. Пловдивска,  представлявана от Д. И. А., с ЕГН: **********,***, проведено на 15.05.2008 год. като незаконосъобразни, поради допуснати нарушения на чл. 11 от Устава на кооперацията и чл. 16 от ЗК, на основание чл. 58 от ЗК.

           

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                       

                                                                        Съдия:  /п/

 

ЕК/НК