РЕШЕНИЕ

 

1

 

град Първомай, 01.09.2008 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав в открито съдебно заседание на осемнадесети август две хиляди и осма година в състав:

 

Председател

Спасимир здравчев

 

при участието на секретаря Атанаска Гаджева разгледа докладваното от Председателя гражданско дело № 176 по описа на Съда за 2008 година и за да се произнесе, взе предвид:

Иск на основание чл. 86 от СК.

Ищцата П.И.И. като майка и законен представител на малолетното си дете З.Г.К. чрез процесуалния си представител адвокат С.М. моли да бъде осъден ответникът Г.П.К. да заплаща месечна издръжка за детето в размер на 100 лева, тъй като определената от Съда първоначална издръжка от 60 лева не е в състояние да покрие нуждите му от учебници и учебни пособия, а майката не може да посрещне всички тези допълнителни разноски сама. Иска се ответникът да плаща издръжката от датата на подаване на исковата молба до навършване на пълнолетие на детето или до възникването на друга причина за изменението или прекратяването й, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, начиная от падежа до окончателното изплащане на задължението, както и да се осъди ответникът да заплати разноските по делото.

Ответникът, призован по реда на чл. 47 от ГПК, чрез назначения си служебен представител адвокат Светозар Славчев не признава иска по основание, счита го за прекомерно завишен по начина, по който е предявен, и иска неговото отхвърляне.

Съдът, като прецени събраните доказателства, с оглед становището на страните и разпоредбите на чл. 235, ал. 2 от ГПК, намери за установено от фактическа и правна страна следното:

С Решение № 21 / 14.07.2005 година по брачно дело № 24 / 2005 година на Районен съд - Първомай е одобрено споразумение, по силата на което ответникът следва да заплаща на ищцата като на майка и законна представителка на малолетното дете З.Г.К. месечна издръжка в размер на 60 лева.

При постановяване на съдебното решение детето е на 9 години, откогато изминават три години и З.К., родена на *** 1996 година, видно от удостоверението й за раждане, вече е на дванадесет години. Същата е редовна ученичка в пети клас за учебната 2007 / 2008 година, видно от представената служебна бележка № 2040 / 07.04.2008 година на *** - Първомай.

Съгласно Удостоверение изх. № 147 / 21.045.2008 година на *** – Първомай, ищцата работи като учител и за периода 03.11.2007 година – 31.03.2008 година получава брутно средно месечно трудово възнаграждение в размер на 361,20 лева.

Същевременно П.И. се подпомага за отглеждане на детето от Дирекция „Социално подпомагане” при Община Първомай с месечна сума от 25,00 лева на основание чл. 7, ал. 1 от ЗСПД, видно от писмо изх. № 1175 / 04.8.2008 година на Агенция за социално подпомагане.

От показанията на свидетеля Д.М. се установява, че ищцата живее при родителите си и те й помагат в отглеждането на детето, както и че получаваното от ищцата месечно трудово възнаграждение е по-високо в сравнение със заплащането на предишната й работа.

Съгласно разпоредбата на чл. 84 от СК, размерът на издръжката се определя според нуждите на лицето, което има право на издръжка, и възможностите на лицето, което я дължи, но за да се уважи иск по чл. 86 от СК, съгласно Постановление № 5 / 1970 година на ПВС е необходимо трайно съществено изменение на нуждите на издържания или трайна съществена промяна във възможностите на задълженото лице, т.е. е достатъчно наличието на една от двете алтернативно дадени предпоставки.

При събраните доказателства и така установените факти Съдът приема, че безспорно е налице съществена и трайна промяна на обстоятелствата от постановяване на първоначалното решение № 21 / 14.07.2005 година по брачно дело № 24 / 2005 година на Районен съд - Първомай, с което е определен размера на дължимата издръжка на детето З.К.

Въпреки че липсват доказателства за доходи на ответника, по делото се установява промяна на нуждите на издържаното дете, което е навършило дванадесет години, подлежи на задължително училищно обучение, завършило е пети клас през учебната 2007 / 2008 година, а според възрастта му нараства необходимостта от средства за пълноценна храна и облекло. Тези обстоятелства следва да се съобразят и с променената икономическа обстановка в страната с оглед настъпилите инфлационни процеси в сравнение с 2005 година, когато е постановено решението за първоначална издръжка.

При определяне размера на дължимата издръжка Съдът взема предвид, че майката работи, като получава трудово възнаграждение в размер, близък до средния за страната, при което е налице промяна и завишаване на доходите на ищцата.

Липсват доказателства за доходи на бащата, но това не го освобождава от безусловното задължение да издържа детето си. За ответника няма данни да не е трудоспособен. В изпълнение на задълженията си по чл. 82, ал. 1 от СК следва да работи и получава поне около минималната работна заплата за страната, или около 220 лева.

Същевременно е задължение и на двамата родители да се грижат за ненавършилите пълнолетие деца, т.е. и двамата родители трябва да посрещнат нарасналите нужди и потребности на децата си в следствие на промените във възрастта им и в социално-икономическите условия в страната.

При съблюдаване на изискванията на чл. 85, ал. 1 от СК и в съответствие с актуалната редакция на Постановление № 38 на МС от 01.07.1985 година, по силата на което размерът на месечната издръжка, която родител дължи на ненавършило пълнолетие дете, се определя в зависимост от нуждите на детето и от възможностите на родителя в абсолютно число в границите от 30 до 80 лева, Съдът намира, че за нормалното отглеждане на дванадесетгодишната Златомира Георгиева Коралова е необходима сумата от 120 лева, в каквато насока са и доводите на процесуалния представител на ответника.

Като отчита обстоятелството, че лична грижа за малолетната полага майката и родителите й, а за бащата се установява, че не се интересува от нуждите на детето си и не участва активно в отглеждането и възпитанието му, настоящата инстанция намира, че ответникът следва да заплаща месечно сумата от 70 лева, а останалите 50 лева, като се отчита и фактът, че същата се подпомага по чл. 7, ал. 1 от ЗСПД, да се поемат от ищцата.

Издръжката в новия размер се дължи от датата на завеждане на делото – 07.05.2008 година – до настъпване на обстоятелства за прекратяване на плащането й или промяна на размера й.

Исковата претенция в останалата си част до 100 лева е завишена и следва да се отхвърли.

Ответникът следва да заплати държавна такса в размер на 4 % върху тригодишните платежи на новоопределения размер на ежемесечната издръжка.

Следва да се отхвърли претенцията за разноски от страна на ищцата, тъй като по делото няма представени доказателства за направени такива.

На основание чл. 242, ал. 1 от ГПК следва да се допусне предварително изпълнение на Решението в частта му за присъдената издръжка.

Воден от горното, Съдът

 

РЕШИ:

 

Изменя размера на присъдената с Решение № 21 / 14.07.2005 година по брачно дело № 24 / 2005 година на Районен съд - Първомай издръжка на малолетната З.Г.К. с ЕГН **********, като я увеличава от 60,00 (шестдесет) на 70,00 (седемдесет) лева, и отхвърля исковата претенция в останалата й част до 100,00 лева като неоснователна.

Осъжда Г.П.К., ЕГН **********,***„***” № 12 да заплаща на З.Г.К., ЕГН **********,***„***” № 43, чрез законния й представител П.И.И., ЕГН ********** (майка на детето) увеличената месечна издръжка в размер на 70,00 (седемдесет) лева, считано от 07.05.2008 година до навършване на пълнолетие на детето или до възникването на друга причина за изменението или прекратяването й, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, начиная от падежа до окончателното изплащане на задължението.

Осъжда Г.П.К., ЕГН **********,***„***” № 12 да заплати по сметка на Районен съд – Първомай държавна такса в размер на 100,80 лева (сто лева и осемдесет стотинки).

Отхвърля като недоказана исковата претенция за присъждане на деловодни разноски.

Допуска предварително изпълнение на Решението в частта му за присъдената издръжка.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд - Пловдив в 14-дневен срок от датата на обявяването му – 01.09.2008 година.

 

 

 

 

 

 

Председател:

(п)

СЗ / АГ