РЕШЕНИЕ

 

№ 12

 

град Първомай, 08.04.2008 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав в открито съдебно заседание на осми април две хиляди и осма година в състав:

 

Председател

спасимир здравчев

 

при участието на секретаря Атанаска гаджева и прокурора Миглена кирова, разгледа докладваното от Председателя гражданско дело № 157 по описа на Съда за 2008 година и за да се произнесе, взе предвид:

Искане на основание чл. 28, ал. 1и чл. 27, ал. 2 във връзка с чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето.

Дирекция „Социално подпомагане” при Община Първомай иска настаняване на непълнолетния К.А.Д. с ЕГН ********** в семейството на леля му по бащина линия Е.А.Д. с ЕГН ********** за срок от една година или до промяна на обстоятелствата от значение за случая по преценка на Съда с оглед на най-добрия интерес на детето.

В съдебно заседание представителят на Дирекцията поддържа молбата, като прави уточнение настаняването да е за срок до навършване на пълнолетие на детето с оглед най-добрия интерес за него, или до промяна на обстоятелствата за настаняването.

Прокурорът счита, че искането е основателно и че е в изключителен интерес на детето да бъде настанено в семейна среда до навършване на пълнолетие или до промяна на обстоятелствата за това, като най-подходящо за случая е семейството на леля му по бащина линия Е.А.Д..

Непълнолетният К.А.Д. изразява желание да бъде настанен у леля си Е.Д.. Разказва, че ходи редовно на училище, получава добри оценки и че са му осигурени подходящи битови условия.

Майката В.Х.Д. заявява, че синът й К. е при леля си от едногодишна възраст. Не се отказва от него, но твърди, че той не иска да живее с нея. Същевременно майката моли детето да бъде настанено не за една година, както предлага Дирекцията, а до навършване на пълнолетие, за да не се разкарва всяка година до съда.

Лелята Е.А.Д. изявява желание да полага грижи за К., тъй като го отглежда от бебе, и му осигурява дрехи, храна и учебни пособия.

Експертът Нели П. поддържа социалния доклад, твърди, че емоционалната връзка между В.Д. и К.Д. е прекъсната, поради това, че живеят разделени от години, а е налице емоционална връзка между детето и леля му Е..

Като прецени събраните доказателства, с оглед на становището на страните и разпоредбите на чл. 235 от ГПК, Съдът намира за установено от фактическа и правна страна следното:

К.А.Д. с ЕГН **********,***, област Пловдив, улица 32 № 11, е роден в град Пловдив от майка В.Х.Д. с ЕГН ********** и с баща А.А.Д. с ЕГН **********, като родителите от брака си имат още две деца – Гроздана А.Д. с ЕГН ********** и Кольо А.Д. с ЕГН **********, близнак на К. - и живеят в семейно жилище в село О., община Родопи, област Пловдив.

Бащата А.А.Д. умира на 28.01.2005 година, след което съпругата и децата му Гроздана и Кольо заживяват в град Стамболийски, а К. ***.

Това е поводът през лятото на 2006 година отдел „Закрила на детето” към Дирекция „Социално подпомагане” при Община Родопи да започне работа по случая, който по-късно прехвърля на отдел „Закрила на детето” – Садово към Дирекция „Социално подпомагане” – Първомай, тъй като К.А.Д. заживява при близките си по бащина линия в село Б., община Садово, област Пловдив.

След извършено проучване на обстоятелствата и във връзка с факта, че по данни на отдел „Закрила на детето” при Община Родопи майката отказва да се грижи за детето, на основание чл. 26 от ЗЗД с Решение № 9 на Районен съд - Първомай от 13.02.2007 година за срок от една година К. е настанен в семейството на И.А.Т. – чичо по бащина линия.

След изтичане на срока на настаняването социален работник провежда разговори с И.Т. и В.Г., които заявяват, че не желаят повече К. да бъде настанен в семействата им и като причина за това изтъкват, че децата им не се разбират с него.

За отглеждането на К. изявява желание да се грижи леля му по бащина линия Е.А.Д. с ЕГН **********, която не е неомъжена и няма собствени деца. Тя живее в семейно жилище заедно с майка си и семействата на братята си. Грижи се за К. дълго време преди това - още когато е бил в село О., но тогава не се чувства уверена, че може да полага грижи за отглеждането му. Останалите близки я подкрепят в това й желание и нямат нищо против К. да бъде настанен при нея за отглеждане, който от своя страна също споделя, че е свикнал много с леля си и желае да остане при нея. Както и при първото настаняване, той отказва при евентуално желание от страна на майка му да се върне при нея. Споделя, че двамата не са се разбирали никога и че връзката между тях е прекъсната. По време на пребиваването му в семейството на чичо му тя не го търси, не го посещава и не се интересува от него. Виждал я е за последно на делото по настаняването му в началото на 2007 година.

Във връзка с определянето на предстоящата мярка за закрила е проведено повторно проучване на майката В.Х.Д. относно родителския й капацитет. По данни на отдел „Закрила на детето” към Дирекция „Социално подпомагане” - Стамболийски тя живее в малка незаконна постройка заедно със сина си Кольо Д., брат близнак на К., при задоволителни материалнобитови условия. Дъщеря й Гроздана Д. е омъжена. В.Д. е безработна, регистрирана в Бюро по труда. Доходите на семейството са от месечна помощ по чл. 9 от ППЗСП в размер на 32,86 лева и наследствената пенсия на Кольо Д. в размер на 77,14 лева. В.Д. се води на учет в ОДПЗС - Пловдив с диагноза паническо разстройство, невроза. Майката декларира, че няма възможност да се грижи за сина си К. и е съгласна той да бъде настанен в семейството на леля си Е.А.Д..

С оглед горните обстоятелства отдел „Закрила на детето” преценя, че детето К.А.Д. е в риск и че съществува реална опасност за физическото и психическото му здраве. Майката няма желание и възможност да се грижи за него, семейството, при което е бил настанен на основание чл. 26 от ЗЗД, също не желае да полага грижи за него.

Със Заповед № 6 / 22.02.2008 година на Директора на Дирекция „Социално подпомагане” при Община Първомай спрямо детето е предприета мярка за закрила по чл. 4, ал. 1, т. 2 от ЗЗД и е настанено в семейството на леля си по бащина линия Е.А.Д. с ЕГН **********.

Съдът намира, че в изключителен интерес на К.А.Д. е да бъде настанен в семейна среда, в която ще му се осигури добро социално развитие и задоволяване на свързаните с него физиологични, психологически и образователни нужди и искането за прилагане на мерки за закрила при хипотезата на чл. 26, ал. 1, предложение първо от Закона за закрила на детето се явява основателно е следва да се уважи.

Фактическото положение към момента е, че К.А.Д. е настанен по административен ред в семейството на леля си и няма причина да бъде преместван в друго семейство или в специализирано заведение.

Настаняването при лелята следва да е до навършване на пълнолетие или до настъпване на основания за неговото прекратяване по смисъла на чл. 29 от Закона, в каквато насока са и исканията на страните.

Воден от горното и на основание чл. 28, ал. 3, 4 и 5 от Закона за закрила на детето, Съдът

 

РЕШИ:

 

Настанява непълнолетния К.А.Д. с ЕГН ********** в семейството на Е.А.Д. с ЕГН ********** ***, област Пловдив, до навършване на пълнолетие или до настъпване на основания за прекратяване на настаняването на основание чл. 29 от Закона за закрила на детето.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд - Пловдив в 7-дневен срок от получаване на съобщението до страните за изготвянето му.

 

 

 

Председател:

(п)

СЗ / АГ