Р Е Ш Е Н И Е

57

гр. Първомай, 24.10.2008 год.

 

В   И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А

 

Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на двадесет и четвърти октомври през две хиляди и осма година в състав:

                                                                                    Съдия: Елена Калпачка

при секретря Таня Петрова

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 154 по описа на съда за 2008 г.

за да се произнесе, взе предвид:

Искове на основание чл. 106, ал. 5 от СК и чл. 82 от СК за промяна на постановените с решение № 10 / 28.03.2007 год. по бр. дело № 42/2006 год. на РС Първомай, родителските права върху родените по време на прекратения брак на страните деца и мерките за упражняването им.

Ищецът моли съда да постанови промяна в определените мерки по чл. 106 от СК, като му бъде предоставено упражняването на родителските права върху родените от прекратения му с ответницата брак деца И. и Б., същата да бъде осъдена да му заплаща месечна издръжка по 60 лева за всяко дете, поради изменения на условията при които са постановени тези мерки. Претендира направените разноски в производството.

Ответникът, призован по реда на чл. 47, ал. 1 от ГПК, не се яви, назначен бе особен представител по реда на чл. 47, ал. 6 от ГПК - адв. З.Т.. Представителят заяви, че не признава иска и същият е останал недоказан, като моли съда да постанови акт съобразен с интересите на децата.

Съдът, като прецени събраните доказателства, с оглед становището на страните и разпоредбите на чл. 235 от ГПК, намери за установено от фактическа и правна страна следното:

С решение № 10 / 28.03.2007 год. по бр. дело № 42/2006 год. на РС Първомай съдът е постановил упражняване на родителските права върху родените от прекратения брак на страниде деца от майката, като на бащата е определен режим на лични контакти и заплащане на издръжка от ищеца. Делото е приключило с решение, влязло в законна сила на 17.04.2007 год. За да предостави упражняването на родителските права на майката Съдът е взел предвид, че бащата, както и майката са извън страната, а децата живеят при баба си по майчина линия. Други обстоятелства, обосноваващи предоставяне упражняването на родителските права на ответницата не са били доказани в производството, видно от мотивната част на представеното копие от цитираното решение, прието като доказателство по делото.

От разпита да доведения свидетел на ищеца се установи, че децата са били гледани от майката на ищеца от “раждането им”. Заяви, че както ответницата, така и майка и работят в чужбина и живят там, в Република Гърция. Заяви, че майката на ищеца се грижи много добре за децата, както и ищеца, който според нея има по-големи възможности да се грижи за тях и да ги издържа. Заяви, че дацата се поддържат със средства от баба си и баща си, а майка им праща пари и подаръци само за празниците. Заяви, че е чула, че ответницата има друг мъж в Република гърция и друго дете, за което се грижи.

От представеното удостоверение от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” гр. Първомай е видно, че детето М.М. е записан в четвърти клас и посещава редовно учебните занятия.

От приетия по делото социален доклад е видно, че децата живеят с баба си по бащина линия, привързани са и към двамата родители, но са свикнали с баба си и с нея се чувстват добре. Имат нормални условия за отглеждане в кщата, където живеят.

Изслушано в съдебно заседание бе и детето И. Той заяви, че се чувства добре, винаги с брат му ги е гледала баба му и на нея разчита за всичко, както и на баща си. Чувства се добре, не ходи на училище, но мисли отново да се запише.

Искът за промяна на мерките относно упражняване родителските права над родените от брака на страните деца Иван и Борислав е допустим. Произнасянето на съда по отношение упражняването на родителските права и задължения не се ползва със сила на пресъдено нещо, а само с изпълнителна такава, тъй като това е акт на спорна съдебна администрация. Като такъв подлежи на пререшаване от съда при изменение на обстоятелствата, при които е постановен. Тези обстоятелства следва да са променени съществено и във всички случаи да се отразяват на ефикасността на постановените мерки, което да налага промяната им в интерес на детето.

Такова съществено изменение на обстоятелствата от постановяване на предходното съдебно решение се доказа в настоящото производство. При постановяване на съдебното решение, с което е предоставено упражняването на родителските права над децата на майка им, е взето предвид обстоятелство, че родителските грижи се упражняват от бабата по майчина линия, представителя на бащата не е възразил относно това родителските права да бъдат предоставени на майката и тъй като и двамата родитеи не са били в страната, съдът е счел, че целесъобразно и в интерес на децата ще бъде да предостави родителските права на майката. Към приключване на устните състезания в настоящото производство се установи, че бащата се е установил да живее в страната. Майката не е в страната, живее в република Гърция. Със свидетелските показания се установи, че грижите за децата винаги са били упражнявани от майката на ищеца, като за децата са били полагани адекватни грижи и имат нормални условия за живот. Установи се, че са привързани към родителите си. Установи се и съществена промяна на обстоятелствата от постановяване на предодното съдебно решение и в отношението на бащата към децата, който заяви пред съда възможности за полагане на грижи и упражняване на родителските права и желание да се установи за постоянни да живее в страната, за да може да се грижи за децата си.

Установи се по безспорен начин, че в интерес на децата е да бъдат отгеждани и живеят при баща си, с която имат изградена емоционална връзка, той има желанието и възможностите да се грижи за тях и да им усигури нужните условия за оглеждане.

Ето защо съдът счете, че е налице нужда от промяна на постановеното упражняване на родителските права и мерките по упражняването им, тъй като е налице съществено изменение на обстоятелствата и промяната ще бъде в интерес на децата.

Поради изложеното съдът счита, че предявения иск е основателен и доказан и като такъв следва да бъде уважен.

На майката следва да бъде определен режим на лични контакти, който може да бъде в рамките на обичайния, тъй като се доказа, че децата са привързани и към нея, въпреки, че не живее в страната. Ето защо следва да бъде определен режим на свиждане всяка първа и трета събота и неделя от 8.00 часа на съботния ден до 19 часа на неделния, както и по един месец от лятото, който не съвпада с гошния платен отпуск на майката.

Следва съдът, с оглед разпоредбата на чл. 106 от СК, следва да постанови мерките по упражняване на родителските права и да определина издръжка, която майката да заплаща на ищеца, като на баща и законен представител на малолетните си деца. Ищецът не представи доказателства за доходи или наличието на трудово правоотношение. За ответницата също няма данни дали работи и какви средства получава. Следва съдът да вземе предвид, че ответницата има задължения и за издръжка на роденото дете от съвместното съжителство с друг мъж. С оглед възможностите на родителите и нуждите на децата съдът следва да определи размер на дължимата издръжка, съгласно Постановление № 38 на МС от 1.07.1985 г. за установяване границите на издръжката на ненавършилите пълнолетие деца по чл. 85, ал. 1 от Семейния кодекс. Детето И. е на петнадесет години 9 месеца. Не посещава училище. Има нужда в пари и грижи около 80 лева месечно, от които 40 може да поеме бащата, който ще упражнява и грижите по отглеждане и възпитание на детето, а майката може да пеме останалите 40 лева, тъй като има данни за наличие на задължения за издръжка и на друго дете. За детето Б. са необходими в пари и грижи, съобразно възрастта му, също около 80 лева, тъй като посещава училище, независимо от това, че възрастта му е по-ниска - 12 години,  които също следва да се поемат от двамата родители по равно. Издръжката се дължи от влизане на решението в сила, до настъпване на пълнолетие или друга причина за прекратяването или изменяването й, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, начиная от падежа до окончателно изплащане на задължението.

Ответницата следва да заплати на ищеца направените от него разноски по водене на делото в размер на 30 лева държавна такса за образуване на производството и 5 лева направен разход за заплатено от него съдебно удостоверение. Следва да бъде осъдена ответницта да заплати и държавна такса върху така определения размер на месечни издръжки.

            Водим от горните съображения, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ИЗМЕНЯ постановените мерки тносно упражняване на родителските права, постановени с решение № 10 / 28.03.2007 год. по бр. дело № 42/2006 год. на РС Първомай, като

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права върху децата И. М. И., с ЕГН: ********** и Б. М. И., с ЕГН: ********** на ищеца М.И.М., с ЕГН: **********,*** А, с право на майката Р.А. М., с ЕГН: **********,***, да ги вижда и взема при себе си всеки първи и трети съботен и неделен ден от месеца от 8 ч. на съботния ден до 19ч. на неделния ден, както и по един месец от лятото, който да не съвпада с отпуска на бащата.

ОСЪЖДА Р.А. М, с ЕГН: **********,***, да заплаща на М.И.М., с ЕГН: **********,*** А, като на баща и законен представител на децата И. М. И., с ЕГН: ********** и Б. М. И., с ЕГН: **********, по 40  лева месечна издръжка за всяко от тях, начиная от влизане на решението в сила до настъпване на пълнолетие или друга причина за прекратяването или изменяването й, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, начиная от падежа до окончателното изплащане на задължението, като исковете в останалата им част отхвърля.

            ОСЪЖДА Р.А. М., с ЕГН: **********,***, да заплати на М.И.М., с ЕГН: **********,*** А, сумата от 35  лева, представляваща разноски по делото, на осн. чл. 78, ал. 1 от ГПК.

ОСЪЖДА Р.А. М., с ЕГН: **********,***, да заплати по сметка на РС Първомай държавна такса върху размера на присъдената издръжка в размер на 115,20 лв.

            РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред ПОС в двуседмичен срок от съобщаването му, чрез връчване препис на страните.

 

                                                                             Съдия: /П/

 

ЕК/НК