О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

гр.Първомай, 13.03.2008г.

 

Първомайският районен съд – първи състав, в закрито съдебно заседание на тринадесети март през две хиляди и осма година, с

 

                                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАЛИН КУНЧЕВ

 

като разгледа гр.дело № 151 по описа на съда за 2008г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.18, вр. с чл.4 от ЗЗСДН.

Постъпила е молба от Д.З.С., с ЕГН: **********, като майка и законен представител на А.Е.С., с ЕГН: **********,***, с която е поискано спешно съдействие и помощ, поради извършено спрямо малолетното дете домашно насилие от страна на баща й /негов дядо/ З.А.Т., с ЕГН: **********, живущ на същия адрес.

Към молбата е приложена и декларация по чл.9, ал.3 от ЗЗСДН.

Съдът, като взе предвид молбата и приложените нея доказателства, приема за установено следното:

Видно от представените в заверени преписи удостоверения за раждане моли-телката е майка на пострадалото от домашното насилие малолетно дете, а извършите-лят – неин баща, съответно – дядо на Атанас, като и тримата живеят в едно домакинст-во, следователно С. се явява легитимирана да подаде молбата и да търси защита по реда на чл.8, т.3, вр. с чл.3, т.4 от ЗЗСДН.

В подкрепа на твърденията си в жалбата за извършено домашно насилие моли-телката е представила декларация по чл.9, ал.3 от ЗЗСДН, с която удостоверява, че на 05.03.2008г. баща й З.Т. е осъществил домашно насилие, изразяващо се в заплахи с физическа разправа, псувни и изгонване от съвместно обитаваното жилище, по отношение на малолетното й дете и негов внук Атанас. Същата, Съдът цени на осно-вание чл.13, ал.3 от ЗЗСДН.

С оглед на така изложените факти, Съдът намира, че са налице данни за пряка и непосредствена последваща опасност за живота и здравето на пострадалото лице, тъй като то и извършителят живеят под един покрив, а и предстоящото съдебно производ-ство евентуално би ескалирало насилие в една по-висока степен, поради което ще след-ва да се издаде заповед за незабавна защита на молителката по смисъла на чл.18, ал.1 от ЗЗСДН, с прилагане кумулативно на мерките по чл.5, ал.1, т.1, т.2 и т.3 от ЗЗСДН до приключване на производството с влязъл в сила съдебен акт.

Водим от горното, Съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

ЗАДЪЛЖАВА З.А.Т., с ЕГН: **********,***, да се въздържа от домашно насилие спрямо вну-ка си А.Е.С., с ЕГН: **********,***.

ОТСТРАНЯВА З.А.Т. от съвместно обитаваното с внука му А.Е.С жилище, находящо се в *****, до приключване на производството по настоящото дело с влязъл в си-ла съдебен акт, като му дава еднократна възможност – в присъствието на служител на МВР, да вземе от жилището личните си вещи от първа необходимост.

ЗАБРАНЯВА на З.А.Т. да приближава горепосоченото жи-лище, както и училището, в което А.Е.С., е ученик – в *****, до при-ключване на производството по делото с влязъл в сила съдебен акт.

Да се издаде заповед за незабавна защита, в която да се впише, че при неизпъл-нение на същата нарушителят ще бъде задържан от органите на МВР, съгласно чл.21, ал.2 от ЗЗСДН.

Препис от заповедта да се изпрати на РПУ на МВР гр.Първомай за изпълнение съгласно чл.21, ал.1 от ЗЗСДН.

Насрочва делото за разглеждане в открито съдебно заседание на 09.04.2008г. от 11.30 часа, за която дата да се призоват страните. Копие от молбата и приложените към нея доказателства да се връчат на ответника със задължение най-късно до датата на заседанието да представи своите доказателства.

Да се изиска от РПУ на МВР гр.Първомай заверен препис от образуваната във връзка с инцидента на 05.03.2008г. преписка.

 

Определението не подлежи на обжалване.

 

                                                                                           Съдия: