Р Е Ш Е Н И Е

№ 16

гр. Първомай, 16.04.2008 год.

 

В   И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А

 

            Районен съд Първомай, първи съдебен състав, в публично заседание на седми април през две хиляди и осма година в състав:

                                                                                    Съдия: Елена Калпачка

при секретаря Мария Запрянова

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 144 по описа на съда за 2008 г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Субективно съединени искове за увеличаване на издръжка от 55 на 80 лева, на основание чл. 86 от СК.

            Ищците П.Д.Д. и И.Д.Д., със съгласието на майка си Н.П.Т., молят да се увеличи размера на присъдената по гр. дело № 134/04 г. издръжка от по 55 на по 80 лева, изплащана от ответника на Н.П.Т. като на майка и законна представителка на родените от прекратеният им брак деца. В молбата се сочи, че поради изменената икономическа обстановка и поради възрастта и обучението на ищците нуждата от издръжка е пораснала.

            Ответника призна иска по основание, оспорва размера, която твърди, че е прекомерно завишен.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, с оглед становището на страните и разпоредбите на чл. 188 от ГПК, намери за установено от фактическа и правна страна следното:

С решение № 38 / 08.12.2004 г, по гр. дело № 134 / 04 г. РС Първомай е изменил присъдената с решение № 39 / 07.05.3002 г., по гр. дело № 397 / 91 г. на РС Първомай издръжка, която е бил осъден ответника да заплаща на Н.Т., като на майка и законна представителка на малолетните деца И. и П., като е увеличил размерът и от 45 лева на по 55 лева за всяко от децата, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, до пълното изплащане на задължението, от 07.10.2004 год. до навършване на пълнолетие или друга причина за прекратяване или изменяне на издръжката.

За да постанови акта съдът се е съобразил с възрастта на децата, икономическата обстановка в страната, това, че и двамата родители са имали сключен друг брак и родено от този брак дете. Детето И. е било на дванадесет години, а детето П. на десет години и 10 месеца. Ищцата не е представила доказателства за твърдението си, че не получава месечни доходи, а ответника е получавал средно месечно възнаграждение в размер на 586 лева. Съдът е приел, че за всяко от децата са необходими месечно по 100 лева, като майката следва да поеме 45, а останалите се поемат от бащата, който не упражнява непосредствено грижи по отглеждане на детето.

От постановяване на това решение за изменение на издръжката са изминали три години и пет месеца. Децата са станали непълнолетни. П.Д. е навършил 14 години, а И.Д. – 15 години и пет месеца, видно от представените удостоверения за раждане № ******/********** год. и удостоверение за раждане № ******/********** год. на Община Кърджали. Ищецът е ученик в седми клас за учебната 2007/2008 год., дневна форма на обучение, видно от представеното удостоверение № 191/06.02.2008 год. на ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” с. Караджалово, общ. Първомай. Ищцата е редовна ученичка в 9 клас за учебната 2007/2008 год., видно от служебна бележка № У-39/25.01.2008 год. на ПГСС “Васил Левски” гр. Първомай.

Майката, при която децата живеят и която осъществява непосредствените грижи за отглеждането им, работи по трудово правоотношение от 24.07.2007 год. и получава средно месечно възнаграждение за последните шест месеца в размер на 240 лева, видно от приетата служебна бележка № 16/04.04.2008 год. на “Тер – М” ЕООД Пловдив. Съпругът и също работи в тази фирма и получава трудови доходи, видно от представеното удостоверение от “Тер – М” ЕООД Пловдив.

Бащата – ответник е получил средно месечно възнаграждение за последните шест месеца в размер на 798 лева, съгласно приетото удостоверение № 2970 / 10.03.2008 год. на ОДП Кърджали. Има сключен последващ брак и родено от него дете, което е ученик в първи клас за учебната 2007/2008 година, видно от представеното удостоверение № 1433/18.03.2008 год. на СОУ “Петко Рачов Славейков” гр. Кърджали, удостоверение за сключен граждански брак и удостоверение за раждане.

При събраните доказателства и така установените факти, съдът приема, че е налице съществена и трайна промяна на обстоятелствата от постановяване на решение № 38 / 08.12.2004 г, по гр. дело № 134 / 04 г. РС Първомай, с който е изменен размерът на дължимата издръжка на децата И. и П.. При постановяването му законната представителка на децата не е работела, а към настоящия момент работи и получава трудово възнаграждение от около 240 лева месечно. Задълженията за издръжка на дете от последващ брак са били взети предвид при определяне на размера на издръжката, поради което не може да се счете, че е ново обстоятелство. Ответникът е получавал средно месечно възнаграждение в размер на 586 лева, а към последните шест месеца – 798 лева, като месечните му трудови доходи са се увеличили с 203 лева. Фактите, че ответникът ползва ведомствено жилище и има друг брак с родено от него дете, за което има задължение за издръжка съдът е взел предвид при постановяване на предходното решение за определяне размерът на дължимата издръжка. Ново обстоятелство е това, че детето е ученик в първи клас.

При определяне размерът на издръжката съдът следва да се съобрази с нуждите на децата и възможностите на техните родители, а при преценката да измени нейният размер – дали са настъпили трайни и съществени промени в обстоятелствата, формирали решението на съда при постановяване на първоначалният и размер. Действително от постановяване на решението за изменение на издръжката до сега са изминали повече от три години. Децата са станали непълнолетни, като продължават образованието си. С нарастване на възрастта са нараснали трайно и нуждите им от средства за издръжка. Други доказателства за съществено изменение на нуждите им от издръжка не се посочиха. Поради това съдът приема, че е настъпила трайна промяна в нуждите на децата от издръжка. Такава промяна е настъпила и във възможността на родителите да дават издръжка. Майката работи и получава трудово възнаграждение в размер на 240 лева средно на месец, като при постановяване на предходното съдебно решение съдът е приел, че като работоспособна и в изпълнение на задължението си да издържа своите малолетни деца е длъжна да работи и получава доход около 317 лева – средната работна заплата за страната, към момента на постановяване на решението. Доходите на ответника са нараснали с 203 лева средно на месец. С тези факти следва да се съобрази съда при определяне на размера на издръжката на децата.

При определяне размера на дължимата, издръжка съдът следва да съобрази законоустановения, съобразно Постановление № 38 на МС от 1.07.1985 г. за установяване границите на издръжката на ненавършилите пълнолетие деца по чл. 85, ал. 1 от Семейния кодекс, размер на издръжката на дете. Съгласно чл. 1 от цитирания акт "Размерът на месечната издръжка, която родител дължи на ненавършилото пълнолетие дете, се определя в зависимост от нуждите на детето и от възможностите на родителя в абсолютно число в границите от 30 до 80 лв." Майката получава средно месечно 240 лева, а ответникът получава около 798 лева средно месечно възнаграждение. При новите обстоятелства, съдът приема, че за непълнолетните И. и П., тъй като няма съществена разлика във възрастта им, а и не са налице доказателства за разлика в нуждите им, са необходими с оглед на нуждите им и възможността на родителите им месечно по 120 лева. Майката, която упражнява и непосредствените грижи за децата, може да поеме 50 лева от тях, а останалите 70 лева следва да се поемат от бащата, който и получава по-високи доходи и не полага непосредствени грижи за отглеждане на децата. До този размер исковете следва да бъдат уважени, а в останалата част – отхвърлени като завишени.

Поради горното съдът счита, че следва да уважи частично предявения иск за изменяне на издръжка, която ответникът по силата на съдебно решение № 38 / 08.12.2004 г, по гр. дело № 134 / 04 г. РС Първомай е осъден да заплаща за своите деца, които са непълнолетни, към момента на предявяване на иска са навършили 14 годишна възраст и съдът следва да постанови издръжката да се изплаща лично на тях със съгласието на майка им. Така изменената издръжка се дължи начиная от завеждане на иска – 29.02.2008 год., ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, до навършване на пълнолетие или друга причина за прекратяването или изменянето й.

Ответника следва да заплати държавна такса за уважения размер на двата иска в размер на 43,20 лв. Ответникът моли разноските по делото да бъдат поети от ищците, но съобразно чл. 83, ал. 1, т. 2 от ГПК ищците по искове за издръжка са освободени от заплащане на такси и разноски в производството по делата, поради което и ответникът следва да заплати съответната държавна такса върху уважения размер на всеки от исковете.

Водим от горните съображения, съдът

Р Е Ш И :

 

ИЗМЕНЯ размера на присъдената с решение № 38 / 08.12.2004 г, по гр. дело № 134 / 04 г. по описа на Районен съд Първомай издръжка, която Д.И.Д., с ЕГН: **********,***, е осъден да заплаща на Н.П.Т., с ЕГН: **********,***, обл. Пловдивска, като на майка и законна представителка на малолетния П.Д.Д., с ЕГН: **********, като увеличава месечната издръжка от 55 лева на 70 /седемдесет/ лева, начиная от 29.02.2008г. до настъпване на пълнолетие или друга причина за прекратяването или изменяването й, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, начиная от падежа до окончателно изплащане на задължението, като постановява издръжката да се изплаща на П.Д.Д., с ЕГН: **********, със съгласието на майка му Н.П.Т., а иска в останалата му част до 80 лева отхвърля.

 

ИЗМЕНЯ размера на присъдената с решение № 38 / 08.12.2004 г, по гр. дело № 134 / 04 г. по описа на Районен съд Първомай издръжка, която Д.И.Д., с ЕГН: **********,***, е осъден да заплаща на Н.П.Т., с ЕГН: **********,***, обл. Пловдивска, като иа майка и законна представителка на И.Д.Д., с ЕГН: **********, като увеличава месечната издръжка от 55 лева на 70 /седемдесет/ лева, начиная от 29.02.2008г. до настъпване на пълнолетие или друга причина за прекратяването или изменяването й, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, начиная от падежа до окончателно изплащане на задължението, като постановява издръжката да се изплаща на И.Д.Д., с ЕГН: **********, със съгласието на майка и Н.П.Т., а иска в останалата му част до 80 лева отхвърля.

 

Осъжда Д.И.Д., с ЕГН: **********,***, да заплати по сметката на РС Първомай държавна такса в размер на 43.20 лв.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                               Съдия: (п)

 

ЕК / ТП