Р Е Ш Е Н И Е

14

гр. Първомай, 08.04.2008 год.

 

В   И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на втори април през две хиляди и осма година в състав:

                                                                        Съдия: Елена Калпачка

при секретаря Таня Петрова

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 127 по описа на съда за 2008г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Иск за увеличаване на месечна издръжка от 50 на 80 лева.

            Ищцата, като майка и законна представителка на малолетното си дете Д. моли да бъде осъден ответника да и заплаща месечна издръжка за детето в размер на 80 лева, тъй като бащата не проявява никакъв интерес към детето, не се грижи за него и не му изпраща средства.

            Ответникът признава иска по основание, твърди, че няма възможност да дава издръжка, тъй като е без никакви средства.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, с оглед становището на страните и разпоредбите на чл. 188 от ГПК, намери за установено от фактическа и правна страна следното:

            Искът е с правно основание чл. 86 от СК. Въпреки, че не е изрично посочено в исковата молба, с оглед изписаното правно основание и наличните твърдения, съдът прие, че се касае за иск за увеличение на издръжка, поради промяна на обстоятелствата при първоначалното и определяне.

            С решение № 31 / 19.05.2001г. по гр. дело № 703/2000 г. на РС Първомай съдът е осъдил ответника да заплаща на ищцата, като на майка и законна представителка на малолетното дете Д., месечна издръжка в размер на 50 лева. По време на постановяване на съдебното решение детето е било на 5 години и 7 месеца. Ищцата е била безработна, получавала е наследствена пенсия. Ответникът също е бил безработен, не е представил доказателства за това.

От постановяване на това решение са изминали шест години и десет месеца. През това време детето Д., родено на 16.10.1995 год., е станало на дванадесет години и пет месеца, видно от представеното удостоверение за раждане от ********** год. на Община Първомай. Детето е ученичка в шести клас за учебната 2007/2008 год., видно от представената служебна бележка № 321/31.01.2008 год. на ОУ “Христо Ботев” с. Градина, общ. Първомай. Ищцата не работи, получава лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване за намалена работоспособност от 50% до 70,99% до 01.04.2009 год., в общ размер на 91,80 лв. Не се представиха други доказателства за доходи и имущество. Не се представиха такива доказателства за доходи и имущество и на ответника. Същият твърди, че не получава никакви доходи.

При събраните доказателства и така установените факти, съдът приема, че е налице съществена и трайна промяна на обстоятелствата от постановяване на първоначалното решение № 31 / 19.05.2001г. по гр. дело № 703/2000 г. на РС Първомай, с което е определен размера на дължимата издръжка на детето Д..

Ищцата получава пенсия за инвалидност, поради намалена трудоспособност. Липсват доказателства за доходи на ответника. Съществено са изменени нуждите на издържаното дете, което е навършило 12 години, подлежи на задължително училищно обучение, ученик е в 6 клас за учебната 2007/2008 год., а и възрастта му обуславя по-голяма необходимост от средства. Следва тези обстоятелства да се съобразят и с променената икономическа обстановка в страната, която е съществено изменена от 2001 год, когато е постановено решението за първоначална издръжка, с оглед настъпилите инфлационни процеси.

При определяне размерът на дължимата издръжка съдът взема предвид, че майката не работи, поради инвалидност с намалена работоспособност, получава пенсия в размер на 91,80 лева, а бащата твърди че е безработен и не получава доходи. И двамата родители не работят, но това не ги освобождава от задължението им да издържат детето си. При ищцата обаче са настъпили промени в работоспособността, което ограничава възможността и да работи и получава средства. За ответника няма данни да не е трудоспособен. В изпълнение на задълженията си на осн. чл. 82 следва да работи и получава около средната работна заплата за страната, или около 420 лв. Не се доказа възможността на страните да осигуряват издръжката на детето си чрез други доходи или имущества.

Съгласно Постановление № 38 на МС от 1.07.1985 г. за установяване границите на издръжката на ненавършилите пълнолетие деца по чл. 85, ал. 1 от Семейния кодекс, с последно изменение, обн., ДВ, бр. 117 от 17.12.2002 г., в сила от 17.12.2002 г., размерът на месечната издръжка, която родител дължи на ненавършило пълнолетие дете, се определя в зависимост от нуждите на детето и от възможностите на родителя в абсолютно число в границите от 30 до 80 лв.

При новите обстоятелства съдът приема, че за издръжката на детето Д., с оглед възрастта му и възможността на неговите родители, като отчита и намалената трудоспособност на майката, са необходими месечно в пари и грижи 110 лева, от които 40 лева  може да поеме майката, която полага и непосредствените грижи за отглеждане на детето. Другата част от 70 лева следва да поеме бащата, който е трудоспособен, а и задължението му да издържа малолетното си дете е безусловно. Искът в останалата му част е прекомерно завишен.

Поради горното съдът счита, че следва да уважи частично предявения иск за изменяне на първоначално присъдена издръжка, която ответникът по силата на съдебно решение № 31 / 19.05.2001г. по гр. дело № 703/2000 г. на РС Първомай е осъден да заплаща на ищцата, като на майка и законна представителка на малолетното си дете Д., като увеличи същата от 50 лева на 70 лева. Издръжката в така определения размер се дължи от датата на подаване на исковата молба - 27.02.2008г., до настъпване на пълнолетие или друга причина за прекратяването или изменяването й, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, начиная от падежа до окончателно изплащане на задължението. Държавната такса в размер на 28,80 лева следва да се заплати по сметка на РС Първомай от ответника. На основание чл. 36 от ЗА съдът определя на адвоката - пълномощник на ищцата, възнаграждение, което следва да се заплати от ответника. По делото е представено адвокатско пълномощно, от което е видно, че е изплатен адвокатски хонорар в размер на 50 лева от ищцата. В случая адвокатското възнаграждение е изплатено, видно от приложеното по делото пълномощно и съобразно принципа за освобождаване на лицата, имащи право на издръжка от държавни такси и деловодни разноски, следва съдът да осъди ответника да заплати направените от ищеца разноски за адвокатско съдействие съгласно приложения договор.

Водим от горните съображения, съдът

 

Р Е Ш И:

 

            ИЗМЕНЯ размера на присъдената с решение № 31 / 19.05.2001г. по гр. дело № 703/2000 г. на РС Първомай издръжка, която А.К.А., с ЕГН: **********,*** е осъден да заплаща на Й.Г.К., с ЕГН: **********,***, като на майка и законна представителка на малолетното си дете Д.А.К., с ЕГН: **********, като увеличава същата от 50 лева на 70 /седемдесет/ лева, начиная от 27.02.2008 г. до настъпване на пълнолетие или друга причина за прекратяването или изменяването й, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, начиная от падежа до окончателно изплащане на задължението, като иска в останалата му част до 80 лева отхвърля.

            ОСЪЖДА А.К.А., с ЕГН: **********,***, да заплати по сметката на РС Първомай държавна такса в размер на 28,80 лева.

ОСЪЖДА А.К.А., с ЕГН: **********,***, да заплати на Й.Г.К., с ЕГН: **********,***, направените разноски по делото в размер на 50 лева.

   РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред ПОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                                                                             СЪДИЯ: (п)

 

ЕК / ТП