РЕШЕНИЕ

 

№ 9

 

град Първомай, 07.03.2008 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав в открито съдебно заседание на шести март две хиляди и седма година в състав:

 

Председател

спасимир здравчев

 

при участието на секретаря Атанаска гаджева и прокурора Миглена кирова, разгледа докладваното от Председателя гражданско дело № 122 по описа на Съда за 2008 година и за да се произнесе, взе предвид:

Искане на основание чл. 27, ал. 2 във връзка с чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето.

Дирекция “Социално подпомагане” при Община Първомай иска настаняване на малолетния Е.Е.Р. с ЕГН ********** в ДМСГД - Пловдив, поради временната невъзможност на майката да полага грижи за него, нежеланието на близките и роднините да поемат отглеждането на новороденото в семейна среда и за осигуряване на подходящи условия и грижи за живота и здравето на детето.

В съдебно заседание представителят на Дирекцията поддържа молбата. Моли да се уважи направеното искане, като намира, че с оглед на интереса на детето подходящ за настаняване е срокът от една година.

Прокурорът счита, че искането е основателно и че е в изключителен интерес на детето да бъде настанено в Дома за срок от една година.

Майката Т.С.М. заявява, че има три деца, за които се грижи с помощта на майка си и баща си, но сега се е разболяла, защото не си взема лекарствата и затова няма възможност да се грижи за най-малкия си син. Твърди, че е по-добре детето да го гледат в дома, защото там ще има всичко, а тя самата ще го посещава и после ще си го вземе.

Като прецени събраните доказателства, с оглед на становището на страните и разпоредбите на чл. 188 от ГПК, Съдът намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Е.Е.Р. с ЕГН ********** ***, от майка Т.С.М. с ЕГН ********** и с баща Е.С.Р. с ЕГН **********. Родителите му не живеят заедно – майката живее трайно в село Б., община Първомай, област Пловдив, а бащата живее постоянно в град Х. Осъществяват епизодични контакти помежду си. От връзката си имат родени още две деца – М.Е.Р. ЕГН ********** и С.Т.М. ЕГН **********, които се отглеждат от майката в село Б.

Т.С.М. е освидетелствана от ТЕЛК с Решение № 0889 от 060 / 29.03.2007 година с 50 % трайно намалена работоспособност и диагноза шизоафективни разстройства. Поради заболяването си поддържа ежемесечно медикаментозно лечение. Постъпвала е неколкократно на лечение в ОДПЗС - Пловдив. За отглеждането на децата й помагат родителите й С.П.М. и С.И.М.

На 03.10.2007 година в отдел „Закрила на детето” при Дирекция „Социално подпомагане” към Община Първомай се явяват Т.М. и майка й С.М. с писмена молба за изоставяне на детето, което М. очаква да роди. Същата представя медицинско удостоверение, в което са посочени бременност в VІІ-VІІІ лунарен месец и термин на раждане 27.12.2007 година. Т.М. в разговор със социален работник заявява, че не желае да се грижи за бъдещото си дете, защото има други две малки деца и трудно се справя сама с отглеждането им, а родителите й са пастири на животни в селото, ангажирани са целодневно и не могат да й помагат. Отказва подкрепа от отдел „Закрила на детето” за ползване на социални услуги или финансова подкрепа и заявява желание за изоставяне на детето, след като роди. Майка й също изразява съгласие с желанието й да изостави детето за осиновяване.

Отдел „Закрила на детето” преценя, че са налице обстоятелства за започване на работа по превенция на изоставянето по чл. 6, т. 2 и т. 4 от Наредба за условията и реда за осъществяване на мерки за предотвратяване изоставянето на деца и настаняването им в институции, както и за тяхната реинтеграция. При извършено домашно посещение Т.М. и родителите й отново са информирани за възможността да се окаже подкрепа на семейството за отглеждане на детето в семейна среда. Разяснена им е възможността за подпомагане по чл. 5а, ал. 1, чл. 6, чл. 7 и чл. 8 от ЗСПД, по чл. 9 от ППЗСП, по чл. 48 от ППЗЗД или ползване на социалните услуги в КСУДС - звено „Майка и бебе”. При разговора Т.М. изразява колебание относно намеренията си за изоставяне на бъдещото дете, но родителите й заявяват невъзможност за отглеждането му в семейството с оглед здравословно й състояние, невъзможността й да се справя сама с отглеждането на трите деца и тяхната невъзможност да й помагат, поради ежедневната си ангажираност като пастири на животни извън селото.

На 18.10.2007 година Т.М. посещава повторно отдел „Закрила на детето” и споделя желание да се грижи за бъдещото си дете. Декларира писмено, че се отказва от намеренията си за изоставянето му в институция и с подкрепата на родителите си ще го отглежда в семейна среда.

При посещение на 31.10.2007 година на социален работник в село Б. и родителите на Т.М. заявяват, че ще помагат на дъщеря си доколкото могат, за да задържи детето. При разговорите Т.М. общува спокойно и адекватно.

На 18.12.2007 година Т.М. *** Е.Е.Р. ЕГН **********. Изписани са на 21.12.2007 година.

На 08.01.2008 година в отдел „Закрила на детето” се явява Петър Т. – кмет на село Б., за да информира, че Т.М. е изпаднала от няколко дни в шизофренна криза, не се грижи за новороденото, обикаля по цял ден из селото и от два дни е с неизвестно местонахождение. Информацията е получена от майка й, С.М., която съобщава и че от 3-4 дни Т. не кърми детето, станала е агресивна, обикаля из селото да си иска кафе и цигари или да търси сексуални контакти с мъже. Споделя опасения за живота и здравето на новороденото и намерение за подаване на жалба до Районна прокуратура - Първомай за разпореждане на принудително лечение на дъщеря й.

На следващия ден социален работник посещава дома на семейството в село Б. Т.М. е във видимо влошено здравословно състояние, занемарен външен вид и хигиена и с неадекватно поведение – обикаля от 7:30 часа из селото, облечена само по спортен екип и елече на едно от децата й, иска си цигари от жители на селото, говори несвързано, влиза и излиза многократно от магазините, заведенията и сградата на кметството. От проведен разговор с нея се получава информация, че е оставила новороденото си дете и е била два дни в град Хасково, където отишла да се наспи. Обяснява, че има кърма, но не отговаря защо не кърми детето и защо не се прибира, за да се грижи за него и за другите си две деца. Твърди, че търси баща си из селото, за да й даде цигари.

Двамата родители заявяват, че нямат възможност да отглеждат новороденото на дъщеря си и декларират саморъчно, че желаят детето да бъде настанено в институция. Поемат ангажимент да се грижат за двете си по-големи внучета С. и М. С.М. споделя, че в момента детето С. е с температура и ако се наложи лечение в болница, тя няма да може да го заведе, защото не може да остави другите две деца на грижите на съпруга си. Бабата и дядото твърдят още, че Е. е припознат от Е.С.Р. с ЕГН ********** ***, но са уверени, че той не е биологичният му баща, защото дъщеря им осъществява произволни сексуални контакти с различни мъже, а Е.С.Р. само припознава децата й. По техни данни Е.Р. страда от същото заболяване, както дъщеря им, и идва за ден-два в село Б., когато реши. Не се грижи за децата, не участва отглеждането им и не им плаща издръжка.

Към момента на посещението Т.М. все още не е потърсила удостоверението за раждане на Е. *** и детето не е записано при личен лекар. С родителите й е съгласувано сдобиване с удостоверението за раждане, записване на детето при личен лекар и подготвяне на необходимите медицински изследвания за настаняване в институция.

На 16.01.2008 година Т.М. е приведена принудително на лечение в ОДПЗС - Пловдив. Детето е останало на грижите на родителите й, но все още без удостоверение за раждане и личен лекар. При проведен нов разговор на социален работник със С.М. се съгласува привеждане на детето в МБАЛ - Първомай за преглед и подготовка на необходимите медицински изследвания за настаняване в ДМСГД – Пловдив и на 17.01.2008 година Е. е заведен от баба си в Детско отделение на здравното заведение.

Поради липса на регистрирани кандидати за приемно семейство на територията на Община Първомай, отдел “Закрила на детето” в Дирекция “Социално подпомагане” при Община Първомай преценя, че Е.Е.Р. е дете в риск и че са изчерпани всички възможности за отглеждане в семейна среда, поради което със Заповед № 3 / 22.01.2008 година е предприета мярка за закрила по чл. 4, ал. 1, т. 5 на основание чл. 25, т. 2 и т. 3 от Закона за закрила на детето – временно настаняване в специализирана институция на Е.Е.Р. в ДМСГД - Пловдив.

Горното се установява от приложените документи и изслушване на заинтересованото лице и експерта, изготвил социалния доклад, въз основа на които може да се направи обоснован извод, че родителите на малолетния Е.Е.Р. нямат възможност адекватно да се грижат за него.

Налице са предпоставките на чл. 25, т. 3 от Закона за закрила на детето малолетният Е.Е.Р. да бъде настанен извън семейството си. Бащата и майката се намират в трайна невъзможност да полагат грижи за социално-битовите и възпитателните нужди на детето, поради данни, че страдат от психични заболявания, и липса на доходи.

Въпреки предприетите от страна Дирекция „Социално подпомагане” при Община Първомай действия, няма роднини и близки на малолетния Е.Е.Р., които да желаят да се грижат за него и той да бъде настанен при тях. Не е налице и приемно семейство.

Фактическото положение към момента на разглеждане на делото е това, че по издадената от Директора на Дирекция “Социално подпомагане” при Община Първомай Заповед № 3 / 22.01.2008 година Е.Е.Р. е настанен в специализирана институция – ДМСГД - Пловдив, и няма причина детето да бъде премествано в друго специализирано заведение.

Същевременно в изключителен интерес на Е.Е.Р. е да бъде настанен в специализираната институция, за да му се осигури добро социално развитие и задоволяване на свързаните с него физиологични, психологически и образователни нужди, поради което искането за прилагане на мерки за закрила при хипотезата на чл. 26, ал. 1, изречение първо, предложение последно от Закона за закрила на детето се явява основателно и следва да се уважи.

Настаняването в специализираната институция следва да е за срок от една година или до настъпване на основания за прекратяване на настаняването по смисъла на чл. 29 от Закона, в каквато насока са и исканията на страните.

Воден от горното и на основание чл. 28, ал. 3, 4 и 5 от Закона за закрила на детето, Съдът

 

РЕШИ:

 

Настанява малолетния Е.Е.Р. с ЕГН ********** в ДМСГД - Пловдив, за срок от една година или до настъпване на основание за прекратяване на настаняването на основание чл. 29 от Закона за закрила на детето.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд - Пловдив в 7-дневен срок от получаване на съобщението до страните за изготвянето му.

 

 

 

 

Председател:

(п)

 

СЗ / АГ