РЕШЕНИЕ № 32

 

Номер                  Година 2008, 19.05.                     Град ПЪРВОМАЙ

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ПЪРВОМАЙСКИ РАЙОНЕН СЪД, І гр. състав

На 14.05.2008 година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Ангелов

 

Секретар Таня Петрова

 

като разгледа докладваното от СЪДИЯ Николай Ангелов

*** по описа за 2008 година

 

Производство пред първа инстанция.

Ищецът В.Н.А.,ЕГН ********** ***,в качеството си на майка и законен представител на малолетната В.Г.А.,ЕГН:********** е предявила срещу ответника Г.Т.А. ***.ЕГН:********** иск за определяне на месечна издръжка на детето В.Г.А.,родена на 08.12.1996 год. в размер на 200 лева месечно, считано от датата на подаване на исковата молба до окончателното й заплащане. Претендира разноски.

Ответникът Г.Т.А.,чрез адв. С. признава така предявения иск с основание чл.82 ал.1 СК, но само до размера му от 60 лева,

Първомайският Районен Съд - I граждански състав след като прецени поотделно и в съвкупност всички събрани по делото доказателства, с оглед наведените в исковата молба основания на претенцията на ищеца, намира предявения от него иск за частично ОСНОВАТЕЛЕН,поради следните причини :

Не се спори между страните,а от представеното Удостоверение за раждане серия *** № ***, изд. от Община Първомай, се установява, че ответникът е баща на малолетната В.Г.А.,ЕГН **********, родена на 08.12.1996 год. Не се спори също така, че между ответника Г.А. и ищцата В.А. е сключен граждански брак с удостоверение № *** / 24.02.1996 год. /стр. З/. След месец ноември 2007 год. е настъпила фактическа раздяла между съпрузите, вследствие на която ответникът е спрял да дава издръжка и да се грижи за дъщеря си.

От раждането на малолетната В. е изминал значителен период от време /около 12 години/, през който е изменена обществено-икономическата обстановка в страната. За този период е настъпило поскъпване на живота, респективно увеличаване на необходимите средства за издръжка - за храна, облекло, обстоятелство тясно свързано с възрастовото израстване на ищеца - същият има ненавършени 12 години.

Установи се че майката В.Н.А. работи по трудово правоотношение в СД *** гр. Първомай и получава брутно трудово възнаграждение около 190,66 лв /стр. 4/ .Също така от представеното удостоверение № *** /21.04.2008 год. на *** /стр. З0/ се установява, че ищцата В. е ученичка в 5б клас на процесното училище и за учебната 2007-2008год. учебниците и учебните помагала, необходими за обучението й, са закупени от майката В.А.

За бащата се установи от писмени доказателства на листове 13-19 от делото, че той работи на трудов договор в *** - Пловдив и получава възнаграждение в размер на 768,89 лева брутно месечно, а също така на 24.09.2007 год. е сключил договор за кредит за текущо потребление към Банка *** за сумата от 15 000 лева. От отговорите на същия по реда на чл.114 от ГПК – отм. във вр. §2 ал. 1 от ПЗР на ГПК в сила от 01.03.2008 год. в с.з. на 21.04.2008 год. се установява, че преди Нова година бил давал на детето си малки суми по 10-20 лева,а след Нова година не е давал пари за издръжката й. Причина за това било отказа на детето да получава пари от баща си. Преди раздялата им с ищцата ответникът правил и подаръци на детето, но след Нова година преустановил и това. Свидетелските показания на бащата на ответника Т.Г.А. съдът кредитира като обективни и съответстващи на останалите доказателства по делото, независимо от евентуалната пристрастност на свидетеля с оглед нормите на ГПК. Според тях Г. и В. са живели в дома на родителите на Г. до ноември 2007 год., когато са се разделили. По това време и двете семейства си поделяли разноските по домакинството и разходите по него. След раздялата Г. продължавал да помага на родителите си, които имали хронични заболявания, и да плаща наполовина разноските по поддържането на къщата. Г. също така бил теглил, и заем за да плаща и купи колата си, джиесема и компютъра, както и по 20 лева на съседите за ползване на гараж.

Не се установи ответникът да притежава влогове. И двамата родители са в трудоспособна възраст и при сегашните икономически условия биха могли да полагат обществено полезен труд и да получават трудово възнаграждение в размер около по 500 лева. Отделно от това ответникът се установи, че получава около 770 лева трудово възнаграждение, изтеглил е заем за 15000 лева, закупил си е кола и джиесем, както и плаща наем за гараж на автомобила. Очевидно е, че макар и съпружеска имуществена общност, въпросния кредит /чл. 19 от СК/ и въпросните движими вещи, посочени по горе се ползват изключително от ответника, което пък от своя страна независимо от неблагополучието му в личния живот с ищцата не обоснова друг извод, освен този, че той разполага с достатъчно средства да издържа малолетната си дъщеря. Обстоятелството, че тя не желае да получава пари и подаръци от него, както и че подпомага родителите си, не го освобождава от задължението му по закон - чл. 82, ал. 1 от СК да й заплаща издръжка и да се грижи за нея до навършване на пълнолетие.

При това положение настоящият състав намира, че месечно за нуждите на детето В., което е на 12 като минимум са необходими поне 140 лева, от които бащата може, при установените доходи и признанията му по делото, спокойно да отделя 70 лева, а майката останалите 70 лева и грижите и възпитанието за детето.

До пълния размер от 200 лева претенцията като неоснователна следва да се отхвърли.

На основание чл. 64 ал. 1 от ГПК - отм. във вр. §2 ал. 1 от ГПК в сила от 01.03.2008 год. ответникът следва да заплати на ищцата и сторените в производството разноски, по съразмерност на отхвърлената част на исковата претенция - 17,50лева.

Ответникът следва да заплати по сметка на Съда дължима държавна такса в размер на 100,80 лева.

Ето защо и поради мотивите, изложени по-горе ПЪРВОМАЙСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД - ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ I гр.състав:

 

РЕШИ

 

ОСЪЖДА Г.Т.А. ***.ЕГН;********** да заплаща месечна издръжка на малолетната В.Г.А., ЕГН :********** ,чрез нейната майка и законен представител - В.Н.А.,ЕГН:********** *** в размер на 70 /седемдесет/ лева, начиная от 18.02.2008 година месечно и периодично за напред до настъпване на законна причина за изменение или прекратяване, като ОТХВЪРЛЯ претенцията до пълния и предявен размер от 200 лева като НЕОСНОВАТЕЛНА.

ОСЪЖДА Г.Т.А. ***,ЕГН ********** да заплати на малолетната В.Г.А.,ЕГН:**********, чрез нейната майка и законен представител - В.Н.А.,ЕГН:********** *** сумата от 17.50 лева -разноски за производството по съразмерност.

ОСЪЖДА Г.Т.А. ***.ЕГН;********** да заплати по сметка на Районен Съд - Първомай сумата от 100,80 /сто лева и осемдесет стотинки/ лева дължима държавна такса.

ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Окръжен Съд - Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

НА / АГ