РЕШЕНИЕ

 

№ 8

 

град Първомай, 06.03.2008 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав в открито съдебно заседание на шести март две хиляди и седма година в състав:

 

Председател

Спасимир здравчев

 

при участието на секретаря Атанаска гаджева и прокурора Миглена кирова, разгледа докладваното от Председателя гражданско дело № 117 по описа на Съда за 2008 година и за да се произнесе, взе предвид:

Искане на основание чл. 27, ал. 2 във връзка с чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето.

Дирекция “Социално подпомагане” при Община Първомай иска настаняване на малолетния М.С.О. с ЕГН ********** в ДМСГД - Пловдив, тъй като майката на детето не желае да го отглежда и заявява желание за пълното му осиновяване, за което подписва декларация по чл. 56, ал. 3 от СК.

В съдебно заседание представителят на Дирекцията поддържа молбата. Моли да се уважи направеното искане, като намира, че с оглед на интереса на детето подходящ за настаняване е срокът от три години.

Прокурорът счита, че искането е основателно и че е в изключителен интерес на детето да бъде настанено в Дома за срок от три години.

Майката С.А.О. заявява, че няма възможност да се грижи за детето и иска то да бъде настанено за осиновяване в ДМСГД – Пловдив, тъй като не работи, има и други деца, които отглежда сама, а не получава пари като безработна. Твърди, че повече няма да търси детето и че иска някой да го осинови, докато е още малко.

Като прецени събраните доказателства, с оглед на становището на страните и разпоредбите на чл. 188 от ГПК, Съдът намира за установено от фактическа и правна страна следното:

М.С.О. с ЕГН ********** ***, от майка С.А.О. с ЕГН ********** и с баща неизвестен.

В 09:00 часа на 10.01.2008 година в отдел „Закрила на детето” към Дирекция „Социално подпомагане” при Община Първомай постъпва сигнал по телефона от Минка Гочева, главна сестра в родилно отделение на МБАЛ град Първомай. Същата информира, че в отделението се намира родилка - С.А.О., която на 09.01.2008 година е родила дете и е заявила желание за изоставянето му за пълно осиновяване. Съобщила е, че не живее с бащата на детето, майка е на други 4 деца, живее на квартира и няма възможност да се грижи за новороденото. Заявила е категорично нежелание да бъде изписана с детето.

На 11.01.2008 година към 09:00 часа социален работник посещава МБАЛ град Първомай и провежда разговор със С.О.. Установява, че новороденият М.С.О. ЕГН ********** е дете от майка С.А.О. ЕГН ********** и баща неизвестен. Роден е от пета бременност, която не е проследявана от специалист. Майката на детето е от ромски произход (определя се като турска циганка), неомъжена е. Същата притежава документ за самоличност ЛК №***, издадена на *** година и е с постоянен адрес град П., област Пловдив, улица ”В” № 41. На този адрес живее с другите си четири деца на квартира, няма сигурни доходи и трудно се справя с отглеждането и прехраната им. Бременността й не е желана. За бащата на новороденото разказва, че е от град Първомай, на възраст около 25 години, неженен. Съобщава, че е със същия произход като нея, страда от епилепсия и не живее с него. Не употребяват наркотици.

На 14.01.2008 година С.О. е била изписана от акушеро-гинекологично отделение на МБАЛ град Първомай.

Детето останава в отделението до подготвянето на необходимите медицински документи за настаняване в ДМСГД - Пловдив.

С.О. обитава едноетажна паянтова постройка от две стаи, в която живее с децата си на свободен наем. Жилищно-битовите и хигиенните условия са незадоволителни. Има електричество, но няма баня и санитарен възел. Жилището е обзаведено само с мебели и вещи от първа необходимост – легла, маса и печка. Всички членове на семейството са в добро здравословно състояние и нямат минали или настоящи заболявания, не са освидетелствани от ТЕЛК.

Доходите на семейството са от помощи. От извършена справка със социален работник от отдел „Социална закрила” в Дирекция „Социално подпомагане” при Община Първомай, е видно, че за месец декември 2007 година семейството на С.О. получава месечна помощ по чл. 9 от ППЗСП в размер на 158,15 лв. и по чл. 7 от ЗСПД в размер на 58,00 лв месечно. За отоплителен сезон 2007-2008 година е отпусната целева помощ за отопление с твърдо гориво.

На С.А. е разяснена възможността за оказване на подкрепа от отдел „Закрила на детето” при Дирекция „Социално подпомагане” към Община Първомай, но същата отказва предложена подкрепа за ползване на социалната услуга Звено „Майка и бебе” или подкрепа от отдел “Закрила на детето” да задържи сина си и категорично заявява, че желае да го изостави със съгласие за пълното му осиновяване.

На територията на община Първомай няма близки и роднини, които да поемат отглеждането на детето в семейна среда. Майката и бащата на С.О. – Б.С.А. и А.О.А. - живеят в град С., но дъщеря им ги е напуснала преди 18 години, откогато живее в град П. и не контактува с тях. О. е уверена, че родителите й няма да желаят да се грижат за новороденото. Същата има трима братя и две сестри, които също живеят в град С., но не поддържа връзка с тях и смята, че също няма да желаят да се грижат за бебето й. Взела е категорично решение за изоставяне на новороденото в институция със съгласие за пълно осиновяване, което декларира в саморъчна декларация.

Поради липса на регистрирани кандидати за приемно семейство на територията на Община Първомай, отдел “Закрила на детето” в Дирекция “Социално подпомагане” при Община Първомай преценя, че М.С.О. е дете в риск и че са изчерпани всички възможности за отглеждане в семейна среда, поради което със Заповед № 1 / 15.01.2008 година е предприета мярка за закрила по чл. 4, ал. 1, т. 5 на основание чл. 25, т. 2 и т. 3 от Закона за закрила на детето – временно настаняване в специализирана институция на М.С.О. в ДМСГД - Пловдив.

Горното се установява от приложените документи и изслушване на заинтересованото лице, въз основа на които може да се направи обоснован извод, че родителите на малолетния М.С.О. нямат възможност адекватно да се грижат за него.

Налице са предпоставките на чл. 25, т. 1 и т. 3 от Закона за закрила на детето малолетният М.С.О. да бъде настанен извън семейството си. Бащата е неизвестен. Майката се намира в трайна невъзможност да полага грижи за социално-битовите и възпитателните нужди на детето, поради липса на жилище и постоянни доходи, тъй като се грижи и за другите си четири деца.

Въпреки предприетите от страна Дирекция „Социално подпомагане” при Община Първомай действия, няма роднини и близки на малолетния М.С.О., които да желаят да се грижат за него и той да бъде настанен при тях. Не е налице и приемно семейство.

Фактическото положение към момента на разглеждане на делото е това, че по издадената от Директора на Дирекция “Социално подпомагане” при Община Първомай Заповед № 1 / 15.01.2007 година М.С.О. е настанен в специализирана институция – ДМСГД - Пловдив, и няма причина детето да бъде премествано в друго специализирано заведение.

Същевременно в изключителен интерес на М.С.О. е да бъде настанен в специализираната институция, за да му се осигури добро социално развитие и задоволяване на свързаните с него физиологични, психологически и образователни нужди, поради което искането за прилагане на мерки за закрила при хипотезата на чл. 26, ал. 1, изречение първо, предложение последно от Закона за закрила на детето се явява основателно и следва да се уважи.

Настаняването в специализираната институция следва да е за срок от три години или до настъпване на основания за прекратяване на настаняването по смисъла на чл. 29 от Закона, в каквато насока са и исканията на страните.

Воден от горното и на основание чл. 28, ал. 3, 4 и 5 от Закона за закрила на детето, Съдът

 

РЕШИ:

 

Настанява малолетния М.С.О. с ЕГН ********** в ДМСГД - Пловдив, за срок от три години или до настъпване на основание за прекратяване на настаняването на основание чл. 29 от Закона за закрила на детето.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд - Пловдив в 7-дневен срок от получаване на съобщението до страните за изготвянето му.

 

 

 

 

Председател:

(п)

 

СЗ / АГ