Р Е Ш Е Н И Е

№ 28

гр.Първомай, 19.05.2008 г.

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в открито съдебно заседание на дванадесети май през две хиляди и осма година, в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: НИКОЛАЙ АНГЕЛОВ

при участието на секретаря Мария Запрянова

разгледа, докладваното от съдията гр. д. № 81 по описа на съда за  2008 година,

за да се произнесе, взе предвид:

Иск на осн. чл. 19, ал. 3 от ЗЗД.

Ищецът В.К.А. моли да бъде обявен за окончателен предварителния договор от **.**.**** г., по силата на който ответникът Л.Д.А. е обещал да му продаде собствения си недвижим имот, представляващ ********** ******* ******* ******, със застроена площ от **,** кв. м., построена в ******** ****** *** кв. м., представляващ парцел ** – ********, в кв. **, по плана на с. ******, обл. *******, при граници и съседи: улица, Р.Т., Г.Г. и П.А., за сумата от *****,** лв., изплатени при подписването на договора, в срок до **.**.**** г. Не претендира за разноски.

Ответникът, заявяви, че признава иска и не се противопоставят на сключването на окончателен договор, като моли да бъде освободен от заплащане на разноски. Твърди, че купувачът няма никакви задължения към него. След като е получил цялата договорена сума той е предал, както владението на имота, така и всички документи, които има за него. Само не се е явил пред Нотариуса за изповядване на сделката, като счита ищеца за собственик на имота.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, с оглед становището на страните и разпоредбите на чл. 235 от ГПК, намери за установено от фактическа и правна страна, следното:

На **.**.**** г. между страните по делото е бил сключен предварителен договор, по силата на който ответникът Л.Д.Л. /в тази връзка виж Удостоверение за идентичност на лице с различни имена № *** / **.**.**** год., издадено от Община ************ – стр.27 и Удостоверение за раждане на Л.Д.А. от **.**.**** год. – стр.29/, с ЕГН:********** /в тази връзка  виж Удостоверение № ** / **.**.**** год. за верен ЕГН – стр.28/, е обещал на ищеца В.К.А. да му продаде собствения си недвижим имот, представляващ ********** ******* ******* ******, със застроена площ от **,** кв. м, построена в ******** парцел *** кв м, представляващ парцел ** – ********, в кв. **, по плана на с. ******, обл. *******, при граници и съседи: *****, Р.Т., Г.Г. и П.А., за сумата от *****,** лв., изплатени при подписването на договора, в срок до **.**.**** г.. Не се спори между страните и видно от представения договор, от тогава ищецът е влезнал във владение, без да има задължения към продавача. Не се спори също така и че ищецът е получил сумата-предмет на продажна цена, както и не е изпълнил задължението си да прехвърли по нотариален ред процесния недвижим имот.

По изложеното в исковата молба, след изтичане на уговорения срок, до който е следвало да се сключи окончателния договор – **.**.**** г., /т. 4 от предварителния договор, л. 2/, и съгласно становището на ответника, последните не са имали възможност да се явят в нотариалната кантора на Нотариус в гр. ******** и да изпълнят задълженията си по договора. Това прави иска процесуално допустим.

За да бъде перфектен предварителният договор, той трябва да бъде сключен в писмена форма, след като за сключването на окончателния договор се изисква нотариална форма. “Писмената форма на предварителния договор е условие за действителността за сключване на окончателния договор” /р. № 1840 / 78 г. І г.о.Сб.50/. Той също следва да съдържа уговорки, относно съществените условия на окончателния договор /чл.19, ал.1 и 2 ЗЗД/. Процесният предварителен договор отговаря на всички изисквания за форма и съдържание.

Недвижимият имот, предмет на сделката е придобит от ответника, съгласно приетия като доказателство по делото договор за дарение на недвижим имот, сключен с нотариален акт № ** том **, н.д. № *** / **.**.**** год. на РС- ******** /стр.4/ от родителите си. Ето защо и ответникът се явява активно легитимиран като собственик на процесния недвижим имот.

Съгласно чл. 19, ал. 3 ЗЗД всяка от страните по предварителния договор може да предяви иск за сключване на окончателния договор и това право не е обвързано от изпълнение на насрещни задължения. Достатъчно е към момента на предявяването на иска, сделката да не е била оформена по нотариален ред, като с решението си съдът постановява едновременно изпълнение на поетите задължения между страните като замества липсващата воля. Единствената предпоставка за това е този договор да обвързва страните, т.е. да е валиден и да не е развален.

Видно от гореизложеното, страните са обвързани от валиден предварителен договор, правото на собственост на ответника е доказано с представения нотариален акт /стр.4/, от приложеното удостоверение за данъчна оценка е видно, че за имота няма публични задължения и искът за обявяване на сключения предварителния договор от **.**.**** г. е основателен и доказан и следва да бъде уважен.

С оглед на гореизложеното, следва да се приложат и последиците от разпоредбата на чл. 298, ал. 2 ГПК-отм. във вр.§2 ал.1 от ПЗР на ГПК в сила от 01.03.2008 год., съгласно която ищецът следва да заплати, следващите се разноски по прехвърлянето на имота и следва да разпореди да се впише възбрана върху имота за тия разноски.

Следващите се такси се определят върху стойността на имота, към момента на прехвърлянето му. Уговорената продажна цена е ***** лв. Съгласно т. 8 от Тарифа за нотариалните такси към Закона за нотариусите и нотариалната дейност следващата се такса е 153,50 лв., дължими по сметката на РС Първомай, а таксата по чл. 47, ал. 2 от Закона за местните данъци и такси е 340 лева, дължима по сметката на Община Първомай, които да се възложат върху ищеца. За цялата сума следва да се впише възбрана върху имота.

От страна на ищеца не се претендират разноски, поради което такива не се присъждат.

Ето защо, съдът

Р  Е  Ш  И  :

ОБЯВЯВА ЗА ОКОНЧАТЕЛЕН предварителния договор от **.**.**** г., по силата на който Л.Д.А., с ЕГН ********** *** е ПРОДАЛ на В.К.А., с ЕГН **********,***, собствен имот, представляващ ********** ******* ******* ******, със застроена площ от **,** кв. м, построена в ******** парцел *** кв. м., представляващ парцел ** – ********, в кв. **, по плана на с. ******, обл. *******, при граници и съседи: *****, Р.Т., Г.Г. и П.А., за сумата от *****.** лв., изплатени при подписването на договора.

ОСЪЖДА В.К.А., с ЕГН **********,***, да заплати по сметката на РС гр. Първомай нотариална такса по прехвърляне на имота в размер на 153,50 лева и данък по сметка на Община Първомай в размер на 340 лева.

НАРЕЖДА да се впише ВЪЗБРАНА върху недвижимия имот, представляващ ********** ******* ******* ******, със застроена площ от **,** кв. м, построена в ******** парцел *** кв. м., представляващ парцел ** – ********, в кв. **, по плана на с. ******, обл. *******, при граници и съседи: *****, Р.Т., Г.Г. и П.А., за сумата от 493,50 лв., представляващи разноски по прехвърлянето на имота.

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред ПОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

Районен Съдия: (п)

 

 

НА / МЗ