РЕШЕНИЕ

 

№ 3

 

град Първомай, 06.02.2008 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав в открито съдебно заседание на първи февруари две хиляди и осма година в състав:

 

Председател

Спасимир здравчев

 

при участието на секретаря А.Г. и прокурора Й.З., разгледа докладваното от Председателя гражданско дело № 15 по описа на Съда за 2008 година и за да се произнесе, взе предвид:

Искане на основание чл. 28, ал. 1и чл. 27, ал. 2  във връзка с чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето.

Дирекция „Социално подпомагане” при Община Първомай иска настаняване на малолетната Л.Б.П. с ЕГН ********** в семейството на биологичния й баща В.Р.Д. с ЕГН ********** за срок от две години или до промяна на обстоятелствата от значение за случая по преценка на Съда с оглед на най-добрия интерес на детето.

В съдебно заседание представителят на Дирекцията поддържа молбата, като прави уточнение, че искането за настаняване е направено за срок от две години, но моли при законова възможност Съдът да постанови Решение за настаняване на детето до навършване на пълнолетие или до промяна на обстоятелствата за това.

Прокурорът счита, че искането е основателно и че е в изключителен интерес на детето да бъде настанено в семейна среда до навършване на пълнолетие или до промяна на обстоятелствата за това, като най-подходящо за случая е семейството на биологичния му баща В.Р.Д..

Малолетната Л.Б.П. заявява, че баща й е В. и че не е живяла никъде другаде, освен при него. За майка си казва, че не я е виждала отдавна, а за Б.П.М. – че не го познава. Иска да бъде настанена в семейството на В.Р.Д..

В.Р.Д. твърди, че е биологичен баща на Л., както и на брат й Исус Б. П., и че гледа двете деца, откакто са се родили. Не знае сега къде се намира майка им, а Б.П.М. не познава. Твърди, че е записан в бюрото по труда като безработен, без да получава помощи от там, а само социалните пари за децата, но към момента работи на частно.

Като прецени събраните доказателства, с оглед на становището на страните и разпоредбите на чл. 188 от ГПК, Съдът намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Л.Б.П. с ЕГН ********** и с постоянен и настоящ адрес:***„Л. М.” № 27, е родена в град Първомай, област Пловдив, от майка С.Р.А. (по мъж М.) с ЕГН ********** и с баща Б.П.М. с ЕГН **********, като родителите имат от брака си имат още едно дете – Исус Б. П. с ЕГН **********.

С.Р.А. и Б.П.М. са съпрузи от 1982 година, но не живеят заедно повече от 15 години. От 1992 година С.А. и В.Р.Д. *** на съпружески начала, от което съжителство са родени Л.Б.П. и Исус Б. П.. Поради неразтрогнатия брак на майката, Б.М. е вписан като баща в удостоверенията за раждане и на двете деца.

С Решение № 2 от 15.03.2005 година на Районен съд – Първомай бракът между С. и Б. Михайлови е прекратен и съпругата възстановява предбрачното си фамилно име А..

От раждането си до настоящия момент двете деца Л. и Исус живеят и се отглеждат в дома на В.Д. ***.

На 12.09.2006 година В.Д. посещава отдел “Закрила на детето” при Дирекция “Социално подпомагане” към Община Първомай с молба за оказване на подкрепа, защото майката на децата е напуснала дома им през месец април 2006 година и е с неизвестен адрес. На децата им предстои посещаване на училище, а баща им съобщава, че няма финансова възможност да посреща нуждите им от храна, дрехи, учебници и други. Сигнализира, че обмисля вариант за настаняването им в институция, но след разясняване от страна на отдел “Закрила на детето” на възможността да му се окаже подкрепа за отглеждане на децата в семейна среда на основание, В.Д. се отказва от първоначалното си намерение.

След констатирано наличие на съгласие от страна на В.Д. за настаняване на Л. в семейството му, отдел “Закрила на детето” преценя, че по-добра алтернатива от настаняване в институция е да се предприеме мярка за закрила по чл. 4, ал. 1, т. 2 от Закона за закрила на детето и с Решение № 108 от 18.12.2006 година на Районен съд - Първомай детето е настанено при В.Д. за срок от една година.

От постановяване на мярката за закрила до настоящия момент Л.П. продължава живее в дома на В.Д., като от Дирекция “Социално подпомагане” при Община Първомай му е отпусната финансова помощ по чл. 49 от ППЗЗД в размер на 80,00 лева месечно, както и финансова помощ от 20,00 лева месечно по чл. 7 от ЗСПД за отглеждане на детето. Парите В.Д. използва за посрещане на нуждите и потребностите на дъщеря си. Той е безработен, но разчита на средства, макар и непостоянни, спечелени от личен труд. Обитава наследена от родителите си едноетажна къща, състояща се от три стаи и салон, която предоставя нормални условия за отглеждане на децата и е със задоволителна битова хигиена. Има електричество и питейна вода.

Майката С.А. към настоящия момент е с неизвестно местонахождение, без да се интересува от децата си. Единственото й връщане вкъщи е през месец август 2007 година за 10-15 дни, но след семеен скандал отново напуща дома, без да информира В.Д. къде отива.

Същевременно вписаният като баща в удостоверението за раждане на Л.Б.П.М. не познава детето и никога не се е интересувал от него.

Л. завършва първи клас на ОУ “Св. св. Кирил и Методий” – Първомай, в момента е ученичка във втори клас на същото училище. В добро физическо и психическо здраве е и няма специфични здравни и образователни нужди. Има изградена трайна емоционална връзка с баща си В.Д..

По повод на наблюденията над развитието на детето през едногодишния период на постановяване на мярката за закрила с Решение № 108 от 18.12.2006 година на Районен съд – Първомай отдел “Закрила на детето” при “Дирекция “Социално подпомагане” при Община Първомай е на мнение, че продължава да е налице основанието по чл. 25, т. 2 от Закона за закрила на детето, а В.Р.Д. може да създаде сигурна семейна среда за отглеждането и възпитанието на дъщеря си Л. с подкрепата на отдел “Закрила на детето”.

Фактическото положение към момента на разглеждане на делото е това, че по издадената от Директора на Дирекция “Социално подпомагане” при Община Първомай Заповед № 26 / 28.12.2007 година Л.Б.П. е настанена в семейството на В.Р.Д. и няма причина детето да бъде премествано в друго семейство или в специализирано заведение.

Същевременно в изключителен интерес на Л.Б.П. е да бъде настанена в семейна среда, в която ще й се осигури добро социално развитие и задоволяване на свързаните с него физиологични, психологически и образователни нужди и искането за прилагане на мерки за закрила при хипотезата на чл. 26, ал. 1, предложение първо от Закона за закрила на детето се явява основателно е следва да се уважи.

Настаняването в семейна среда следва да е до навършване на пълнолетие от детето или до настъпване на основания за неговото прекратяване по смисъла на чл. 29 от Закона, в каквато насока са и исканията на страните.

Воден от горното и на основание чл. 28, ал. 3, 4 и 5 от Закона за закрила на детето, Съдът

 

РЕШИ:

 

Настанява малолетната Л.Б.П. с ЕГН ********** в семейството на В.Р.Д. с ЕГН ********** ***„Л. М.” № 27 до навършване на пълнолетие от детето или до настъпване на основания за прекратяване на настаняването на основание чл. 29 от Закона за закрила на детето.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд - Пловдив в 7-дневен срок от получаване на съобщението до страните за изготвянето му.

 

 

 

Председател:

(п)

СЗ / АГ