РЕШЕНИЕ

 

№ 2

 

град Първомай, 06.02.2008 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав в открито съдебно заседание на първи февруари две хиляди и осма година в състав:

 

Председател

Спасимир здравчев

 

при участието на секретаря Атанаска гаджева и прокурора Йоанна запрянова, разгледа докладваното от Председателя гражданско дело № 14 по описа на Съда за 2008 година и за да се произнесе, взе предвид:

Искане на основание чл. 28, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето.

Дирекция “Социално подпомагане” при Община Първомай иска настаняване на малолетния Ф.Ф.М. с ЕГН ********** в ДМСГД – Пловдив, тъй като детето е останало без родителска грижа, в рискова семейна среда е, без законен родител и близък, който да се грижи за него, защото майката е туберкулозно болна в момента се намира на лечение в СБПФЗАЛ “Кудоглу” – Пловдив.

В съдебно заседание представителят на Дирекцията поддържа молбата. Моли да се уважи направеното искане, като намира, че с оглед на интереса на детето подходящ за настаняване е срокът от една година, в който ще се работи с майката за връщане на детето в семейството му.

Прокурорът счита, че искането е основателно и че е в изключителен интерес на детето да бъде настанено в Дома за срок от една година.

Като прецени събраните доказателства, с оглед на становището на страните и разпоредбите на чл. 188 от ГПК, Съдът намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Ф.Ф.М. с ЕГН ********** *** е роден в град Пловдив от майка Ф.Ф.М. с ЕГН ********** и с баща неизвестен. Ф. е последното шесто дете на Ф.М., която живее на съпружески начала с Борис С. Е. с ЕГН **********, който е баща на четири от децата й – Милка Б. Е., Джеляр Б. Е., Борис Б. Е. и Мария Б. С.

Ф.Ф.М. и Борис С. Е. обитават незаконна паянтова едностайна постройка върху общинска земя в много лошо битово и хигиенно състояние – без мебели, легла и завивки, без питейна вода и санитарен възел. С тях живеят и три от децата – Борис, Джеляр и Ф., а останалите – Стоян, Мария и Милка с Решения на Районен съд – Първомай са настанени в ДОВДЛРГ “Рада Киркович” - Пловдив. Семейството няма никакви доходи. Подпомага се от Дирекция “Социално подпомагане” при Община Първомай с помощ по чл. 7 от ЗСПД за отглеждане на деца до 18-годишна възраст. Преживяват от събиране на железа, отпадъци, вехтории и храна от кошовете за смет.

На 29.11.2007 година Ф.Ф.М. постъпва на лечение в СБПФЗАЛ “Д. П. Кудоглу” ЕООД – Пловдив с диагноза “туберкулоза на белите дробове”.

На 07.12.2007 година Борис Е. и Мария С. (леля на Борис, която помага в отглеждането на децата) посещават Дирекция “Социално подпомагане” при Община Първомай и заявяват желание за настаняване на едногодишния Ф.Ф.М. в институция, поради невъзможност да се грижат за него – липсват дрешки и храна.

След направено проучване от Дирекция “Социално подпомагане” – Първомай за настаняване на детето при близки на майката, които живеят в Пловдив, от отдел “Закрила на детето” при Община Пловдив, е установено, че няма кой да се заеме с отглеждането на Ф.Ф.М..

Поради липса на регистрирани кандидати за приемно семейство на територията на Община Първомай, отдел “Закрила на детето” в Дирекция “Социално подпомагане” при Община Първомай преценя, че Ф.Ф.М. е дете в риск и че са изчерпани всички възможности за отглеждане в семейна среда, поради което със Заповед № 24 / 18.12.2007 година е предприета мярка за закрила по чл. 4, ал. 1, т. 5 на основание чл. 25, т. 3 от Закона за закрила на детето – временно настаняване в специализирана институция на Ф.Ф.М. ***.

Горното се установява от приложените документи, въз основа на които може да се направи обоснован извод, че родителите на малолетния Ф.Ф.М. нямат възможност адекватно да се грижат за него.

Налице са предпоставките на чл. 25, т. 1 и т. 3 от Закона за закрила на детето малолетния Ф.Ф.М. да бъде настанен извън семейството си. Бащата е неизвестен. Майката се намира в трайна невъзможност да полага грижи за социално-битовите и възпитателните нужди на детето, поради липса на жилище и постоянни доходи, както и поради заболяване на белите дробове.

Въпреки предприетите от страна Дирекция „Социално подпомагане” при Община Първомай действия, няма роднини и близки на малолетния Ф.Ф.М., които да желаят да се грижат за него и той да бъде настанена при тях. Не е налице и приемно семейство.

Фактическото положение към момента на разглеждане на делото е това, че по издадената от Директора на Дирекция “Социално подпомагане” при Община Първомай Заповед № 24 / 18.12.2007 година Ф.Ф.М. е настанен в специализирана институция – ДМСГД - Пловдив, и няма причина детето да бъде премествано в друго специализирано заведение.

Същевременно в изключителен интерес на Ф.Ф.М. е да бъде настанена в специализираната институция, за да му се осигури добро социално развитие и задоволяване на свързаните с него физиологични, психологически и образователни нужди, поради което искането за прилагане на мерки за закрила при хипотезата на чл. 26, ал. 1, изречение първо, предложение последно от Закона за закрила на детето се явява основателно и следва да се уважи.

Настаняването в специализираната институция следва да е за срок от една година или до настъпване на основания за прекратяване на настаняването по смисъла на чл. 29 от Закона, в каквато насока са и исканията на страните.

Воден от горното и на основание чл. 28, ал. 3, 4 и 5 от Закона за закрила на детето, Съдът

 

РЕШИ:

 

Настанява малолетния Ф.Ф.М. с ЕГН ********** в ДМСГД - Пловдив, за срок от една година или до настъпване на основание за прекратяване на настаняването на основание чл. 29 от Закона за закрила на детето.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд - Пловдив в 7-дневен срок от получаване на съобщението до страните за изготвянето му.

 

 

 

Председател:

(п)

СЗ / АГ