Р Е Ш Е Н И Е

  61

гр. Първомай, 20.11.2008 год.

 

В   И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А

 

            Районен съд Първомай, първи съдебен състав, в публично заседание на двадесети октомври през две хиляди и осма година в състав:

                                                                        Съдия: Елена Калпачка

при секретаря Таня Петрова

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 1 по описа на съда за 2008г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Обективно и субективно съединени искове на основание чл. 58 от ЗК.

            Ищците молят да бъдат отменени всички решения на Общото събрание на ЗПК “Тракия” с. Градина, проведено на 26.12.2007 год. като незаконосъобразни, поради допуснати процедурни нарушения при свикване на събранието. Твърди се, че след постановяване на решението на ВКС, касаещо отмяна на всички решения на общото събрание на кооперацията, проведено на 05.05.2005 год., то органът, който е взел решение за провеждане на събранието не е бил легитимен и не е имал право да взема решение за свикване на Общо събрание на кооперацията, освен това, то е било проведено в съответствие с устав, приет с решение от ОС на 05.05.2005 год., следователно отменено от съда, поради което и се явява свикано не по надлежния ред, описан в действащия преди отменения Устав на кооперацията, приет на Общо събрание на кооперацията на 13.07.2000 година.

            Ответникът, представляван от С. М., не признава иска. Твърди, че до вписване в търговския регистър, тогава при ОС Пловдив, решението на ОС Пловдив, с което са отменени решенията на ОС на кооперацията не произвежда действие, а действат вписаните управителни органи и вписания устав на кооперацията.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, с оглед становището на страните и разпоредбите на чл. 188 от ГПК, намери за установено от фактическа и правна страна следното:

            Съдът счита иска, предявен от К.Н.К. за недопустим. Съдът счита, че не се доказа по категоричен и безспорен начин, че е налице процесуална легитимация на ищеца да води конститутивен иск по чл. 58 от ЗК. Представен е препис от протокол от ОС на ЗПК “Тракия” с. Градина, проведено на 1.12.1994 год., видно от който ищецът К.Н.К. е бил “освободен” като член-кооператор от кооперацията. Възникнало впоследствие ново членствено правоотношение не е доказано, въпреки твърдението на ищеца. Доколкото законът е определил легитимираните лица с конститутивния иск, основан на чл. 58, ал. 1 от Закона за кооперациите, да упражняват потестативно право, да се признае за незаконно или несъобразено с Устава на кооперацията решението на ОС, и това са единствено член-кооператорите, то предявяване от лица или органи, извън изчерпателно посочените в закона е недопустимо поради липса на процесуална легитимация, включително и поради липса на правен интерес, в какъвто смисъл е практиката на ВКС.

Поради изложеното съдът счете за недоказано членственото правоотношение на ищеца с ответната кооперация, поради което прие, че такова не съществува и искът, заведен от ищеца К. е недопустим и следва да бъде прекратен.

            Исковете, заведени от Я.Г.Я. и З.Г.Я., съдът прие допустими и заведени от активно легитимирани лица, въпреки, че не бяха представени доказателства за наличие на членствени провоотношения с ответника. Тъй като ответника не оспори правата им на член-кооператори, а и същите са ицщи в предходното производство за оспорване на законосъобразността на взети решения на общото събрание на кооперацията, то съдът счете, че членственото им правоотношение се доказва с представените преписи от решения на ПОС, ПАС и ВКС. Процесуалната легитимация на ищците е коментирана изрично в решение № 1008/20.12.2007 год. на ВКС, по д. № 546/2007 год.

Не се спори между страните, че на 26.12.2007 г. е било проведено общо събрание на ЗПК “Тракия” с. Градина. Решението за свикване на общо събрание на кооперацията е взето от УС на кооперацията, на 11.12.2007 год. от избрания УС на кооперацията на общо събрание на 05.05.2005 год. Общото събрание е проведено съобразно устава на кооперацията, също приет на общо събрание на кооперацията, проведено на 05.05.2005 год. Не се събраха доказателства, че покана за свикване на общо събрание на кооперацията е разгласена чрез поставяне на видни места в населеното място и то поне четиринадесет дни преди заседанието, както се твърди от ответника. Представена е писмена покана, но липсват изявление и доказателства за това, че тя все пак е била разгласена и къде е била поставена. Тези факти и обстоятелства са в доказателствена тежест на ответника. Не е била обявена и по местния радоивъзел, тъй като, видно от представените писмени доказателства и свидетелски показания, то такъв към 2007 година в село Градина не е съществувал. Това са условията, при които следва да бъде редовно разгласена поканата за свикване на общо събрание, съгласно устава на кооперацията, приет на 05.05.2005 година.

Въпреки това, по тези обстоятелства страните не спорят. Спори се дали свикването на общото събрание е станало съобразно действащия устав на кооперацията и от действащ орган, като всъщност спорът е за това кой от уставите е бил действащ към момента на свикване на общото събрание и кои са управителните органи на кооперацията, тъй като всички решения на Общото събрание на ЗПК “Тракия” с. Градина, взети на 05.05.2005 година са отменени от съда, видно от представеното от ищеца решение на ПОС № 98/14.04.2006 год. по търг. дело № 235/2005, влязло в законна сила на 20.12.2007 год., потвърдено с приложените по делото решения на ПАС № 584/30.11.2006 год., потвърдено с решение на ВКС № 1008/20.12.2007 год. на ВКС.

Съдът счита, че органът, взел решение за свикване на общо събрание е бил действащия към момента, вписан в търговския регистър към ПОС, управителен съвет на ЗПК “Тракия” с. Градина, чийто избор не е бил отменен към 11.12.2007 година, когато е било взето решението за провеждане на общо събрание на кооперацията, видно от представеното по делото решение, тъй като решението на съда влиза в сила на 20.12.2007 година. Не е бил обаче действащ към момента на провеждане на общото събрание устава, съобразно който то е проведено. Действително към 26.12.2007 година е било отменено решението на ОС на ответника, с което е приет устава на кооперацията от 05.05.2005 година. Така към момента на провеждане на събранието то е било съобразено с отменения устав, а не с действащия такъв, устав на кооперацията, приет на Общо събрание на кооперацията на 13.07.2000 година. Уставът приет 2000 година предвижда съвсем различен ред за свикване на общо събрание, който не е изпълнен, а именно писмена покана за всеки член-кооператор, връчена поне седем дни преди насроченото събрание. Това е безспорно, че не е изпълнено.

Съдът счита неправилно тълкуването, че отмяната на решенията на общото събрание на кооперацията има действие спрямо самата нея от вписване на тази отмяна, а не от влизане в сила на съдебния акт, включително относно отмяна на решението за приемане на устав на кооперацията. Да се приеме това, не само спрямо третите лица, а и по отношение на ответника, страна по делото, би означавало да се дерогира силата на присъдено нещо на съдебното решение, което настоящия състав счита недопустимо.

Ето защо съдът приема, че провеждането на общо събрание на кооперацията не е било съобразено с действащия към момента на провеждането му устав, по-точно с реда за свикването му, чл. 11, ал. 1 от него. Тъй като въпросът за законосъобразността на взетите на общото събрание решения е обусловен от редовността на свикване на общото събрание, то съдът следва да приеме, че взетите на нередовно свиканото общо събрание на кооперацията решения са незаконосъобразни.

Поради изложеното съдът счита, че искът е основателен и следва да отмени решенията, взети на общо събрание на член кооператорите на ЗПК “Тракия”, с. Градина, обл. Пловдивска на 26.12.2007 год., тъй като са незаконосъобразни, поради допускане на нарушения на правилата за провеждане - липса на писмена покана, връчена на членовете на кооперацията, най-късно 7 дни преди датата на събранието – чл. 11, ал. 1 от Устава на кооперацията.

Тъй като няма данни за действително направени разноски от ищците, изплатено договорено възнаграждение по представения договор за правна защита и съдействие, то такива не следва да им бъдат присъждани.

Водим от горните съображения, съдът

 

Р Е Ш И:

           

            ПРЕКРАТЯВА производството в частта му по предявения иск от К.Н.К., с ЕГН: **********,***, против решенията на Общото събрание на член кооператорите на ЗПК “Тракия”, с. Градина, обл. Пловдивска, представлявана от С. С. М., с ЕГН: **********,***, проведено на 26.12.2007 година, като незаконосъобразни, на осн. чл. 58 от ЗК.

   ОТМЕНЯ решенията на Общото събрание на ЗПК “Тракия”, с. Градина, обл. Пловдивска, представлявана от С. С. М., с ЕГН: **********,***, проведено на 26.12.2007 година, като незаконосъобразни, поради допуснати нарушения на чл. 11, ал. 1 от Устава на кооперацията, на основание чл. 58 от ЗК.

            Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд Пловдив в четиринадесет дневен срок от съобщаването му на страните.

                       

                                                                        Съдия: /п/

 

ЕК/НК