Р Е Ш Е Н И Е

№…….

гр. Първомай, 11.04.2008 год.

 

В   И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на двадесети и четвърти март през две хиляди и осма година в състав:

                                                                                   

СЪДИЯ: Елена Калпачка

при секретаря Мария Запрянова

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 257 по описа на съда за 2007 г.,

за да се произнесе, взе предвид:

            Иск за делба във фазата на допускането й.

            Ищецът моли да се допуснат до делба описаните в исковата молба земеделски имоти, съсобствени на основание наследство от общия на страните наследодател С.К.К., при квоти 1/2 идеална част за ищеца и по 1/6 идеална част за ответниците.

            Ответниците твърдят, че са изключителни собственици на процесните земеделски земи, тъй като ищцата се е отказала от наследството на общия наследодател, а алтернативно, поради изтекла придобивна давност за ответниците от 1992 год. до настоящия момент.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, с оглед становището на страните и разпоредбите на чл. 188 от ГПК, намери за установено от фактическа и правна страна следното:

            Страните по делото са наследници на С.К.К., б.ж. на с Дълбок извор, обл. Пловдивска, починал на ********** г., видно от приложеното удостоверение за наследници № *** / ********** год., издадено от община Първомай, кметство с. Дълбок извор, заверено на ********** година. Безспорно е, че наследодателят С.К., към момента на откриване на наследството – ********** год., е оставил за наследници съпруга – починала на ********** год., дъщеря – ищцата по настоящото производство и син, починал на ********** год. и оставил за свои наследници съпруга и две дъщери – ответници в настоящото производство.

            Безспорно е също, че описаните в исковата молба недвижими имоти, видно от представените по делото решене на ПК гр. Първомай с № ДИ-7 / 15.09.2000 год. за възстановяване на правото на собственост върху земеделски земи, на осн. чл. 27 от ППЗСПЗЗ, съгласно плана за земеразделяне в землището на село Дълбок извор, ведно с актуални скици на всеки един от описаните имоти, са били възстановени на наследниците на С.К.К.. Съдът счита, че собствеността е доказана с представените решения на ПК Първомай, ведно с прожените към тях скици на имотите.

Ответниците оспорват съсобствеността върху възстановените земеделски земи, поради наличието на отказ от наследството на С.К.К. от А.Д.К. и И.С.Г., надлежно вписан в нарочната книга за това при РС Първомай, под № **/********** год., видно от представеното удостоверение № **/******** год. на РС Първомай. Това удостоверение не е оспорено досежно неговата истинност. Към момента на откриване на наследството наследници на С.К.К. по закон са били неговата съпруга – А.Д.К, неговата дъщеря И.С.Г. и синът му А.С.К.. Действително направеният отказ от наследството на С.К. е уголемил дела на приелият го А.С.К., който е станал единствен собственик на откритото наследство.

Отказът от наследство е направен на ********** год., или след национализирането на земеделските земи и преди възстановяването им по чл. 27 от ППЗСПЗЗ към 15.09.2000 год. Следователно е налице хипотезата на чл. 91а от ЗН, / ДВ, бр. 60 от 1992г./, касае се за новооткрито наследство, съгласно законовата фикция. Поради това коментираният отказ от наследство няма действие по отношение на процесните реституирани земеделски земи.

Алтернативно е направено възражение от ответниците за придобиване по давност на процесните земи, от 1992 год., или на основание пет годишна кратка придобивна давност, като добросъвестни владелци, на основание отказът от наследство и договор от 04.02.1993 год., с който наследниците на С.К. разпределят ползването на земеделска земя в размер на 30,7 дка. Съгласно представения договор ищцата ползва пет декара, а останалите се ползват от наследодателя на ответниците.

Разпитани бяха свидетели, доведени от страните, които установиха, че от 1993 год. са били давани земи за “частно ползване”, а есента на 2000 год. са били възстановени земите, в други местности и с други площи и граници, съобразно решенията на ПК. Единствено свидетелят А.Г.М. заяви, че познава нивите, обработвани от наследодателя на ответниците А.К., като тези ниви не са претърпели промени в течение на повече от десет години и са били владяни от него безспорно и непрекъснато. Тези показания обаче не бяха подкрепени с описание на земите, нито кореспондираха с тези на останалите свидетели и с писмените доказателства по делото, поради което и съдът не ги взема предвид, при формиране на решението си.

Решенията на Поземлените комисии, сагласно ЗСПЗЗ, за възстановяване на собствеността върху земеделските земи имат конститутивен ефект. В този смисъл и задължителното за съдилищата ТР № 1/97 год. на ОСГК. С постановяване на решението възниква обекта на собствеността, индивидуализира се с местност, граници, площ. От този момент нататък възниква правото на собственост в патримониума на правоимащите наследници. Поради това и не биха могли част от тях да владеят имотите, с намерение да станат техни собственици, преди момента на възстановяването им, което в настоящия случай е станало на 15.09.2000 год. Поради това за придобивна давност върху наследството не може да се говори преди тази дата, независимо от това, дали са били дадени по някакъв ред за ползване от наследниците на С.К. земеделски земи. От възстановяването на процесните земеделски земи до настоящия момент не са изтекли десет години, поради което не може ответниците да са ги придобили на основание обща придобивна давност, слята с тази на наследодателя им А.К..

Не може да се приеме, че е налице и добросъвестно владение от ответниците в продължение на пет години, което ги е направило собственици. Съгласно чл. 70 от ЗС “Владелецът е добросъвестен, когато владее вещта на правно основание, годно да го направи собственик, без да знае, че праводателят му не е собственик или че предписаната от закона форма е била опорочена.” Нито кометираният отказ от наследство, нито пък представения договор за ползване на наследствени земи между наследниците на С.К. може да се приеме, за правно основание, годно да направи собственик наследодателят на ответниците А.К., както се твърди от ответниците, поради изложените по-горе мотиви.

Поради изложеното съдът прие за установено, че описаните в исковата молба земеделски земи са съсобствени между страните, на основание реституция по ЗСПЗЗ и наследство от С.К.К.. След смъртта му и смъртта на съпругата му са го наследили ищцата, като негова дъщеря и ответниците, като наследници на починалия му син А.С.К.. Съгласно чл. 5, ал. 1 от ЗН, децата на починали наследяват по равни части, следователно ищецът следва да получи една втора от общата наследствена маса, а останалата една втора да бъде разделена по равно на ответниците. Тъй като съпруга получава дял равен на деля на всяко дете, всяки от ответниците има наследствени права върху една шеста идеална част от наследството. Така е образувана съсобствеността между тях, която следва да бъде прекратена с настоящото производство.

            Съдът намира, че следва да допусне до делба описаните в исковата молба недвижими имоти между страните, при дялове – по 1/2 идеална част за ищеца и по 1/6 идеални части за ответниците.         

Водим от горните съображения, съдът

 

Р Е Ш И:

 

            ДОПУСКА да се извърши делба между И.С.Г. с ЕГН: ********** ***, обл. Пловдивска, и П.П.К., с ЕГН: **********, А.А.К. с ЕГН: ********** и В.А.Г., с ЕГН: **********,***, обл. Пловдивска, на

1. Нива от 5.500 дка (пет декара и петстотин кв.м), четвърта категория, местност Конушко, имот № 001088 по плана за земеразделяне на землището на с. Дълбок извор, обл. Пловдивска, при граници:

№ 001089 нива на И.С.М.;

№ 001090 нива на И.С.М.;

№ 001087 нива на В.Д.Ч.;

№ 001112 полски път на Община Първомай.

 

2. Нива от 5.900 дка (пет декара и деветстотин кв.м), четвърта категория, местност Капаклия, имот № 011031 по плана за земеразделяне на землището на с. Дълбок извор, обл. Пловдивска, при граници: (съседи) по Решение  № ДИ-7 / 15.09.2000 год. на Поземлена комисия гр. Първомай:

№ 011032 нива на наследници на А.Д.Б.;

№ 011004 нива на Д.З.Д.;

№ 011030 нива на К.Д.К.;

№ 011036 полски път на Община Първомай.

 

3. Нива от 3.700 дка (три декара и седемстотин кв.м), четвърта категория, местност Довонжи кър Билюците, имот № 048043 по плана за земеразделяне на землището на с. Дълбок извор, обл. Пловдивска, при граници:

№ 048044 нива на В.Д.Щ.;

№ 048055 нива на наследници на Д.Я.М.;

№ 048056 нива на П.Н.Р.;

№ 048042 нива на Т.З.К.;

№ 048103 полски път на Община Първомай.

 

4. Нива от 4.000 дка (четири декара), четвърта категория, местност Конушки път, имот № 054035 по плана за земеразделяне на землището на с. Дълбок извор, обл. Пловдивска, при граници:

№ 054061 полски път на Община Първомай;

№ 054059 полски път на Община Първомай;

№ 054036 нива на Б.П.Н.;

№ 054057 нива на Н.П.Л..

 

5. Нива от 3.500 дка (три декара и петстотин кв.м), четвърта категория, местност Дишлика Лъпата, имот № 079034 по плана за земеразделяне на землището на с. Дълбок извор, обл. Пловдивска, при граници:

№ 079035 нива на наследници на Й.С.К.;

№ 000322 полски път на Община Първомай;

№ 079033 нива на И.С.М.;

№ 079036 нива на П.Г.К..

 

6. Нива от 0.600 дка (нула декара и шестстотин кв.м), шеста категория, местност Домуз дере, имот № 083019 по плана за земеразделяне на землището на с. Дълбок извор, обл. Пловдивска, при граници:

№ 083020 нива на наследници на Х.П.Ч.;

№ 083016 нива на А.В.К.;

№ 083015 нива на П.Г.К.;

№ 083014 нива на А.К.Ж.;

№ 083084 полски път на Община Първомай.

 

7. Нива от 4.002 дка (четири декара и два кв.м), четвърта категория, местност Щъркеловия бунар, имот № 131048 по плана за земеразделяне на землището на с. Дълбок извор, обл. Пловдивска, при граници:

№ 131036 нива на наследници на Д.П.К.;

№ 131096 полски път на Община Първомай;

№ 131047 нива на Е.З.Г.;

№ 131038 нива на З.Д.Б.;

№ 131037 нива на насл. на Е.А. П..

 

8. Нива от 2.260 дка (два декара и двеста и шестдесет кв.м), четвърта категория, местност Дорукър, имот № 142011 по плана за земеразделяне на землището на с. Дълбок извор, обл. Пловдивска, при граници:

№ 142012 нива на А.А.К.;

№ 142050 полски път на Община Първомай;

№ 142010 нива на В.П.Щ.;

№ 142006 нива на Н.А.С.;

№ 142005 нива на наследници на З.Д.М..

 

9. Лозе от 1.411 дка (един декар и четиристотин и единадесет кв.м), пета категория, местност Мисилюма Лочките имот № 443044 по плана за земеразделяне на землището на с. Дълбок извор, обл. Пловдивска, при граници:

№ 443043 лозе на Д.Б.М.;

№ 443109 полски път на Община Първомай;

№ 443045 лозе на И.П.Ч.;

№ 443108 полски път на Община Първомай.

 

при дялове – ½ идеални части за И.С.Г. и по 1/6 идеални части за П.П.К., А.А.К. и В.А.Г..

 

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред ПОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                                                                             Съдия: (п)

 

ЕК / ТП