РЕШЕНИЕ

 

№ 1

 

град Първомай, 05.02.2008 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав в открито съдебно заседание на първи февруари две хиляди и осма година в състав:

 

Председател

Спасимир здравчев

 

при участието на секретаря Атанаска гаджева и прокурора Йоанна запрянова, разгледа докладваното от Председателя гражданско дело № 253 по описа на Съда за 2007 година и за да се произнесе, взе предвид:

Искане на основание чл. 28, ал. 1 и чл. 27, ал. 2 във връзка с чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето.

Дирекция „Социално подпомагане” при Община Първомай иска настаняване на малолетния Г.Й.Й. с ЕГН ********** в семейството на баба му Г.Й.Т. с ЕГН ********** до навършване на пълнолетие или до промяна на обстоятелствата от значение за случая по преценка на Съда с оглед на най-добрия интерес на детето.

В съдебно заседание представителят на Дирекцията поддържа молбата.

Прокурорът счита, че искането е основателно и че е в изключителен интерес на детето да бъде настанено в семейна среда, като най-подходящо за случая е семейството на баба му Г.Й.Т..

Заинтересованото лице Г.Й.Т. заявява, че детето е при нея от момента на раждането си и тя се грижи за него. Иска тази грижа да продължи и занапред.

Като прецени събраните доказателства, с оглед на становището на страните и разпоредбите на чл. 188 от ГПК, Съдът намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Г.Й.Й. с ЕГН ********** ***„Петко Каравелов” № 8, е роден в град Пловдив от майка Йорданка Генова Й., починала на 29.10.2007 година, и с баща неизвестен, като майката има още две деца – Г.Й.Й. с ЕГН ********** и Иван Й.Й. с ЕГН **********. Г.Й. *** / 21.06.2004 година по гражданско дело № 84 / 2004 година по описа на Районен съд – Първомай. Иван Й. е дете от безбрачното съжителство между Йорданка Генова Й. ***, област Пловдив, и се отглежда от последния и майка му Иванка Р.Р.

От раждането си детето Г.Й.Й. се отглежда от баба си по майчина линия Г.Й.Т., която от седем години живее на семейни начала с Г.Р.А. с ЕГН ********** ***, като последният им адрес е на улица “Княз Борис Първи” № 64. С тях живее и Румен Генов Й. с ЕГН **********, малолетен син на Г.Й.Т.. И двете деца са силно привързани към Г.Р.А., който работи в строителството и осигурява прехраната на семейството. Самият той ги приема като собствени и декларира желанието си да се грижи за Г..

Г.Й.Т. от 2006 година е омъжена за С.В.Т. с ЕГН **********, но бракът им е сключен фиктивно. С.Т. няма кръвна връзка с починалата Йорданка Генова Й.. Живее на семейни начала с племенницата на Г.Й.Т. (дъщеря на брат й), с която има две деца, и от пролетта цялото му семейство е в Гърция.

Други близки на детето Г.Й.Й. са двамата братя и двете сестри на Г.Т., от които само Иван Й. *** на семейни начала с Василка Д., с която отглеждат три непълнолетни деца, нямат сигурни доходи и нямат възможност да се грижат за Г.Й.. Другият брат на Г.Й.Т. и сестрите й са в Република Гърция.

При направено проучване от Дирекция “Социално подпомагане” при Община Първомай се установява, че домът на Г.Й.Т. и Г.Р.А. е устроен за обичайно битово потребление и хигиената е задоволителна.

Г.Й.Т. е психически здрава и може да се грижи за детето Г.Й., което е клинично здраво.

С оглед на обстоятелството, че детето Г.Й.Й. е пълен сирак, е издадена е Заповед от Директора на Дирекция „Социално подпомагане” при Община Първомай за временното му настаняване в семейството на баба му по майчина линия Г.Й.Т..

Горното се установява от приложените документи и изслушване на заинтересованото лице, въз основа на които доказателства може да се направи обоснован извод, че родителите на малолетния Г.Й.Й. са в трайна невъзможност да се грижат за него.

Налице са предпоставките на чл. 25, т. 1 от Закона за закрила на детето, непълнолетният да бъде настанен извън семейството си, тъй като бащата е неизвестен, а майката е починала.

Въз основа на предприетите от страна Дирекция „Социално подпомагане” при Община Първомай действия се установява, че единствен близък на Г.Й.Й., при когото той да бъде настанен, е баба му по майчина линия Г.Й.Т., към която детето изпитва силна емоционална привързаност.

Фактическото положение към момента на разглеждане на делото е това, че по издадената от Директора на Дирекция “Социално подпомагане” при Община Първомай Заповед № 22 / 28.11.2007 година Г.Й.Й. е настанен в семейството на Г.Й.Т. и няма причина детето да бъде премествано в друго семейство или в специализирано заведение.

Същевременно в изключителен интерес на Г.Й.Й. е да бъде настанен в семейна среда, в която ще му се осигури добро социално развитие и задоволяване на свързаните с него физиологични, психологически и образователни нужди и искането за прилагане на мерки за закрила при хипотезата на чл. 26, ал. 1, предложение първо от Закона за закрила на детето се явява основателно е следва да се уважи.

Настаняването в семейна среда следва да е до навършване на пълнолетие от детето или до настъпване на основания за неговото прекратяване по смисъла на чл. 29 от Закона, в каквато насока са и исканията на страните.

Воден от горното и на основание чл. 28, ал. 3, 4 и 5 от Закона за закрила на детето, Съдът

 

РЕШИ:

 

Настанява малолетния Г.Й.Й. с ЕГН ********** в семейството на Г.Й.Т. с ЕГН ********** ***„Княз Борис Първи” № 64 до навършване на пълнолетие от детето или до настъпване на основания за прекратяване на настаняването на основание чл. 29 от Закона за закрила на детето.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд - Пловдив в 7-дневен срок от получаване на съобщението до страните за изготвянето му.

 

 

Председател:

(п)

СЗ / АГ