РЕШЕНИЕ

 

№ 11

 

град Първомай, 30.04.2008 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав в открито съдебно заседание на двадесет и седми март две хиляди и осма година в състав:

 

Председател

Спасимир здравчев

 

при участието на секретаря Атанаска Гаджева и прокурора Миглена кирова, разгледа докладваното от Председателя гражданско дело № 195 по описа на Съда за 2007 година и за да се произнесе, взе предвид:

Искане на основание чл. 19, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация (ЗГР).

Молителят И.М.Г. с ЕГН ********** ***, област Пловдив, улица *** № 20, със съгласието на родителите си желае да промени фамилното си име от Г. на А., тъй като с това име е известен сред обществото, а и фамилията на родителите му е А.

Ответникът Община Кърджали, редовно призована, не изпраща представител и не взема становище по молбата.

Прокурорът намира молбата за основателна и доказана, поради което счита, че следва да бъде уважена.

Като прецени събраните доказателства, с оглед на становището на страните и разпоредбите на чл. 188 от ГПК, Съдът намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Съгласно удостоверение за раждане № 010320 / 09.04.1993 година (л. 2), издадено въз основа на Акт за раждане № *** / 09.04.1993 година на Общински народен съвет – Кърджали молителят е записан с лично име И., бащино М., фамилно – Г., като фамилните имена на майката и бащата са записани М.

Но видно от Удостоверението за сключен граждански брак от 19.03.2002 година (л. 3), издадено въз основа на Акт за граждански брак № *** / 18.12.2002 година на Община Джебел, област Кърджали, бащата на детето се води с имена М.Г.А., както е записан и в Акта си за раждане № *** / 1940 година на Десето кметство при Общински народен съвет – Пловдив, съгласно приложеното заверено копие от Удостоверение за раждане от 15.04.1993 година (л. 5).

С фамилното име А. бащата на молителя е записан и в новия си документ за самоличност – ЛК № *** от 14.12.2001 година на МВР – Пловдив (л. 4).

От думите на майката З.И.М., разпитана в качеството на свидетел (чиито показания Съдът кредитира като логични и съответстващи на останалата доказателствена съвкупност), и от представените в съдебно заседание документи: удостоверение за завършен начален етап на основно образование, ученическа книжка, жп карта „Учащ”, служебна бележка от Директора на ОУ „Христо Ботев” – село *** (л. 24, л 25, л. 35) се установява, че молителят е известен в обществото с фамилно име А. и на това име са издадени горепосочените официални документи.

Съгласно чл. 14, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация Фамилното име на всяко лице е фамилното или бащиното име на бащата с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен ако семейните, етническите или религиозните традиции на родителите налагат друго.

Разпоредбата на чл. 19, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация регламентира условията, при които е допустима промяната на собствено, бащино и фамилното име и те се свеждат до случаите, когато някое от тези имена е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това.

В конкретния случай от формална страна няма нарушение на разпоредбата на чл. 14, ал. 1 от ЗГР, тъй като бащиното име на бащата на молителя е Г., а Г. не е нито опозоряващо, нито обществено неприемливо, нито осмиващо име, но са налице важни обстоятелства, които налагат промяна на фамилията на молителя: А. е фамилното име на бащата на молителя, съгласно акта му за раждане и документите му за самоличност; с фамилията А. молителят е известен в обществото и с тази фамилия е записан в документ, удостоверяващ завършен образователен етап. От друга страна, съгласно разпоредбата на чл. 3, ал. 3 от Закона за имената на българските граждани, действащ по времето на раждането на молителя, когато са записани и имената му, фамилно е името на дядото или на рода на бащата, с което той е известен в обществото, а в случая по безспорен начин се установява, че родът на бащата на молителя е известен с фамилията А., тъй като - освен на бащата – А. е фамилия и на дядото Г.М.А.

С оглед на гореизложеното настоящата инстанция намира, че молбата на И.М.Г. е основателна и следва да бъде уважена, поради което

 

РЕШИ:

 

Допуска промяна на фамилното име на молителя И.М.Г. с ЕГН ********** ***, област Пловдив, улица *** № 20, от Г. на А.

След влизане в сила на Решението препис от същото да се изпрати на Община Кърджали за сведение и изпълнение.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд - Пловдив в 14-дневен срок от получаване на съобщението до страните за изготвянето му.

 

 

 

 

 

Председател:

(п)

 

СЗ / АГ