Р Е Ш Е Н И Е № ….

гр. Първомай, 04.08.2008 год.

 

В    И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на четиринадесети юли през две хиляди и осма година в състав:

Районен съдия: Елена Калпачка

При секретаря Мария Запрянова

Като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 180 по описа на съда за 2008 г.

çà äà ñå ïðîèçíåñå, âçå ïðåäâèä:

            Èñê íà îñíîâàíèå ÷ë. 14 àë.4 îò ÇÑÏÇÇ.

            Èùецът ìîëè äà ñå ïðèçíàå çà óñòàíîâåíî ïî îòíîøåíèå íà îòâåòíèêà, ÷å наследодателят му Т.Г.М., по мъж В. С. е била собственик на нива от 11,6 дка. в землището на село Татарево, в местността “Кара топрак”, при съседи К.П.Г. М., Н.Д.К., К.А.В., В. и З.Г., А.Й.Г. и път, към момента на внасянето му в ТКЗС.

            Ответникът не взе становище по иска.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, с оглед становището на страните и разпоредбите на чл. 188 от ГПК, намери за установено от фактическа и правна страна следното:

            Ищецът твърди, че майка му Т.Г.М., по мъж В.С. е била собственик на нива от 11,6 дка. в землището на село Татарево, в местността “Кара топрак”, към момента на внасянето му в ТКЗС и че тази нива е възстановена с решение № * / 03.04.1995 на наследниците на В.С.М. За доказване на правата си представя съдебно – спогодителен протокол от 14.03.1952 година по гр. ч. пр. д. № 82/1952 год. Видно от представеното удостоверение за наследници № * / 27.09.2007 год. на кметство с. Татарево, общ. Първомай, ищецът е син на Т.Г.М. Не е представено никакво доказателство обаче, че Т.Г.М. и Т.В.С. са едно и също лице. Дори в представения съдебно-спогодителен протокол единствено Т.В.С. е записана с тези си имена, а не с още две, както са записани останалите съделителки “по мъж”.

            Действително, на наследниците на В.С.М. са възстановени с решение № * / 03.04.1995 год. на ПК Първомай описаните в него земеделски земи с план за земеразделяне. Не се представиха никакви доказателства, че точно описаната в исковата молба нива е заявена и възстановена с цитираното решение на наследниците на В.С.М. Единствено съвпадението на площта и местността на земеделската земя не е основание съдът да направи категоричен извод за това, че е заявена точно тази земя, която ищецът твърди да е била на майка му и тя да е възстановена на наследниците на В.М., още повече, че се касае за възстановяване на земеделската земя с план за земеразделяне, а не в съществуващи реални граници.

            Представения договор за доброволна делба на земеделски земи касае вече възстановени с решение ОСЗГ Първомай земи, което не касае настоящото производство, което има за предмет установяване правото на собственост към един минал момент – кооперирането на земята.

   За да бъде уважен иска по чл. 14, ал. 4 от ЗСПЗЗ ищецът, който носи доказателствената тежест, следва да докаже категорично и безспорно, че не общият наследодател В.С.М., а неговия – майка му Т.Г.М. е била собственик на земята при внасянето и в ТКЗС. Следва да се докаже също така, че точно тази земя е била заявена за възстановяване и възстановена с решение от органа на земеделска реституция на наследниците на общия наследодател, а не на наследниците на Т.Г.М., която е била вече собственик на земята. Предмет на доказване в настоящото производство са фактите, които са свързани с определяне носителя на правото на собственост към момента на внасяне на земята в ТКЗС. Това е иск за собственост към един минал момент и ищецът следва да докаже, че наследодателят му  е бил собственик на заявената земя. Не бе доказано нито, че Т.Г.М. е била собственик на описаната в исковата молба земеделска земя, тъй като в представения документ за собственост фигурира друго име, нито, че точно ответницата е заявила за възстановяване и именно на нея е възстановена земята, на която ищецът твърди, че има право на възстановяване. Поради това и искът следва да се отхвърли като недоказан.

Водим от горните съображения, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОТХВЪРЛЯ иска на Я.Й.Д., с ЕГН: **********,***, със съдебен адрес ***, адв. С.М., против В.В.К., с ЕГН: **********,***, за установяване, че наследодателят му Т.Г.М., по мъж В.С. е била собственик на нива от 11, 6 дка в землището на село Татарево, в местността “Кара топрак”, при съседи К.П. Г.М., Н.Д.К., К.А.В., В. и З.Г., А.Й.Г. и път, към момента на внасянето му в ТКЗС, на основание чл. 14, ал.4 от ЗСПЗЗ.

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред ПОС в 14 дневен срок от съобщението на страните, че е изготвено.

Районен съдия: (п)

ЕК / АГ